Cukier kokosowy. Konkurencja dla stewii i ksylitolu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Warto przepłacać?

Obraz
© 123RF.COM

Olej kokosowy i woda już od lat cieszą się popularnością wśród fanów zdrowego stylu życia. Do miana dietetycznego hitu kandyduje również cukier z palmy kokosowej. Choć kosztuje 10 razy tyle, co tradycyjny, chętnych do jego zakupu nie brakuje. Na czym polega fenomen tego produktu i czy warto włączyć go do swojej diety?

/ 5Jak powstaje?

Obraz
© 123RF.COM

Cukier kokosowy otrzymuje się z soku palmy. Pobiera się go z jej górnej części, po odcięciu pąków kwiatowych. Sok należy zagotować, a następnie odparować. W wyniku tego procesu powstaje gęsty syrop, który po ostudzeniu krzepnie. Cukier kokosowy jest produktem całkowicie naturalnym. Nie zawiera sztucznych dodatków ani barwników. Można go kupić w postaci brązowego proszku, granulek lub płynu. Znajdziemy go w sklepach ze zdrową żywnością i dyskontach. W Lidlu za opakowanie ważące 250 g zapłacimy w tej chwili 7,49 zł.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Cukier z palmy kokosowej składa się głównie z sacharozy. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. W trakcie jego produkcji zawarte w soku palmy mikroelementy nie giną. Cukier kokosowy zawiera substancje odżywcze, takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę C i minerały takie jak potas, magnez, cynk, żelazo.

/ 5Idealny dla diabetyków?

Obraz
© Fotolia

Pod względem kaloryczności między cukrem kokosowym, a białym nie ma dużej różnicy - biały rafinowany ma 405 kcal, a kokosowy 380 w 100 g. Jednak cukier kokosowy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG 35-54). Jest to ważna informacja dla diabetyków. Po jego spożyciu poziom glukozy we krwi będzie niższy niż w przypadku białego cukru. Poza tym, sok z palmy kokosowej, z której produkowany jest cukier, obfituje w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

/ 5Cukier kokosowy w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Cukier kokosowy ma delikatny karmelowy smak. Może być stosowany jako zamiennik zwykłego cukru do słodzenia, wypieków, deserów, koktajli. Jest popularny w kuchni azjatyckiej. Dodaje się go tam nie tylko do słodkich wypieków, ale również drinków, potraw rybnych i mięsnych. Jego oryginalny zapach świetnie równoważy smak pikantnych dań w orientalnym stylu. Zwolennicy zdrowego gotowania wykorzystują cukier kokosowy do przygotowania batonów energetycznych i ciastek owsianych.

Wybrane dla Ciebie
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
"Dochodziło do awantur". Tak wspomina czas przed diagnozą
"Dochodziło do awantur". Tak wspomina czas przed diagnozą
"Trójkąt śmierci" na twarzy. Nigdy nie wyciskaj
"Trójkąt śmierci" na twarzy. Nigdy nie wyciskaj
Poproś o "rum raisin nails". Oto najmodniejszy manicure na jesień
Poproś o "rum raisin nails". Oto najmodniejszy manicure na jesień
Pijesz kawę z mlekiem? Proktolog wskazał, kto powinien przestać
Pijesz kawę z mlekiem? Proktolog wskazał, kto powinien przestać
Najgorszy moment na umycie zębów. Wtedy robią się żółte
Najgorszy moment na umycie zębów. Wtedy robią się żółte
Chwile przed wylotem zniszczył obrączkę. Kim jest Faustyna Martyniuk?
Chwile przed wylotem zniszczył obrączkę. Kim jest Faustyna Martyniuk?
Niedawno skończyła 74 lata. Ten gest poruszył fanów
Niedawno skończyła 74 lata. Ten gest poruszył fanów
Nie tylko aktorstwo. Aż trudno uwierzyć, co robi po godzinach
Nie tylko aktorstwo. Aż trudno uwierzyć, co robi po godzinach
W rok pochowała 43 bliskich. Mówi głośno, na co zmarli
W rok pochowała 43 bliskich. Mówi głośno, na co zmarli
Ma słabość do "nagich" sukienek. "Czuję się w nich pięknie"
Ma słabość do "nagich" sukienek. "Czuję się w nich pięknie"
Miała "lewą" legitymację. Tak Kwaśniewscy chronili córkę
Miała "lewą" legitymację. Tak Kwaśniewscy chronili córkę