Trwa ładowanie...

Czekolada dla konesera. Nietypowe smaki, które zachwycają

Doskonale aksamitna belgijska czekolada to nie lada przysmak. Zachwyca nie tylko niebywałym aromatem, ale również jakością dodatków. Podkreślenie smaku przez pikantne przyprawy, kwaśne owoce czy słodkie masy działa tylko na jej korzyść.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Czekolada dla konesera. Nietypowe smaki, które zachwycająŹródło: 123RF
d3nh2qu
d3nh2qu

Warto wiedzieć, czym wyróżnia się dobrej jakości czekolada, a także, jakie składniki wyciągną z niej nadzwyczajny aromat. Oczywiście, jeśli chcesz wypróbować smaki z różnych zakątków świata lub zaskoczyć gości nietypowymi kompozycjami dodatków, nie musisz wydawać mnóstwa pieniędzy.

Prawdziwa czekolada składa się w przeważającej większości z masła kakaowego i masy kakaowej. Do tego dodaje się również cukier, który sprawia, że mieszanka jest bardziej słodka. Odpowiednie proporcje sprawiają, że gotowa czekolada rozpływa się w ustach. Przed zakupem czekolady warto sprawdzić jej skład na odwrocie opakowania. Im mniej dodatkowych substancji, tym smaczniejsza i bardziej naturalna będzie .

Nie tylko smak

Charakterystyczny trzask towarzyszący łamaniu czekolady to efekt jednego z kluczowych etapów jej produkcji – temperowania. Po dokładnym zmieszaniu czekoladowej masy należy odpowiednio ją wystudzić, tak by osiągnęła stałą konsystencję. W tym celu stosuje się naprzemiennie wyższe i niższe temperatury, które mają za zadanie nadać masie doskonałą gęstość przed uformowaniem jej w tabliczki. Dzięki zachowaniu odpowiednich temperatur czekolada ma piękny, naturalny połysk, świetnie się formuje i przede wszystkim dłużej nadaje się do spożycia.

Broken and shattered pieces of ruby red chocolate in a round charcoal stone ceramic bowl. White and brwon background. Speckled chocolate.Broken and shattered pieces of ruby red chocolate in a round charcoal stone ceramic bowl. White and brown background. Speckled chocolate. iStock.com
Broken and shattered pieces of ruby red chocolate in a round charcoal stone ceramic bowl. White and brwon background. Speckled chocolate.Broken and shattered pieces of ruby red chocolate in a round charcoal stone ceramic bowl. White and brown background. Speckled chocolate. Źródło: iStock.com, fot: Ross Tomei

Za dobrą jakością czekolady przemawia również rodzaj dodatków, które urozmaicają przekąskę. Prawdziwi smakosze stawiają nie tylko na rodzynki czy kawałki orzechów laskowych. Opcji jest naprawdę sporo.

Wyszukane przyprawy

Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że czekolada powinna być podawana jedynie w towarzystwie słodkich dodatków. Nic bardziej mylnego, jeśli wśród twoich znajomych jest osoba, która nie przepada za słodkimi nadzieniami, możesz skusić ją czekoladą z dodatkiem ziela angielskiego, anyżu czy nawet soli morskiej lub pieprzu. Czekolada deserowa stanowi doskonały kompromis między ociekającą słodyczą czekoladą mleczną a stosunkowo cierpką czekoladą gorzką.

Słodkie kwiaty

Doskonałej jakości czekolada powinna być zwieńczona równie doskonałymi dodatkami. Dlatego producenci decydują się na import składników z różnych stron świata. Przykładem może być choćby dodatek olejku z róży damasceńskiej, znanej przede wszystkim jako składnik perfum, ale cenionej również ze względu na zastosowanie w kuchni.

Energetyzujące orzeźwienie

Czekolada z egzotycznymi dodatkami to dobry pomysł na drobny upominek dla kogoś bliskiego. Każdy z pewnością doceni nowe kulinarne doznania, a nietypowe smaki takie jak trawa cytrynowa czy imbir sprawią, że nawet pozornie prosta czekolada zyska nowy, energetyzujący smak.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d3nh2qu
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3nh2qu