Cytrulina - co to jest? Zastosowanie i wykorzystanie cytruliny w sporcie
Cytrulina to jeden z tych aminokwasów, które są szczególnie doceniane w świecie kulturystyki. Jej wyjątkowe właściwości i wpływ na wytrzymałość oraz siłę podczas treningów sprawiły, że wielu sportowców nie wyobraża sobie odżywki przedtreningowej właśnie bez tego szczególnego aminokwasu. Czym dokładnie jest cytrulina i jakie jest jej zastosowanie w sporcie?
Czym jest cytrulina?
Cytrulina jest to naturalny związek chemiczny z grupy aminokwasów, który jest produktem przemiany ornityny. Bierze ona udział w cyklu ornitynowym, czyli mocznikowym cyklu Krebsa, w wyniku którego powstaje mocznik. Po raz pierwszy została opisana w 1930 roku, jednak jej historia sięga jeszcze 1914 roku, gdy cytrulina została wyizolowana z arbuza. Ten niepozorny owoc jest jednocześnie najlepszym źródłem naturalnej cytruliny.
Cytrulina wykorzystywana jest do produkcji arganiny, która także odpowiada za wspomaganie aktywności fizycznej. Istotnym faktem na temat tego aminokwasu jest to, że przedostaje się on bezpośrednio do naszego krwioobiegu, co zwiększa produkcję tlenku azotu i wpływa na wyniki naszego organizmu podczas wzmożonego wysiłku fizycznego. Cytrulina może być przyjmowana zarówno naturalnie, jak i poprzez odpowiednią suplementację.
Jak działa cytrulina?
Cytrulina należy do naturalnych aminokwasów endogennych i odpowiada między innymi za cykl mocznikowy, który neutralizuje amoniak w naszym organizmie. Nie bierze ona udziału w procesie syntezy białek, jednak odpowiednio spożytkowana wspomaga działanie metabolizmu, wpływa na redukcję ilości kwasu mlekowego i niweluje uczucie zmęczenia i wyczerpania. Co ważne cytrulina zwiększa produkcję tlenku azotu oraz poprawia ukrwienie organizmu podczas intensywnych ćwiczeń.
Cytrulina ma także pozytywny wpływ na równowagę kwasowo-zasadową, reguluje przepływ krwi i co istotne przyspiesza proces regeneracji organizmu, co w przypadku kulturystyki jest w końcu jednym z naistotniejszych jej aspektów. Dodatkowo cytrulina wykazuje działanie antykatoboliczne, czyli wspiera ochronę tkanki mięśniowej przed jej rozpadem.
W jakich formach występuje cytrulina?
Cytrulina występuje w dwóch formach, które wykazują pewne różnice w oddziaływaniu na nasz organizm. Z perspektywy kulturystyki popularniejszą opcją jest jabłczan cytruliny, czyli połączenie cytruliny i kwasu jabłkowego. Jest on doceniany z racji dobrej rozpuszczalności w płynach i stabilnego działania, a także większego wpływu na poprawę wydolności organizmu.
Druga forma tego aminokwasu, L-cytrulina, działa natychmiastowo, przez co trudniej ją spożytkować podczas intensywnego treningu. Warto wspomnieć, że naturalną cytrulinę znajdziemy między innymi w arbuzie, jednak jej dawka jest na tyle mała, że nie będzie ona miała znacznego wpływu na nasze wyniki. Mitem jest także zdrowotne działanie cytruliny, bowiem jej działanie w tym zakresie jest zbyt słabe i nie ma na nas realnego wpływu leczniczego.
Jak dawkować cytrulinę?
Zalecana dzienna dawka cytruliny wynosi od 2 do maksymalnie 6 gramów, jednak każda suplementacja powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb. Stosowanie cytruliny zalecane jest głównie dla osób, które stawiają na intensywne treningi i regularną aktywność fizyczną.