ycipk-1763a5

Mocznik w kosmetykach – właściwości i działanie

Mocznik to naturalna substancja wydzielana przez ludzki organizm, która wyróżnia się zdolnością pochłaniania wody. Stosowany w kosmetykach mocznik jest wytwarzany sztucznie. Pojawia się przede wszystkim w kremach i balsamach.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Mocznik jest składnikiem kosmetyków nawilżających
Mocznik jest składnikiem kosmetyków nawilżających (Shutterstock.com, Fot: images72)
ycipk-1763a5

Co to jest mocznik?

Z punktu widzenia chemii mocznik jest diamidem kwasu węglowego, czyli karbamidem. Wytwarzany jest w ludzkim organizmie jako produkt przemiany białek i wydalany wraz z moczem i potem. Mocznik jest także jednym ze składników naturalnego czynnika nawilżającego skórę (NMF).

W języku potocznym funkcjonuje jednak pod zwyczajową nazwą, co nie zawsze przywodzi na myśl pozytywne skojarzenia. Być może dlatego mocznik w kosmetykach pojawił się dopiero w latach 40. XX wieku, choć znany był już w drugiej połowie poprzedniego wieku.

ycipk-1763a5

Do celów kosmetycznych używa się mocznika syntetycznego, który wyróżnia się tym, że jest nietoksyczny i niealergizujący. Pozyskiwany jest reakcji dwutlenku węgla i amoniaku. Mocznik jest białą, bezwonną substancją w postaci krystalicznego proszku. Z łatwością rozpuszcza się w wodzie oraz alkoholu.

Mocznik – właściwości

Mocznik należy do grupy humektantów, to znaczy substancji, które wyróżniają się zdolnością pochłaniania dużej ilości wody. Do najważniejszych zadań mocznika należy dbałość o prawidłowe nawilżenie skóry. Jako składnik NMF sprawia, że woda nie ucieka z organizmu przez skórę zbyt szybko, a sam naskórek posiada prawidłowy poziom szczelności.

Normą dla osób młodych jest 7 proc. zawartości mocznika w NMF, jednak poziom ten zmniejsza się wraz z wiekiem. Po 70. roku życia może być aż ośmiokrotnie niższy.

ycipk-1763a5

Mocznik w kosmetykach – dla kogo?

Dzięki swoim właściwościom nawilżającym, a także zdolności zatrzymywania wody, mocznik staje się niezbędnym składnikiem kosmetyków dla:
cery suchej,
• cery atopowej,
• skóry w okresie menopauzy, gdy waha się drastycznie poziom hormonów,
• skóry poddawanej intensywnemu działaniu słońca,
cery wrażliwej,
• skóry skłonnej do alergii,
cery trądzikowej,
• do pielęgnacji spękanych pięt czy przesuszonych kolan i łokci.

Sprawdź też kosmetyki do twarzy, dostępne na WP radarOkazji.

Mocznik w kosmetykach

ycipk-1763a5

Mocznik znaleźć można w kosmetykach, których używa się na co dzień, jak również specjalistycznych dermokosmetykach i produktach do kuracji dermatologicznych. Mocznik może kryć się pod nazwami, takimi jak carbamide czy karbonyl diamide, w zależności od jego stężenia w kosmetyku.

Mocznik znaleźć można w składzie następujących kosmetyków:
kremach do twarzy,
• kremach do rąk,
• kremach do stóp,
• balsamach do ciała,
tonikach,
• maściach,
odżywkach do włosów,
• szamponach do włosów,
emolientach,
• pastach do zębów.

Stężenie mocznika w kosmetykach zaczyna się a 2 proc., a kończy na nawet 50 proc. i może dać różne efekty. Najniższe stężenie przyspiesza podział komórek skóry, dlatego pobudza regenerację skóry. Z kolei średnia zawartość moczniku w kosmetykach, utrzymująca się na poziomie 10 proc., działa przede wszystkim antybakteryjnie. Najwyższe 40 – 50 proc. stężenie ma właściwości złuszczające i nierzadko występuje jedynie w preparatach dermatologicznych.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-1763a5

ycipk-1763a5
ycipk-1763a5