GotowaniePrzepisyCukier kokosowy. Konkurencja dla stewii i ksylitolu

Cukier kokosowy. Konkurencja dla stewii i ksylitolu

Cukier kokosowy. Konkurencja dla stewii i ksylitolu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Olej kokosowy i woda już od lat cieszą się popularnością wśród fanów zdrowego stylu życia. Do miana dietetycznego hitu kandyduje również cukier z palmy kokosowej. Choć kosztuje 10 razy tyle, co tradycyjny, chętnych do jego zakupu nie brakuje. Na czym polega fenomen tego produktu i czy warto włączyć go do swojej diety?

1 / 4

Jak powstaje?

Obraz
© 123RF.COM

Cukier kokosowy otrzymuje się z soku palmy. Pobiera się go z jej górnej części, po odcięciu pąków kwiatowych. Sok należy zagotować, a następnie odparować. W wyniku tego procesu powstaje gęsty syrop, który po ostudzeniu krzepnie. Cukier kokosowy jest produktem całkowicie naturalnym. Nie zawiera sztucznych dodatków ani barwników. Można go kupić w postaci brązowego proszku, granulek lub płynu. Znajdziemy go w sklepach ze zdrową żywnością i dyskontach. W Lidlu za opakowanie ważące 250 g zapłacimy w tej chwili 7,49 zł.

2 / 4

Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Cukier z palmy kokosowej składa się głównie z sacharozy. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. W trakcie jego produkcji zawarte w soku palmy mikroelementy nie giną. Cukier kokosowy zawiera substancje odżywcze, takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę C i minerały takie jak potas, magnez, cynk, żelazo.

3 / 4

Idealny dla diabetyków?

Obraz
© Fotolia

Pod względem kaloryczności między cukrem kokosowym, a białym nie ma dużej różnicy - biały rafinowany ma 405 kcal, a kokosowy 380 w 100 g. Jednak cukier kokosowy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG 35-54). Jest to ważna informacja dla diabetyków. Po jego spożyciu poziom glukozy we krwi będzie niższy niż w przypadku białego cukru. Poza tym, sok z palmy kokosowej, z której produkowany jest cukier, obfituje w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

4 / 4

Cukier kokosowy w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Cukier kokosowy ma delikatny karmelowy smak. Może być stosowany jako zamiennik zwykłego cukru do słodzenia, wypieków, deserów, koktajli. Jest popularny w kuchni azjatyckiej. Dodaje się go tam nie tylko do słodkich wypieków, ale również drinków, potraw rybnych i mięsnych. Jego oryginalny zapach świetnie równoważy smak pikantnych dań w orientalnym stylu. Zwolennicy zdrowego gotowania wykorzystują cukier kokosowy do przygotowania batonów energetycznych i ciastek owsianych.

zdrowa żywnośćdiabetykdieta cukrzycowa

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (12)