Co piją internauci? Najpopularniejsze drinki!
Nasi internauci potrafią przyrządzić drinki, które swoim smakiem i aromatem podbiły świat. Zobacz!
Drink pełen słońca, słodyczy i procentów proponuje użytkowniczka Julka_1982:
SKŁADNIKI:
-50 ml soku ananasowego
-30 ml soku z mango
-20 ml soku z marakui
-20 ml kremu kokosowego
-10 ml soku cytrynowego
-10 ml grenadiny
-woda mineralna do uzupełnienia
Dekoracja: 1/2 plasterka ananasa i 2 wisienki koktajlowe.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Wszystkie składniki, oprócz wody mineralnej, oraz kostki lodu wymieszać w shakerze i przelać do szklanki. Owoce przekłuć szpadką i położyć na szklance.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Barracuda
Wspaniały drink - napisała autorka - nasza użytkowniczka Vanessa.
SKŁADNIKI:
-40ml białego rumu
-20ml likieru ziołowego
-60 ml soku ananasowego
-sok z cytryny 10 ml grenadyny
-wisienka do dekoracji
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Rum, likier ziołowy, sok z ananasa i cytryny wymieszać w shakerze. Grenadynę wlać na dno szklanki. Napój wlewać powoli(po wypukłej stronie łyżeczki). Udekorować wisienką.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Pinacolada
Mój ulubiony, słodki, najlepiej smakuje z dodatkiem skondensowanego mleka. Niebo w gębie, przyjemny szum w głowie!
SKŁADNIKI:
-3 części soku z ananasa,
-1 część mleczka kokosowego,
-1 część jasnego rumu,
-lód
Mieszamy wszystkie składniki w shakerze lub miksujemy. Dodajemy lód, można dodać mleko z puszki i gotowe.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Hurghada Drink
Hurghada Drink - użytkowniczka Cameleon proponuje tym, którzy chcą się zachłysnąć luksusem.
- bacardi black 40
- amaretto 20
- sok pomarańczowy 20
- sok ananasowy 20
- sok cytrynowy 10
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Połączyć alkohole, dolać wymieszane soki.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Blue Devil
Ja go lubię - napisała autorka - Ewelosa. Przepis bajecznie prosty, a drink bajecznie smaczny.
SKŁADNIKI
-20 ml curacao blue
-40 ml wina musującego
-20 ml wódki lub ginu
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Wymieszać i podawać w mocno schłodzonym kieliszku, udekorować wisienkami koktajlowymi.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Red Kiss
Komentarz autorki: Łagodny, owocowy podawany jako aperitif.
SKŁADNIKI:
-30 ml likieru wiśniowego
-30 ml nektaru brzoskwiniowego
-10 ml soku grapefruitowego
-kostki lodu
-Dekoracja: 1 kumkwat
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Składniki wraz z kostkami lodu wymieszać w shakerze, przelać do kieliszka koktajlowego. Kumkwat zawiesić na krawędzi kieliszka.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Bloody Mary
Notatka od autorki: składniki są na jedną szklaneczkę :)trochę inna wersja podanego już przepisu przez użytkowniczkę Ewelosa.
SKŁADNIKI:
-40ml wódki
-60ml soku pomidorowego
-10ml soku z cytryny
-sól, pieprz
-kilka kropel sosu Tabasco
-1/2 łyżeczki sosu worcester
-plasterek cytryny i gałązka selera
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Do wysokiej szklaneczki wlej wódkę, dopełnij mocno schłodzonym sokiem pomidorowym. Dodaj sok z cytryny. Następnie przypraw do smaku solą i pieprzem oraz sosami: tabasco i worcester. Dobrze wymieszaj. Na koniec szklaneczkę udekoruj np. nacią selera i plasterkami cytryny.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Sex on the beach
Sex On The Beach to mój ulubiony drink, po prostu odlotowy! - napisała Julka, autorka przepisu. My również polecamy.
SKŁADNIKI:
-50 ml wódki
-30 ml Likieru brzoskwiniowego (Archer's, Bols Peach)
-30 ml Likieru kokosowego (Malibu)
-80 ml soku pomarańczowego
-15 ml Grenadiny
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Wymieszać wszystko razem wraz z lodem.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Erotica Drink
Erotica to owocowy, orzeźwiający koktajl z winem.
SKŁADNIKI:
-20 ml likieru z marakui
-20 ml wódki
-20 ml soku ananasowego
-1 D(8 kropel) angostury
-wytrawne wino musujące do uzupełnienia
Dekoracja: kawałek ananasa i 2 wisienki koktajlowe.
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Wszystkie składniki, z wyjątkiem wina, wymieszać z lodem w shakerze i przelać do kieliszka. Uzupełnić winem. Szpadką z wisienkami przekłuć kawałek ananasa zawieszonego na krawędzi kieliszka.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Green Fizz
Sama pychotka - twierdzi autorka.
SKŁADNIKI:
-40ml dżinu
-10ml likieru miętowego
-30 ml soku z cytryny
-20 ml syropu cukrowego
-kostki lodu
-woda sodowa
-plaster pomarańczy lub limonki
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Dżin, likier, sok z cytryny i syrop cukrowy wymieszać w shakerze z kilkoma kostkami lodu. Przelać do wysokiej szklanki, uzupełnić wodą sodową. Ozdobić plastrem pomarańczy.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Martini Blue
Tak napisała o nim autorka - Julka: doskonały jako aperitif, można go też podawać o każdej porze dnia- polecam na imprezki.
SKŁADNIKI:
-40 ml ginu
-20 ml wytrawnego białego wermutu
-20 ml Blue Curauao
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w szklanicy barmańskiej i przelewamy do kieliszka koktajlowego. Dekoracja: wisienka koktajlowa i twist ze skórki cytrynowej.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Orange Drink
Drink pomarańczowy - składniki na 4 porcje.
SKŁADNIKI:
-Lód
-40ml dżinu
-40ml soku pomarańczowego
-plasterek pomarańczy
-1/2 łyżeczki cukru pudru
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
W shakerze umieścić połowę lodu, dodać dżin, sok pomarańczowy oraz cukier. Mieszać przez ok.5 sekund i przelać do wysokiej szklanki napełnionej do połowy lodem. Udekorować kieliszek plasterkiem pomarańczy. Podawać prosto z lodówki.
POLECAMY KSIĄŻKI KUCHARSKIE INTERNAUTÓW:
Tequila Sunrise
Tequila Sunrise - przepis na jedną szklaneczkę - z grenadiną - tłumaczy Vanessa, autorka przepisu.
SKŁADNIKI:
-4 kostki lodu
-50 ml srebrnej tequili
-100ml grenadyny (syropu z granatów)
-gałązka melisy
-plasterek pomarańczy
SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA:
Do szklaneczki wsyp kostki lodu. Dolej tequilę i sok pomarańczowy. Następnie powoli dolewaj grenadynę, tak aby spływała do środka po brzegu szklanki. Dzięki temu uzyskasz widoczny efekt mieszania się płynów. Drinka możesz udekorować gałązką melisy i plasterkiem pomarańczy.