Cukier kokosowy. Konkurencja dla stewii i ksylitolu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Warto przepłacać?

Obraz
© 123RF.COM

Olej kokosowy i woda już od lat cieszą się popularnością wśród fanów zdrowego stylu życia. Do miana dietetycznego hitu kandyduje również cukier z palmy kokosowej. Choć kosztuje 10 razy tyle, co tradycyjny, chętnych do jego zakupu nie brakuje. Na czym polega fenomen tego produktu i czy warto włączyć go do swojej diety?

/ 5Jak powstaje?

Obraz
© 123RF.COM

Cukier kokosowy otrzymuje się z soku palmy. Pobiera się go z jej górnej części, po odcięciu pąków kwiatowych. Sok należy zagotować, a następnie odparować. W wyniku tego procesu powstaje gęsty syrop, który po ostudzeniu krzepnie. Cukier kokosowy jest produktem całkowicie naturalnym. Nie zawiera sztucznych dodatków ani barwników. Można go kupić w postaci brązowego proszku, granulek lub płynu. Znajdziemy go w sklepach ze zdrową żywnością i dyskontach. W Lidlu za opakowanie ważące 250 g zapłacimy w tej chwili 7,49 zł.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Cukier z palmy kokosowej składa się głównie z sacharozy. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. W trakcie jego produkcji zawarte w soku palmy mikroelementy nie giną. Cukier kokosowy zawiera substancje odżywcze, takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę C i minerały takie jak potas, magnez, cynk, żelazo.

/ 5Idealny dla diabetyków?

Obraz
© Fotolia

Pod względem kaloryczności między cukrem kokosowym, a białym nie ma dużej różnicy - biały rafinowany ma 405 kcal, a kokosowy 380 w 100 g. Jednak cukier kokosowy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG 35-54). Jest to ważna informacja dla diabetyków. Po jego spożyciu poziom glukozy we krwi będzie niższy niż w przypadku białego cukru. Poza tym, sok z palmy kokosowej, z której produkowany jest cukier, obfituje w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

/ 5Cukier kokosowy w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Cukier kokosowy ma delikatny karmelowy smak. Może być stosowany jako zamiennik zwykłego cukru do słodzenia, wypieków, deserów, koktajli. Jest popularny w kuchni azjatyckiej. Dodaje się go tam nie tylko do słodkich wypieków, ale również drinków, potraw rybnych i mięsnych. Jego oryginalny zapach świetnie równoważy smak pikantnych dań w orientalnym stylu. Zwolennicy zdrowego gotowania wykorzystują cukier kokosowy do przygotowania batonów energetycznych i ciastek owsianych.

Wybrane dla Ciebie
"Zostałam sama". Wyznała, jak budowała relacje
"Zostałam sama". Wyznała, jak budowała relacje
Powiedz to zdanie. Telemarketer będzie miał związane ręce
Powiedz to zdanie. Telemarketer będzie miał związane ręce
Ma dom w lesie. Zapytano ją o koszty budowy
Ma dom w lesie. Zapytano ją o koszty budowy
Pochwaliła się selfie z mężem. Jej kurtka to strzał w dziesiątkę
Pochwaliła się selfie z mężem. Jej kurtka to strzał w dziesiątkę
Media donoszą o rozwodzie z Rosjanką. Tak Rybus mówił o ich początkach
Media donoszą o rozwodzie z Rosjanką. Tak Rybus mówił o ich początkach
Hejt po wpisie Janiny Ochojskiej. Historia psa miała wzruszyć
Hejt po wpisie Janiny Ochojskiej. Historia psa miała wzruszyć
Zamocz w tym korzenie. Storczyk wypuści mnóstwo nowych pąków
Zamocz w tym korzenie. Storczyk wypuści mnóstwo nowych pąków
Zabłysła na evencie. Wybrała suknię z metalicznym połyskiem
Zabłysła na evencie. Wybrała suknię z metalicznym połyskiem
Jest córką słynnego muzyka. Spotyka się z idolem nastolatek
Jest córką słynnego muzyka. Spotyka się z idolem nastolatek
Przyszła do studia "DDTVN". Minispódniczka to jedno, ale patrzcie na buty
Przyszła do studia "DDTVN". Minispódniczka to jedno, ale patrzcie na buty
Budują dom na Teneryfie. Mówią, co z karierą w Polsce
Budują dom na Teneryfie. Mówią, co z karierą w Polsce
Rozmnażają się błyskawicznie. Reaguj, gdy zauważysz w domu
Rozmnażają się błyskawicznie. Reaguj, gdy zauważysz w domu