Co to jest ksylitol? Poznaj właściwości, cenę i kalorie zawarte w cukrze brzozowym
Ksylitol, znany również jako cukier brzozowy, to naturalny słodzik, który stosowany jest zamiast tradycyjnego cukru. Ksylitol jest coraz częściej dostępny w wielu sklepach, co przekłada się na wzrost jego popularności. Bardzo wiele osób zastanawia się również, jakie właściwości wykazuje cukier brzozowy i oczywiście ile ma kalorii. Jeśli jesteś ciekawa, poniżej znajdziesz odpowiedź.
Co to jest ksylitol?
Ksylitol to związek organiczny, który składa się z cząsteczek cukru i cząsteczek alkoholu. Ksylitol pozyskuje się zazwyczaj z kory fińskiej brzozy, lecz można go także spotkać w truskawkach, śliwkach, gruszkach, kolbach kukurydzy czy grzybach.
Ciekawostkę stanowi fakt, że również organizm ludzki wytwarza ksylitol, choć w śladowych ilościach. Ksylitol wygląda i smakuje prawie tak samo jak tradycyjny biały cukier. Cukier brzozowy jest bowiem odrobinę słodszy od białego cukru. W cząsteczce ksylitolu znajduje się 5 atomów węgla, podczas gdy glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza to związki 6-cio i 12-sto węglowe.
Jakie są właściwości ksylitolu?
Ksylitol przede wszystkim jest stosowany jako alternatywa dla cukru białego przez diabetyków i osoby zmagające się z insulinoopornością. Po jego spożyciu poziom cukru we krwi podnosi się bardzo powoli, unikając gwałtownych skoków niebezpiecznych przy cukrzycy i niepożądanych przy odchudzaniu się.
Ponadto ksylitol działa bakteriobójczo, dlatego jest częstym dodatkiem do gum do żucia, płynów do płukania jamy ustnej czy past do zębów. Wspomaga przyswajanie wapnia i korzystnie wpływa na mineralizację kości.
Ksylitol, w przeciwieństwie do innych cukrów, takich jak sacharoza, nie wpływa na rozwój grzybów i drożdżaków w organizmie. Niewątpliwą zaletą ksylitolu jest to, że zmniejsza łaknienie na słodycze, co ma znaczenie podczas kuracji odchudzającej.
Ile kalorii ma ksylitol?
Ksylitol jest naturalnym słodzikiem, który ma prawie dwukrotnie mniej kalorii niż cukier biały. Dlatego jest polecany osobom na diecie odchudzającej. Jedna łyżeczka, czyli ok. 10 g ksylitolu to ok. 14 kcal. Dla porównania, ta sama porcja cukru białego zawiera ok. 27 kcal. Ponadto warto pamiętać, że indeks glikemiczny ksylitolu jest kilkukrotnie niższy od indeksu cukru białego, dzięki czemu łatwiej utrzymać prawidłowe stężenie cukru we krwi.
Cena ksylitolu
Ksylitol posiada liczne zalety, co niestety wiąże się z jego znacznie wyższą ceną w porównaniu z cukrem białym. Jeden kilogram ksylitolu kosztuje ok. 30 złotych. Cena ksylitolu jest zależna od miejsca zakupu, producenta czy gramatury. Nie warto jednak oszczędzać kilku złotych, by kupić tańszy, lecz mniej zdrowy ksylitol pochodzenia chińskiego.
Czy ksylitol szkodzi?
W małych ilościach ksylitol nie jest szkodliwy dla ludzkiego organizmu. Zaleca się spożywanie nie więcej niż 15 g ksylitolu na dobę. Skutki uboczne stosowania ksylitolu zauważa się, jeśli regularnie przyjmuje się porcje 40-50 g cukru brzozowego na dzień. Pojawiają się wówczas gazy, wzdęcia, nudności, biegunka czy zwiększone ruchy jelit.
Nie jest też prawdą, że ksylitol jest rakotwórczy. Żadne badania nie wykazały, że cukier brzozowy powoduje jakiekolwiek choroby, jednak należy go stosować z ostrożnością i umiarem. Zakłada się, że ksylitol należy do bezpiecznej żywności, dlatego spożywany w małych ilościach, nie zaszkodzi naszemu organizmowi.