FitnessDieta FODMAP - na czym polega? Etapy, produkty, kalorie

Dieta FODMAP - na czym polega? Etapy, produkty, kalorie

Dieta FODMAP - na czym polega? Etapy, produkty, kalorie
Źródło zdjęć: © 123RF
02.12.2018 18:30, aktualizacja: 20.12.2018 19:01

Dieta FODMAP została opracowana dla osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Jakie produkty stosować w diecie FODMAP? Czego nie można jeść na tej diecie? Jakie efekty przynosi stosowanie diety FODMAP?

Czym jest dieta FODMAP?

FODMAP to dieta stworzona przez naukowców z australijskiego Monash University, która pozwala na normalne funkcjonowanie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego oraz/lub nadmiernym rozrostem flory bakteryjnej w przypadku innych chorób.

Dieta FODMAP zakłada mocne ograniczenie produktów z zawartością fruktozy, laktozy, fruktanów, alkoholi polihydroksylwych oraz sztucznych substancji słodzących, które mogą być dla niektórych osób szkodliwe. Wszystkie z wymienionych substancji mogą znacznie wspomagać fermentację pod wpływem bakterii w jelicie, a więc powodować wzdęcia, bóle brzucha i biegunki.

Nazwa FODMAP to zestawienie pierwszych liter wyrazów Fermentable Oligosaccharides, Disacharides, Monosacharides And Polyols (fermentujące oligosacharydy, disacharydy,
monosacharydy i alkohole wielowodorotlenowe), a więc związków, które przedostają sie do jelita grubego, fermentują pod wpływem bakterii i dają objawy IBS, czyli zespołu jelita drażliwego.

W takim przypadku prawidłowe trawienie jest zaburzone, tym samym prowadząc do uszkodzenia wyściółki jelit i objawów IBS. Dieta FODMAP ma być dla takich osób sposobem na utrzymywanie dobrego zdrowia, a efekty poprawy kondycji organizmu widoczne są w zdecydowanej większości przypadków.

Na czym polega dieta FODMAP?

Dieta FODMAP składa się z dwóch faz, które mają na celu przywrócić nam równowagę organizmu w przypadku objawów IBS. Pierwsza faza trwa zazwyczaj od 6 do 8 tygodni i polega na usunięciu z diety produktów, które zawierają FODMAP.

Restrykcje co do unikania produktów z FODMAP zależą od indywidualnej kondycji chorego, a więc w niektórych przypadkach można spożywać niewielką ilość takich produktów. Druga faza nie ma konkretnych ram czasowych, a jej głównym celem jest wprowadzenie tych produktów z powrotem do naszej diety.

Produkty z FODMAP należy przyjmować w odstępach kilku dni i pojedynczo, a reakcja organizmu będzie dla nas wskazówką, czy objawy ustąpiły. Jeżeli IBS kolejny raz da o sobie znać, to należy ponownie odstawić te produkty.

Istotną kwestią jest długość diety FODMAP, ponieważ eliminowanie z jadłospisu niektórych owoców czy warzyw może prowadzić do innych, także niezwykle przykrych dla zdrowia konsekwencji.

Takiej diety nie można więc stosować zbyt długo, a do fazy pierwszej należy powrócić tylko w przypadku, gdy kolejny raz dojdzie do zaostrzenia przykrych objawów.

Dieta FODMAP - produkty zakazane

Lista produktów FODMAP jest stale aktualizowana i można ją znaleźć na stronie IBS Diets. Do listy produktów zakazanych podczas stosowania diety FODMAP należą między innymi:

Stopniowe włączanie tych produktów do diety zależy w dużej mierze od indywidualnego stanu zdrowia.