UrodaDbaj o cerę zwłaszcza zimą. Produkty, które w tym pomogą

Dbaj o cerę zwłaszcza zimą. Produkty, które w tym pomogą

O cerę trzeba dbać cały rok, zwłaszcza zimą, kiedy jest najbardziej narażona na przesuszenie. Zobacz, jaka dieta ma znaczny wpływ na stan skóry i jakie kosmetyki warto stosować codziennie.

Dbaj o cerę zwłaszcza zimą. Produkty, które w tym pomogą
Źródło zdjęć: © 123RF
Sylwia Ścibak

14.02.2019 09:42

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skóra zimą - jakie kosmetyki stosować?

Zimą skóra jest bardzo narażona na przesuszenie, dlatego uczucie napięcia na twarzy czy piekące dłonie to dość częste przypadłości o tej porze roku. Zimne powietrze na zewnątrz, wiatr i centralne ogrzewanie w pomieszczeniu powodują szybsze wyparowywanie wody z naskórka. Ważne jest więc stosowanie kremów nawilżających i natłuszczających.

Kremy nawilżające zatrzymują wodę wewnątrz skóry dzięki substancjom wiążącym. Kremy natłuszczające zaś służą głównie do tego, by wzmocnić warstwę hydrolipidową, która chroni przed urazami. Kremy nawilżające są potrzebne każdej skórze, natomiast kremy natłuszczające przydają się przede wszystkim osobom z cerą suchą i problematyczną. W bardzo trudnych warunkach pogodowych, kiedy temperatura spada znacznie poniżej zera, warto jest jednak posmarować twarz tego typu produktem, niezależnie od rodzaju cery.

Zimą doskwiera nam nie tylko mróz, ale też zanieczyszczone smogiem powietrze. Dlatego po każdym powrocie do domu należy oczyścić cerę odpowiednimi kosmetykami. Świetnie sprawdzą się preparaty z węglem aktywnym, który ma silne działanie absorpcyjne. Warto też zrezygnować z preparatów na bazie alkoholu czy intensywnie złuszczających peelingów, które mogą naruszyć barierę ochronną i tym samym ułatwić wnikanie zanieczyszczeń.

Skóra zimą - co jeść?

Zestaw odpowiednich kosmetyków to nie wszystko, bo ważna jest również dieta. By skóra była zdrowa i chroniona przed zanieczyszczeniami, warto jeść dużo produktów zawierających antyoksydanty. Będą to głównie warzywa i owoce, ale też pełnoziarniste pieczywo, zielona herbata, kasze czy orzechy. Zimą mamy nieco bardziej wzmożony apetyt, dlatego jadłospis powinien być zbilansowany i bogaty w węglowodany, które stopniowo uwalniają energię, oraz w białko, które bierze udział w regeneracji komórek.

Naszym sprzymierzeńcem powinna być też woda, którą trzeba dostarczać organizmowi codziennie, niezależnie od trybu życia. Przyjęło się, że optymalną ilością są 2 litry, ale zależy to głównie od aktywności fizycznej czy chorób. Płyny przyjmujemy także w jedzeniu, herbacie czy w sokach.

Komentarze (8)