Dieta owocowa. Sposób na oczyszczenie organizmu
Dieta owocowa to krótkotrwały program żywieniowy, który opiera się tylko na owocach. Owoce oczyszczają organizm i korzystnie wpływają na proces odchudzania. Na czym polega dieta owocowa? Jakie są wady i zalety diety opartej na owocach?
09.11.2018 11:36
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest dieta owocowa?
Dieta owocowa znana jest jako kuracja oczyszczająca organizm. W diecie owocowej wyklucza się z jadłospisu wszystkie produkty poza owocami. Z racji na ograniczoną ilość dozwolonych produktów może być stosowana maksymalnie przez 3 dni. Dłuższe stosowanie się do zasad diety owocowej może być szkodliwe dla zdrowia i doprowadzić do poważnych niedoborów składników odżywczych i minerałów.
Zasady diety owocowej
Jadłospis diety owocowej zawiera jedynie owoce. Owoce można spożywać w postaci surowej, pieczonej, gotowanej czy duszonej. Owoce suszone nie są polecane podczas diety, ponieważ są wysokokaloryczne i zawierają dużą ilość cukru. Dieta trwa 3 dni i w tym czasie nie wolno do posiłków dodawać żadnych innych produktów. W ciągu dnia należy wypijać duże ilości wody. Zaleca się dostarczanie nawet 2,5 l płynów. Najlepiej zdecydować się na niegazowaną wodę mineralną, zieloną herbatę czy napar z ziół.
Jadłospis diety owocowej można urozmaicić komponując wieloskładnikowe sałatki skropione sokiem z cytryny czy miksując koktajle. Ważne, aby menu diety owocowej obfitowało w różne rodzaje owoców. Dieta owocowa nie jest monodietą, więc nie powinna składać się z samych truskawek, arbuzów czy grejpfrutów.
Dietę owocową najlepiej przeprowadzać latem, kiedy świeże owoce są dostępne w prawie każdym sklepie czy na targowisku. Jeśli zdecydujesz się na dietę owocową w okresie zimowym, to obok dostępnych wówczas jabłek, gruszek czy winogron, włącz do swojej diety, owoce mrożone.
Zobacz także
Dieta owocowa i składniki mineralne
Owoce są niskokaloryczne, ale przy okazji są nieocenionym źródłem składników mineralnych. W zależności od owoców, które włączy się diety, jadłospis będzie bogaty w fosfor, wapń czy potas. Owoce są bogate w błonnik pokarmowy, który pozytywnie wpływa na metabolizm i funkcjonowanie układu pokarmowego. Spożywanie owoców poprawia procesy przemiany materii. Błonnik także powoduje uczucie sytości.
Składniki owoców znane są również ze swoich właściwości antyoksydacyjnych. Witamina C, beta-karoten i flawonoidy oczyszczają organizm z toksyn i wykazują działanie antynowotworowe. 100 g owoców dostarcza organizmowi ok. 60 kcal.
Efekty diety owocowej
3-dniowa dieta owocowa pozwala pozbyć się ok. 3 kilogramów. Jednak najważniejszym efektem tej diety nie jest utrata wagi, a oczyszczenie organizmu z toksyn. Oczyszczenie organizmu wpływa korzystnie na zdrowie i samopoczucie. Zaletami diety owocowej są mała czasochłonność przygotowywania posiłków oraz niedrogie składniki. Po zakończeniu diety stopniowo należy wrócić do zbilansowanej diety.
Wady diety owocowej
Stosując się do zasad diety owocowej, nie naraża się organizmu na żadne szkody. Jednak nieuzasadnione przedłużanie diety, może doprowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia niedoborów składników odżywczych. Dieta owocowa nie pokrywa dziennego zapotrzebowania na białko, nienasycone kwasy tłuszczowe czy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.