FitnessCzerwona herbata na odchudzanie i dla zdrowia - jakie ma właściwości?

Czerwona herbata na odchudzanie i dla zdrowia - jakie ma właściwości?

Czerwona herbata, często nazywana "pogromcą tłuszczu", to doskonałe rozwiązanie dla osób będących na diecie i dbających o linię. O jej właściwościach odchudzających mówi się od dawna. Herbata Pu-Erh to jednak nie tylko solidna pomoc przy walce o wymarzoną figurę, lecz także dobry sposób na oczyszczenie organizmu z toksyn i obniżenie złego cholesterolu. Jakie działanie i właściwości ma czerwona herbata?

Czerwona herbata na odchudzanie i dla zdrowia - jakie ma właściwości?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

03.10.2018 | aktual.: 19.11.2018 15:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czym jest czerwona herbata?

Czerwona herbata to napój, który uzyskuje się z zielonych liści herbaty poddanych procesowi krótkotrwałej fermentacji. Swoje istnienie zawdzięcza on całkowitemu przypadkowi, jednak szybko poznano się na jego wyjątkowych właściwościach i przystąpiono do masowej produkcji. Napar ma charakterystyczny, nieco ziemisty smak, jednak wynagradzają to jego właściwości odchudzające, dzięki którym otrzymał on nazwę "pogromcy tłuszczu".

Czerwona herbata Pu-Erh wywodzi się z chińskiej prowincji Yunnan, gdzie wiele lat temu doszło do wielkiej powodzi, podczas której zamokły plantacje zielonej herbaty. Z racji klęski żywiołowej przenoszono je w suche i ciepłe miejsca, gdzie zapomniano o nich i odkryto wiele lat później, gdy były już poddane procesowi fermentacji. Szybko przekonano się jednak, że przypadkowe znalezisko to w rzeczywistości kopalnia zdrowia, którą szybko zaczęto importować na cały świat.

Współcześnie czerwoną herbatę otrzymuje się w procesie podwójnej fermentacji, w czasie której liście są suszone dwa razy i dzięki temu zyskują swój wyjątkowy czerwony kolor. Liście potrafią niekiedy dojrzewać nawet do 60 lat, jednak wraz z ich właściwościami rośnie oczywiście także cena.

Jakie właściwości ma czerwona herbata?

Czerwona herbata powstaje co prawda w wyniku fermentacji powszechnie stosowanych liści krzewów herbacianych, jednak jej działanie znacząco odbiega od tradycyjnej zielonej herbaty. Herbata Pu-Erh skutecznie wspomaga i reguluje trawienie, a także wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, dlatego zaleca się stosowanie jej po obfitych, bogatych w tłuszcz posiłkach.

Czerwona herbata zawiera takie cenne dla organizmu substancje jak mangan, wapń, fluor oraz teinę, czyli naturalną, herbacianą kofeinę, które regulują cholesterol i obniżają ciśnienie krwi. Dużo mówi się też o pozytywnym wpływie zawartych w czerwonej herbacie tanin, które zwiększają wydzielanie żółci i jednocześnie hamują wchłanianie lipidów w naszych jelitach. Nie brak w niej także antyoksydantów, dlatego czerwona herbata poprawia odporność, oczyszcza organizm z toksyn i zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych.

Czerwona herbata na odchudzanie

Główną cechą czerwonej herbaty, która jest ceniona szczególnie przez osoby dbające o linię, są oczywiście jej właściwości odchudzające. Regularne spożywanie tego wyjątkowego napoju pomaga walczyć z otyłością, pobudza metabolizm do działania i przede wszystkim zapobiega powstawaniu efektu jojo. Mówi się, że picie czerwonej herbaty przez miesiąc jest w stanie pomóc nam pozbyć się nawet 5 kilogramów, jednak należy pamiętać, że jej stosowanie trzeba połączyć z wysiłkiem fizycznym i odpowiednią, zbalansowaną dietą. Ostrzega się też przed piciem jej w zbyt dużych ilościach, bowiem skutkami mogą być zaburzenia łaknienia oraz anemia.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (6)