Czekolada dla zdrowia

To uczta nie tylko dla zmysłów. Tej pokusie możesz ulec bez wyrzutów sumienia.

Obraz

Mało kto wie, że czekoladę w tabliczkach wynaleziono zaledwie 150 lat temu. Wcześniej znano ją tylko w postaci czekoladowego proszku. Napoleon pijał gorącą czekoladę przed każdą bitwą, Casanova uważał ją za eliksir młodości. Była jednym ze składników słynnej "hiszpańskiej muchy", którą na balach podawał swym gościom markiz de Sade. *
Kakaowce, wiecznie zielone drzewa, rosną jedynie 20 stopni na północ i południe od równika - w Afryce Zachodniej i Ameryce Łacińskiej. Z dojrzałego owocu wydobywa się miąższ wraz z ziarnem, poddaje procesom fermentacyjnym i suszy. Potem już w fabryce czyści i praży.
Do Europy ziarno kakaowca sprowadził Krzysztof Kolumb. 200 lat później hiszpański lekarz, autor wydanej w 1796 r. rozprawy o herbacie, kawie i czekoladzie, pisał: "Czekolada jest napojem boskim i niebiańskim, rosą gwiazd, nasieniem życia, lekiem na wszystko".
Tej pokusie możesz ulec bez wyrzutów sumienia. Współczesna dietetyka spieszy z rozgrzeszeniem: ziarno kakaowe, podstawowy surowiec do wyrobu czekolady, zawiera antyoksydanty chroniące nas przed wieloma chorobami, m.in. przed zawałem i nowotworami. Wprawdzie te same antyoksydanty znajdziesz w jagodach, szpinaku, herbacie, czerwonym winie i soku grejpfrutowym, ale czarna czekolada ma pięć razy więcej antyoksydantów niż jagody! Czekolada poprawia nastrój. Zawiera magnez wzmacniający system nerwowy. Pobudza organizm do wytwarzania serotoniny, czyli hormonu szczęścia. *
Pijmy na zdrowie *Składniki zawarte w czekoladzie, spożywane w rozsądnych ilościach, dobroczynnie działają na organizm.
*
- Teobromina i kofeina
to substancje pobudzające centralny układ nerwowy i rozszerzające naczynia krwionośne. Uważa się też, że teobromina uwalnia w mózgu endorfiny, zwane "hormonami szczęścia", bo w szybkim czasie poprawiają nastrój.
- Flawonoidy - działają ochronnie i dezynfekująco, hamują proces utleniania tzw. złego cholesterolu, sprawcy miażdżycy naczyń krwionośnych.
- Spore ilości białka, węglowodanów, składników mineralnych i witaminy z grupy B uzupełniają niedobory tych substancji w organizmie. Czekolada gorzka jest ponadto bogatym źródłem żelaza i magnezu.

Jedyna wada: dużo kalorii. Zatem lepiej mniej, za to... pyszniej!

Wybrane dla Ciebie
Japońska metoda suszenia. Zaoszczędzisz kilka godzin
Japońska metoda suszenia. Zaoszczędzisz kilka godzin
Maść z apteki za 7 zł. Działa jak żelazko na zmarszczki
Maść z apteki za 7 zł. Działa jak żelazko na zmarszczki
Rakotwórcze produkty w domach. Dietetyk wymienił trzy
Rakotwórcze produkty w domach. Dietetyk wymienił trzy
"Ostryga" to hit wśród singli. Trend randkowy robi furorę
"Ostryga" to hit wśród singli. Trend randkowy robi furorę
Jej mąż okazał się bigamistą. "Miał drugą żonę w Paryżu"
Jej mąż okazał się bigamistą. "Miał drugą żonę w Paryżu"
Tak stanęła przed kamerą. Koszula to hit dla dojrzałych kobiet
Tak stanęła przed kamerą. Koszula to hit dla dojrzałych kobiet
Najgorsze smarowidło do chleba. Polacy jedzą na potęgę
Najgorsze smarowidło do chleba. Polacy jedzą na potęgę
Po rumuńsku oznacza "pijaną". Imię nosi ponad 200 tys. Polek
Po rumuńsku oznacza "pijaną". Imię nosi ponad 200 tys. Polek
"Musiałem wyjechać". Ujawnia, jak zerwał z alkoholem
"Musiałem wyjechać". Ujawnia, jak zerwał z alkoholem
Zmarła na raka trzustki. Wcześniej skarżyła się na dwa objawy
Zmarła na raka trzustki. Wcześniej skarżyła się na dwa objawy
Stosuj "zasadę jednego talerza". Po świętach sobie podziękujesz
Stosuj "zasadę jednego talerza". Po świętach sobie podziękujesz
Wyznał mu miłość. Kilka miesięcy później usłyszeli diagnozę
Wyznał mu miłość. Kilka miesięcy później usłyszeli diagnozę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯