Dieta Dukana - zasady, fazy, jadłospis
Dieta Dukana pozwala schudnąć bez efektu jojo nawet 10 kilogramów. Nie zakłada ograniczenia kalorii ani liczby spożywanych posiłków w ciągu dnia, ale wskazuje, które produkty należy jeść. Jak schudnąć na diecie Dukana?
08.08.2018 | aktual.: 03.02.2019 15:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest dieta Dukana?
Dieta Dukana to dieta wysokobiałkowa, w której ograniczeniem jest rodzaj spożywanych produktów, a nie liczba kalorii czy zjadanych posiłków w konkretnych odstępach czasu.
Dietę opracował znany francuski dietetyk, Pierre Dukan, który już ponad 30 lat pomaga ludziom zmagającym się z nadwagą. Znany jest również jako autor popularnej książki "Nie potrafię schudnąć". Lata badań doprowadziły go do ułożenia diety, w której główną rolę odgrywają produkty wysokobiałkowe. Dieta podzielona jest na cztery fazy.
Dieta Dukana – zasady
Zasady diety Dukana są następujące:
- można jeść zawsze, gdy tylko poczuje się głód, muszą to być jednak tylko produkty ujęte w jadłospisie,
- do każdego posiłku trzeba pić 2 szklanki wody,
- w pierwszych dwóch etapach zabronione jest spożywanie jakichkolwiek tłuszczy,
- warto niedobór witamin uzupełniać suplementami,
- w pierwszej fazie należy zaprzestać wykonywania ćwiczeń, ponieważ organizm narażony jest na osłabienie.
Do zalet diety Dukana zalicza się nie tylko to, że nie powoduje efektu jojo, ale również nie pozostawia wiotkiej skóry, co często bywa przekleństwem w odchudzaniu.
Dieta Dukana – fazy
Dieta Dukana podzielona jest na 4 fazy, z których każda jest kluczowa i wymaga restrykcyjnego stosowania.
1. faza diety Dukana trwa od 2 do 10 dni w zależności od planowanego zrzucenia kilogramów:
- 2 dni dla 5 kg pozwolą zrzucić 0,5-1,5 kg,
- 3 dni dla 10 kg – 1,5-2,5 kg,
- 5 dni dla 20 kg – 1,8-3,5 kg,
- od 7 do 10 lat dla nawet 40 kg pozwolą pozbyć się w I etapie około 3 kg.
W 1. fazie diety Dukana jeść można najchudsze części wołowiny, cielęcinę, drób, owoce morza i ryby oraz nabiał typu light z wyłączeniem żółtych serów. Mięso można gotować w wodzie albo na parze, grillować bez tłuszczów lub piec. Według diety Dukana dania najlepiej doprawiać ziołami, cebulą czosnkiem, odrobiną musztardy lub soli. Można pić ciepłe napoje ze słodzikiem i napoje gazowane light.
2. faza diety Dukana daje łagodny spadek wagi. Do diety wysokobiałkowej dodaje się natomiast warzywa. Ten etap trwa tak długo, jak to jest wymagane, to znaczy do uzyskania określonej na początku programu wagi. Dieta urozmaicona powinna być wymieniana z wysokobiałkową z 1. etapu co 5 dni. Jeść można dodatkowo warzywa zielone, strączkowe, pomidory, papryka, rzodkiewka, a także grzyby.
W 3. fazie diety Dukana możliwe jest dołączenie węglowodanów. Ten etap służy ustabilizowaniu masy ciała. Możliwe jest spożywanie niewielkich ilości żółtego sera, produktów skrobiowych czy pełnoziarnistego chleba. Poza tym jeść można też owoce poza bananem, winogronem i wiśniami. 3. faza trwa w okresie będącym wynikiem mnożenia 10 dni na każdy zgubiony kilogram.
Faza 4. diety Dukana nie ma ograniczeń czasowych, powinna być stosowana już zawsze. Polega na stabilnej diecie opartej na trzech pierwszych fazach.