Czarny bez – hit medycyny naturalnej. Jakie ma właściwości?

Czarny bez uznawany jest za hit medycyny naturalnej. Nie tylko zwalczy gorączkę i złagodzi kaszel, ale ilość witamin i soli mineralnych w nim zawarta sprawi, że szybciej pokonasz infekcję. Najsilniejsze właściwości lecznicze mają kwiaty i owoce bzu czarnego. Co warto przygotować z czarnego bzu?

24.09.2015 | aktual.: 07.10.2015 19:18

Jesień jest najlepszą porą na zbiór owoców bzu. Najwięcej właściwości zdrowotnych mają te o czarnym kolorze. Napar z czarnego bzu najlepiej działa w początkowej fazie przeziębienia. Napary z kwiatu bzu działają rozgrzewająco i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli. Natomiast wyciągi z kwiatów bzu można używać do płukania jamy ustnej i gardła, a także do okładów na powieki przy zapaleniu spojówek. Jego owoce są bogatym źródłem silnych przeciwutleniaczy – antocyjanów, które opóźniają procesy przedwczesnego starzenia. Czarny bez ma również silne właściwości przeciwzapalne, dlatego jest polecany cukrzykom.

Nie zaleca się jednak spożywania bzu w formie surowej. Najlepiej przygotować z jego owoców konfiturę lub sok. Co ciekawe, czarny bez rośnie w parkach i na obrzeżach miast, dlatego podczas jesiennego spaceru warto zerwać kilka gałązek.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)