Cukier kokosowy. Konkurencja dla stewii i ksylitolu

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Warto przepłacać?

Obraz
© 123RF.COM

Olej kokosowy i woda już od lat cieszą się popularnością wśród fanów zdrowego stylu życia. Do miana dietetycznego hitu kandyduje również cukier z palmy kokosowej. Choć kosztuje 10 razy tyle, co tradycyjny, chętnych do jego zakupu nie brakuje. Na czym polega fenomen tego produktu i czy warto włączyć go do swojej diety?

/ 5Jak powstaje?

Obraz
© 123RF.COM

Cukier kokosowy otrzymuje się z soku palmy. Pobiera się go z jej górnej części, po odcięciu pąków kwiatowych. Sok należy zagotować, a następnie odparować. W wyniku tego procesu powstaje gęsty syrop, który po ostudzeniu krzepnie. Cukier kokosowy jest produktem całkowicie naturalnym. Nie zawiera sztucznych dodatków ani barwników. Można go kupić w postaci brązowego proszku, granulek lub płynu. Znajdziemy go w sklepach ze zdrową żywnością i dyskontach. W Lidlu za opakowanie ważące 250 g zapłacimy w tej chwili 7,49 zł.

/ 5Co w nim siedzi?

Obraz
© 123RF.COM

Cukier z palmy kokosowej składa się głównie z sacharozy. Resztę wypełnia glukoza i fruktoza. W trakcie jego produkcji zawarte w soku palmy mikroelementy nie giną. Cukier kokosowy zawiera substancje odżywcze, takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę C i minerały takie jak potas, magnez, cynk, żelazo.

/ 5Idealny dla diabetyków?

Obraz
© Fotolia

Pod względem kaloryczności między cukrem kokosowym, a białym nie ma dużej różnicy - biały rafinowany ma 405 kcal, a kokosowy 380 w 100 g. Jednak cukier kokosowy charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym (IG 35-54). Jest to ważna informacja dla diabetyków. Po jego spożyciu poziom glukozy we krwi będzie niższy niż w przypadku białego cukru. Poza tym, sok z palmy kokosowej, z której produkowany jest cukier, obfituje w przeciwutleniacze, które skutecznie chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami.

/ 5Cukier kokosowy w kuchni

Obraz
© 123RF.COM

Cukier kokosowy ma delikatny karmelowy smak. Może być stosowany jako zamiennik zwykłego cukru do słodzenia, wypieków, deserów, koktajli. Jest popularny w kuchni azjatyckiej. Dodaje się go tam nie tylko do słodkich wypieków, ale również drinków, potraw rybnych i mięsnych. Jego oryginalny zapach świetnie równoważy smak pikantnych dań w orientalnym stylu. Zwolennicy zdrowego gotowania wykorzystują cukier kokosowy do przygotowania batonów energetycznych i ciastek owsianych.

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni