Co najlepiej nam smakuje?

Upodobanie do potraw słonych czy słodkich pojawia się w życiu
człowieka bardzo wcześnie, nasila się, po czym zanika w wieku
dorosłym. "Wydaje się, że smak kwaśny również pasuje do tego
schematu" - uważa Julie Mennella z Monell Chemical Senses Centre w
Filadelfii.

Obraz
Źródło zdjęć: © Jupiterimages

Upodobanie do smaku kwaśnego najsilniejsze jest w dzieciństwie. U dorosłych zanika - wynika z badań amerykańskich, o których informuje serwis "Nature".

Upodobanie do potraw słonych czy słodkich pojawia się w życiu człowieka bardzo wcześnie, nasila się, po czym zanika w wieku dorosłym. "Wydaje się, że smak kwaśny również pasuje do tego schematu" - uważa Julie Mennella z Monell Chemical Senses Centre w Filadelfii.

Mennella badała 35 dzieci pod kątem upodobań smakowych. Ponad jedna trzecia z nich bardzo polubiła smak niezwykle kwaśnej galaretki, w której kwasku cytrynowego było więcej niż w skoncentrowanych sokach cytrynowych. Żadna z matek badanych dzieci nie polubiła tego smaku.

Kiedy lubimy kwaśne?

"Upodobanie do smaku kwaśnego nie jest modą wytworzoną przez firmy produkujące słodycze" - stwierdza Mennella. Jak wyjaśnia, większość dzieci przechodzi przez etap, w którym ich ulubionym pokarmem są surowe cytryny. Ponad 100 lat temu Karol Darwin zauważył także, że jego dzieci uwielbiają kwaśne jabłka i agrest, jedzone przez dorosłych bardzo niechętnie.

Wyniki badań Mennelli pozwalają sądzić, że upodobanie kwaśnych smaków przez dzieci zapobiega cukrzycy czy otyłości. Dzieci, które wybierały smaki kwaśne, nie były niejadkami, a ich dieta była bardziej urozmaicona w owoce i warzywa. Mniej też bały się sięgać po nowe rodzaje pokarmów.

Kwaśne cytrusy

"To dobry znak" - ocenia Valeria Duffy, dietetyk z Uniwersytetu Connecticut w Storrs. "Kwaśne cytrusy mogą być bogatym źródłem witaminy C, folanu i mnóstwa ważnych składników pokarmowych".

Uważa się, że na odczuwanie smaków wpływają cechy genetyczne, wielkość oraz zagęszczenie kubków smakowych. Charles Zuker z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego zidentyfikował ostatnio geny odpowiedzialne za receptory komórek odczuwania smaków słodkiego, umami i gorzkiego. Spośród pięciu smaków - słodkiego, słonego, gorzkiego, kwaśnego i umami - kwaśny poznano w najmniejszym stopniu. zan/ krx/ zet/

ZOBACZ TEŻ:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Nie jeden, a trzy paski. Maffashion cała na czarno pozowała na evencie
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Na Telekamerach do zdjęć pozowała z mężem. Suknia Kryńskiej olśniewa
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Zagrał we "Władcy Pierścieni". Tak dziś wygląda 67-letni aktor
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych w Bydgoszczy. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Są razem od ponad dwudziestu lat. Tak wyglądają ich córki
Są razem od ponad dwudziestu lat. Tak wyglądają ich córki