Co zrobić żeby przytyć?
Co zrobić żeby przytyć? Pytanie bardzo na czasie, które nie zwiastuje jeszcze powrotu do rubensowskich kanonów piękna ale w końcu sygnalizuje problem, z którym boryka się wiele kobiet. Bo kiedy jesteś "zbyt" szczupła, co zrobić żeby przybrać na wadze i czy można przytyć tylko w wybranych miejscach?
08.09.2006 | aktual.: 07.09.2018 15:31
„Mam 160 cm wzrostu i ważę 40 kg...”.
Specjaliści alarmują, że kobiety często zaniżają kryteria prawidłowej wagi ciała a przecież zbyt szczupła sylwetka oznacza nie tylko mało estetyczny wygląd. To także częste choroby i różnego rodzaju dolegliwości. Organizm osłabiony przez niewłaściwą dietę jest bardziej narażony na infekcje a zbyt restrykcyjne i mało urozmaicone menu powodują występowanie zaburzeń miesiączkowania, które z kolei niosą problemy z zajściem w ciążę.
Jednym z najbardziej popularnych wskaźników masy ciała jest BMI. BMI (ang. Body Mass Index) to współczynnik masy ciała, który obliczamy dzieląc masę ciała podaną w kilogramach przez wzrost podniesiony do kwadratu (podany w metrach). Poniższy kalkulator policzy Twój BMI i pomoże Ci określić, czy posiadasz właściwą wagę.
„Zdrowe przytycie, czyli dieta zrównoważona ”
Zdaniem dietetyków "zdrowe przytycie polega na zwiększeniu masy mięśniowej, a nie powiększaniu tkanki tłuszczowej". Tłuszcz jest oczywiście niezbędny, ale to jego nadmiar odpowiada za powstawanie nadwagi czy otyłości oraz cellulitu. Ponadto nadmiar tkanki tłuszczowej negatywnie wpływa na układ krążenia, serce oraz powoduje... nadwagę. Zdrowsze jest więc zwiększanie masy ciała przez \"przyrost masy mięśniowej\". Podstawą jest tu stosowanie diety bogatobiałkowej (najlepiej ułożonej przez specjalistę i dostosowanej do trybu życia i wymagań organizmu) oraz regularny trening (głównie na siłowni, basenie lub aerobiku).
Należy też pamiętać, że każda dieta powinna być zrównoważona. To znaczy, że powinna właściwie odżywiać organizm oraz zwiększać jego odporność. Musimy pamiętać, że równowaga naszego organizmu to nie tylko zdrowie, ale także dobre samopoczucie oraz świetny wygląd naszej cery i włosów.
Zrównoważona dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników w ciągu całego dnia ( nie ma jednego składnika, który dostarczyłby nam wszystkiego co zapewnia naszemu organizmowi równowagę).
Początek diety dla zbyt szczupłych to wprowadzenie do jadłospisu produktów o tzw. wysokiej gęstości odżywczej (wysoka koncentracja składników odżywczych w stosunku do ich kaloryczności), ponieważ trzeba najpierw zniwelować niedobory składników odżywczych w organizmie. Co ważne przy znacznym niedożywieniu i wyniszczeniu organizmu przybieranie na wadze zaczynamy od diety niskokalorycznej, zwiększając stopniowo z każdym dniem liczbę kalorii, aż do 2800-3000 kcal na dobę.
Na szczęście nie problemu z ustaleniem i znalezieniem produktów do takiej diety. Są to przede wszystkim tłuszcze w postaci śmietanki, serów śmietankowych i pełnego mleka, masła, żółtek jaj, oliwy z oliwek. Produkty zawierające białko: mięso, nabiał i jego przetwory. oraz łatwo przyswajalne węglowodany (np. napoje słodzone miodem)i potrawy mączne (np. makaron z owocami i śmietanką). I najsmaczniejsze na koniec - Obfite desery.
Wielu dietetyków radzi tez uzupełniać takie diety preparatami witaminowo-mineralnym.
"Przytyć tylko w biodrach i udach"
Niestety dietetycy rozwiewają nasze złudzenia. Z punktu widzenia diety nie da się zaprogramować jadłospisu tak abyśmy mogły przytyć tylko w udach, biuście czy pośladkach. W tym pomogą tylko ćwiczenia. W zależności od ich intensywności oraz rodzaju można rozbudować te grupy mięśni, na których najbardziej nam zależy. Czyli decyzja o tym, które partie ciała należy zmienić ostatecznie należy do nas. Prosty przykład chcemy utrzymać płaski brzuch ale jednocześnie chcemy „nieznacznie” zwiększyć obwód bioder. Nic prostszego, bogata w węglowodany dieta i intensywne brzuszki są najlepszą na to receptą.