Dieta FODMAP - na czym polega? Etapy, produkty, kalorie
Dieta FODMAP została opracowana dla osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego. Jakie produkty stosować w diecie FODMAP? Czego nie można jeść na tej diecie? Jakie efekty przynosi stosowanie diety FODMAP?
02.12.2018 | aktual.: 20.12.2018 19:01
Czym jest dieta FODMAP?
FODMAP to dieta stworzona przez naukowców z australijskiego Monash University, która pozwala na normalne funkcjonowanie osób zmagających się z zespołem jelita drażliwego oraz/lub nadmiernym rozrostem flory bakteryjnej w przypadku innych chorób.
Dieta FODMAP zakłada mocne ograniczenie produktów z zawartością fruktozy, laktozy, fruktanów, alkoholi polihydroksylwych oraz sztucznych substancji słodzących, które mogą być dla niektórych osób szkodliwe. Wszystkie z wymienionych substancji mogą znacznie wspomagać fermentację pod wpływem bakterii w jelicie, a więc powodować wzdęcia, bóle brzucha i biegunki.
Nazwa FODMAP to zestawienie pierwszych liter wyrazów Fermentable Oligosaccharides, Disacharides, Monosacharides And Polyols (fermentujące oligosacharydy, disacharydy,
monosacharydy i alkohole wielowodorotlenowe), a więc związków, które przedostają sie do jelita grubego, fermentują pod wpływem bakterii i dają objawy IBS, czyli zespołu jelita drażliwego.
W takim przypadku prawidłowe trawienie jest zaburzone, tym samym prowadząc do uszkodzenia wyściółki jelit i objawów IBS. Dieta FODMAP ma być dla takich osób sposobem na utrzymywanie dobrego zdrowia, a efekty poprawy kondycji organizmu widoczne są w zdecydowanej większości przypadków.
Na czym polega dieta FODMAP?
Dieta FODMAP składa się z dwóch faz, które mają na celu przywrócić nam równowagę organizmu w przypadku objawów IBS. Pierwsza faza trwa zazwyczaj od 6 do 8 tygodni i polega na usunięciu z diety produktów, które zawierają FODMAP.
Restrykcje co do unikania produktów z FODMAP zależą od indywidualnej kondycji chorego, a więc w niektórych przypadkach można spożywać niewielką ilość takich produktów. Druga faza nie ma konkretnych ram czasowych, a jej głównym celem jest wprowadzenie tych produktów z powrotem do naszej diety.
Produkty z FODMAP należy przyjmować w odstępach kilku dni i pojedynczo, a reakcja organizmu będzie dla nas wskazówką, czy objawy ustąpiły. Jeżeli IBS kolejny raz da o sobie znać, to należy ponownie odstawić te produkty.
Istotną kwestią jest długość diety FODMAP, ponieważ eliminowanie z jadłospisu niektórych owoców czy warzyw może prowadzić do innych, także niezwykle przykrych dla zdrowia konsekwencji.
Takiej diety nie można więc stosować zbyt długo, a do fazy pierwszej należy powrócić tylko w przypadku, gdy kolejny raz dojdzie do zaostrzenia przykrych objawów.
Dieta FODMAP - produkty zakazane
Lista produktów FODMAP jest stale aktualizowana i można ją znaleźć na stronie IBS Diets. Do listy produktów zakazanych podczas stosowania diety FODMAP należą między innymi:
- niektóre warzywa (na przykład cebula, topinambur, szparagi, awokado, fasola, burak) ,
- owoce (jabłka, brzoskwinie, gruszki czy arbuz),
- produkty zbożowe (głównie z pszenicą i żytem),
- cukier i środki słodczące,
- produkty mleczne,
- słodzone napoje,
- niektóre alkohole oraz prebiotyki.
Stopniowe włączanie tych produktów do diety zależy w dużej mierze od indywidualnego stanu zdrowia.