Cudowny kwas foliowy
Regularne zażywanie kwasu foliowego obniża ryzyko przedwczesnego porodu.
28.02.2008 | aktual.: 31.05.2010 00:02
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Regularne zażywanie kwasu foliowego w roku poprzedzającym zajście w ciążę obniża ryzyko przedwczesnego porodu przynajmniej o połowę - zaobserwowali naukowcy z USA.
Z dotychczasowych badań i obserwacji wynikało, że zażywanie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę i w ciągu jej pierwszego trymestru zapobiega poważnym wrodzonym wadom układu nerwowego u dziecka, w tym rozszczepowi kręgosłupa. A więc panie powinny jeść liściaste warzywa, sałatę, szpinak, kapustę, brokuły, szparagi, kalafior, brukselkę, a także pomidory, groch, fasolę. Źródłem kwasu foliowego jest także soczewica, soja, buraki, orzechy, słonecznik, wątroba, żółtko jajka, pszenica, pomarańcze, banany, awokado.
Najnowsze badania, którymi kierował dr. Radek Bukowski z medycznej filii Uniwersytetu Stanu Teksas w Galveston, dowodzą, że preparaty z tą witaminą mogą też obniżać ryzyko przedwczesnych porodów o 50-70 proc., jeśli będą zażywane w ciągu roku przed poczęciem. W najnowszej analizie wykorzystano informacje na temat zażywania suplementów z kwasem foliowym w grupie ponad 38 tys. ciężarnych kobiet. Każdej wykonano badanie USG we wczesnym okresie ciąży, co pozwoliło dokładnie ocenić wiek dzieci rodzących się przedwcześnie.
- Dzięki temu mogliśmy określić, że zażywanie kwasu foliowego przez minimum rok poprzedzający zajście w ciążę obniżało o 70 proc. ryzyko bardzo wczesnych porodów, tj. między 20 a 28 tygodniem ciąży i o 50 proc. ryzyko porodów między 28 a 32 tygodniem ciąży - komentuje dr Bukowski. Ochronne działanie tej witaminy obserwowano niezależnie od wieku kobiety, jej rasy i innych czynników.
Odkrycie to jest bardzo ważne, zwłaszcza że dzieci urodzone przed 28 tygodniem ciąży, są szczególnie narażone na powikłania zdrowotne, takie jak porażenie mózgowe, opóźnienie w rozwoju umysłowym, przewlekłe choroby płuc, czy problemy ze wzrokiem. Wyniki tych badań potwierdzają zatem słuszność zaleceń, zgodnie z którymi kobieta planująca zajść w ciążę powinna spożywać 400 mikrogramów kwasu foliowego dziennie, komentują naukowcy.
Liczą też, że dzięki ich pracy wzrośnie liczba lekarzy rekomendujących pacjentkom rutynowe zażywanie kwasu foliowego, jako sposób na urodzenie zdrowego dziecka. Tym bardziej że - jak wynika z wcześniejszych badań - witamina ta zapobiega nie tylko poważnym komplikacjom ciąży, ale daje też dobre wyniki w prewencji udaru mózgu i innych chorób układu krążenia u osób dorosłych. Naukowcy zaprezentowali wyniki swoich badań na 28 dorocznym spotkaniu Society for Maternal-Fetal Medicine, które odbywa się w Dallas w Teksasie. Projekt został sfinansowany przez amerykańskie Narodowe Instytuty Zdrowia.