FitnessWoda mineralna i woda źródlana - różnice. Jaką wodę pić?

Woda mineralna i woda źródlana - różnice. Jaką wodę pić?

Woda mineralna i woda źródlana - różnice. Jaką wodę pić?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

08.11.2018 16:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Woda jest podstawowym składnikiem codziennej diety, niezbędnym do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Na półkach sklepowych butelki z wodą mineralną i źródlaną stanowią niezwykle bogaty asortyment. Czym różni się woda źródlana od mineralnej? Którą wodę wybrać?

Woda mineralna - co warto wiedzieć?

Podstawową cechą wody mineralnej jest wysokie stężenie składników mineralnych. Aby woda mogła uzyskać miano wody mineralnej, musi zawierać co najmniej 500-1000 mg/l minerałów. Innym wyznacznikiem jest zawartość jednego ze składników mineralnych w stężeniu, który zapewnia pozytywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku wapnia jest to 150 mg/l, magnezu 50 mg/l, a wodorowęglanów 600 mg/l.

Wśród wód mineralnych wymienia się także wody jodkowe, fluorkowe, bromkowe, manganowe czy żelaziste. Wody mineralne ze względu na swoje właściwości są przydatne w celach dietetycznych, a także w suplementacji poszczególnych pierwiastków. Wody mineralne z dużą zawartością wodorowęglanu sodowego czy siarczanu magnezu regulują niektóre funkcje fizjologiczne. Wody butelkowane dzieli się na niskozmineralizowane, średniozmineralizowane i wysokozmineralizowane.

Woda źródlana - co warto wiedzieć?

Woda źródlana zawiera niewiele składników mineralnych, mniej niż 500 mg/l. Nadaje się ona do codziennego spożywania, szczególnie przez dzieci i osoby starsze. Słabe nerki i wrażliwy żołądek mogą nie tolerować nadmiaru minerałów w wodzie. Wodę źródlaną poleca się do przygotowywania napojów, zup czy dań, ponieważ nie zmienia ona smaku przyrządzanych potraw. Nadaje się także do prania, mycia zębów, a także idealnie zastępuje wodę z kranu w okresie jej niedoboru.

Czym się różni woda mineralna od wody źródlanej?

Podstawową różnicą między wodą mineralną a źródlaną jest ilość zawartych w nich minerałów. W wodzie źródlanej mniej niż 500 mg/l, w wodzie mineralnej więcej niż 500 mg/l. Oba rodzaje wód są wydobywane z podziemnych źródeł i nie wymagają uzdatniania, dlatego są butelkowane tuż po wydobyciu.

Woda mineralna, z racji iż jest bogata w składniki mineralne, jest wodą twardszą i wyróżnia ją charakterystyczny posmak. Smak wody mineralnej jest uzależniony od minerału, który dominuje w wodzie. Woda źródlana jest łagodniejsza w smaku, a także w mniejszym stopniu wpływa na organizm.

Woda mineralna - dla kogo?

Picie wody mineralnej poleca się szczególnie osobom, które są narażone na nadmierną utratę minerałów z organizmu. Woda mineralna jest wskazana dla kobiet w ciąży, osób uprawiających sport, często przebywających w wysokich temperaturach, cierpiących na osteoporozę czy zmagających się z zaburzeniami procesów trawiennych i dolegliwościami żołądka.

Komu poleca się picie wody źródlanej?

Wodę źródlaną o niskiej zawartości minerałów może pić praktycznie każdy. Wyróżnia ją neutralny charakter i smak. Szczególnie zaleca się ją dzieciom i niemowlętom, osobom starszym i zmagającym się z chorobami nerek. Woda źródlana to także dobry wybór dla osób, które prowadzą siedzący tryb życia i umiarkowanie korzystają z aktywności fizycznej.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (2)