Czy czerwone mięso jest zdrowe? Fakty i mity o czerwonym mięsie
Czerwone mięso nie ma najlepszej opinii, a jego smakoszom grozi się ciężkimi chorobami, w tym nowotworami. Okazuje się jednak, że wiele doniesień o szkodliwości czerwonego mięsa to zwykłe mity, które nie mają nic wspólnego z rzeczywistą wartością czerwonego mięsa. Poznajcie kilka mitów i faktów o czerwonym mięsie.
10.10.2018 21:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Czerwone mięso jest szkodliwe
Mit. “Czerwone mięso szkodzi!” - to najczęstszy i bardzo ogólny zarzut, jaki stawiają przeciwnicy spożywania czerwonego mięsa. Rzeczywiście czerwone mięso może szkodzić, ale tylko wtedy, kiedy jest spożywane w nadmiarze.
Naukowcy z Harvardu przeprowadzili badania pod kątem związku czerwonego mięsa z chorobami serca, cukrzycą czy otyłością. Badania wykazały, że spożywanie 100 g nieprzetworzonego czerwonego mięsa dziennie tylko nieznacznie może wpływać na pojawienie się cukrzycy, ale w żadnym stopniu nie ma wpływu na wystąpienie chorób serca. Oczywiście w badaniach gorzej wypada mięso przetworzone, ale wówczas to substancje dodatkowe wykazują działania szkodliwe dla organizmu.
Należy pamiętać również, że czerwone mięso to nie tylko wieprzowina i wołowina, ale również mięso kaczki, gęsi czy dziczyzna. Czerwone mięso jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka i składników mineralnych, takich jak żelazo czy cynk.
Zobacz także
Czerwone mięso zawiera tłuszcze nasycone
Fakt. To niezaprzeczalna prawda, ale odpowiednia obróbka mięsa pozwala na pozbycie się znacznej części niepożądanych w diecie tłuszczów. Czerwone mięso nie należy do najchudszych, a znaczna część tłuszczy w nim zawartych to tłuszcze nasycone. Warto zatem wybierać ten rodzaj mięsa, który jest najmniej tłusty.
Przykładowo polędwica wołowa zawiera tylko 2 g tłuszczów nasyconych. Ponadto miłośnicy czerwonego mięsa, powinni częściej decydować się na dziczyznę, ponieważ zawiera mniej tłuszczów nasyconych niż mięso hodowlane, a w dodatku jest mniej kaloryczna. Aby pozbyć się złych tłuszczów z kawałka mięsa, najlepiej jest je odkroić jeszcze przed termiczną obróbką.
Czerwone mięso pomaga przybrać na masie
Mit. Kulturyści niejednokrotnie wspominają, że podstawą ich diety są krwiste steki, które spożywają po treningach. Warto jednak zapamiętać, że czerwone mięso nie jest składnikiem, który najlepiej pomoże w rozbudowie masy mięśniowej.
Mięso czerwone trawi się znacznie dłużej niż inne pokarmy będące źródłem białka. Dlatego też aminokwasy są przyswajane w dużo mniejszej ilości niż ma to miejsce w przypadku białka pochodzącego z ryb czy jajek. Najlepszą radą dla osób, które chcą zwiększyć masę jest urozmaicenie swojego menu. Czerwone mięso warto przeplatać tłustymi rybami, takimi jak łosoś czy tuńczyk.
Czerwone mięso jest smaczniejsze, gdy nie jest zupełnie świeże
Fakt. Smak i aromat wołowiny uwalniają się w procesie dojrzewania mięsa. Dlatego bardzo często w renomowanych restauracjach mięso wołowe przez kilka tygodni wisi w zamrażarkach. Mięso poddane takiej obróbce staje się miększe, co jest wywołane rozluźnieniem tkanki łącznej. Czerwone mięso zmiękcza się również pod wpływem kwasu cytrynowego, dlatego jego kawałki warto na 30 minut przed gotowaniem zamarynować w soku z cytryny.
Czerwone mięso jest rakotwórcze
Mit. Rakotwórczość mięsa czerwonego to również mit, który ma związek z niedoinformowaniem i niemówieniem całej prawdy. Mięso czerwone samo w sobie nie jest rakotwórcze. Rakotwórczość dotyczy spalonego na tłuszczu steku, a nie prawidłowo przyrządzonego mięsa. Ponadto rakotwórcze działanie na układ pokarmowy może wywierać mięso wędzone, peklowane lub konserwowane.
Brak czerwonego mięsa w diecie grozi niedokrwistością
Fakt. Czerwone mięso jest bogatym źródłem żelaza w formie hemowej, magnezu, cynku i selenu. Ponadto w czerwonym mięsie znajduje się mnóstwo witamin z grupy B oraz witamina PP. Są one niezbędne przy budowie mięśni, ale także przy wytwarzaniu czerwonych krwinek. Dlatego spożywanie czerwonego mięsa zalecane jest osobom zmagającym się z anemią.