Arginina - czy warto stosować suplementy z l‑argininą?
L-arginina to składnik suplementów diety osób aktywnych fizycznie. Arginina jest aminokwasem odgrywającym ważną rolę w organizmie człowieka. Czy warto stosować suplementy z argininą? W których produktach spożywczych jest jej najwięcej? Co warto wiedzieć o argininie i jej właściwościach?
Kilka słów o argininie
Arginina jest organicznym związkiem chemicznym z grupy aminokwasów, który w organizmie człowieka znajduje zastosowanie w wielu procesach fizjologicznych, takich jak synteza hormonu wzrostu czy usuwanie zbędnych i szkodliwych produktów z organizmu. Zdrowy organizm sam wytwarza argininę, która jest związkiem endogennym. Dodatkowo jej źródłem jest pożywienie. Arginina, która jest składnikiem suplementów, zazwyczaj jest popularna u sportowców, a zwłaszcza kulturystów. Wśród osób aktywnie zajmujących się sportem, uważa się, że arginina to substancja obowiązkowa w prawidłowym przyroście masy mięśniowej.
Właściwości argininy
Arginina wpływa znacząco na ludzki organizm. Poprzez pobudzanie pracy układu immunologicznego, poprawia odporność organizmu. Arginina wspiera proces przemiany materii, usuwa szkodliwy dla człowieka amoniak, przekształcając go w mocznik. Reguluje stężenie hormonów odpowiedzialnych za wzrost, poziom insuliny, prolaktyny czy glukagonu. Arginina wspiera regenerację skóry po ranach czy oparzeniach, a także wpływa na szybkość regeneracji organizmu po intensywnym wysiłku fizycznym. Dzięki poszerzaniu naczyń krwionośnych, powoduje szybsze rozprowadzenie tlenu i substancji odżywczych po całym organizmie.
Arginina w diecie
Arginina znana jest głównie jako składnik suplementów, ale bardzo łatwo jest ją dostarczyć do organizmu, jeśli odpowiednio skomponuje się swój codzienny jadłospis. Najbogatszym źródłem argininy są mleko, przetwory mleczne, czerwone mięso, drób oraz ryby, a w szczególności tuńczyk, łosoś czy halibut.
Ponadto aby zwiększyć dawkę przyjmowanej codziennie argininy, warto poszerzyć swoje menu o produkty pełnoziarniste, takie jak makaron czy pieczywo. Arginina znajduje się również w orzechach, soczewicy i ziarnach słonecznika. Warto pamiętać, że arginina zawarta w naturalnych produktach jest lepiej przyswajalna od tej suplementowanej, a dodatkowo nie da się jej przedawkować.
L-arginina a aktywność fizyczna
Arginina jest stosowana przez sportowców, ponieważ zwiększa zdolność do wysiłku fizycznego oraz bierze udział w syntezie białek. Ponadto twierdzi się, że arginina pomaga zregenerować ciało po intensywnym treningu. Badania naukowe nie potwierdziły, że arginina ma wpływ na przyrost tkanki mięśniowej ani na wzrost siły mięśni. Arginina jednak, jako niezbędny element syntezy białek w tkance mięśniowej, jest postrzegana jako składnik, który przyczynia się do wytwarzania nowych komórek mięśniowych. Dlatego też, arginina jest suplementem najczęściej wybieranym przez kulturystów.
L-arginina - opinie
Opinie o stosowaniu l-argininy są zróżnicowane. Zwolennicy tego związku twierdzą, że bez argininy przyrost masy mięśniowej jest niemożliwy, a poza tym ma ona zbawienny wpływ na organizm podczas regeneracji między treningami. Przeciwnicy natomiast powołują się na badania naukowców, które nigdy jednoznacznie nie potwierdziły wychwalanych zalet argininy. Warto zauważyć, że długotrwała suplementacja argininy może się okazać niebezpieczna dla zdrowia. Jej nadmiar we krwi może wpływać na wzrost ciśnienia, zmniejszenie elastyczności ścian naczyń krwionośnych oraz zwiększenie ryzyka zawału. Zaznacza się, że dla zdrowia bezpieczniej jest przyjmować argininę z naturalnymi składnikami niż w postaci suplementów.