Woda mineralna i woda źródlana - różnice. Jaką wodę pić?
Woda jest podstawowym składnikiem codziennej diety, niezbędnym do poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Na półkach sklepowych butelki z wodą mineralną i źródlaną stanowią niezwykle bogaty asortyment. Czym różni się woda źródlana od mineralnej? Którą wodę wybrać?
Woda mineralna - co warto wiedzieć?
Podstawową cechą wody mineralnej jest wysokie stężenie składników mineralnych. Aby woda mogła uzyskać miano wody mineralnej, musi zawierać co najmniej 500-1000 mg/l minerałów. Innym wyznacznikiem jest zawartość jednego ze składników mineralnych w stężeniu, który zapewnia pozytywny wpływ na organizm człowieka. W przypadku wapnia jest to 150 mg/l, magnezu 50 mg/l, a wodorowęglanów 600 mg/l.
Wśród wód mineralnych wymienia się także wody jodkowe, fluorkowe, bromkowe, manganowe czy żelaziste. Wody mineralne ze względu na swoje właściwości są przydatne w celach dietetycznych, a także w suplementacji poszczególnych pierwiastków. Wody mineralne z dużą zawartością wodorowęglanu sodowego czy siarczanu magnezu regulują niektóre funkcje fizjologiczne. Wody butelkowane dzieli się na niskozmineralizowane, średniozmineralizowane i wysokozmineralizowane.
Woda źródlana - co warto wiedzieć?
Woda źródlana zawiera niewiele składników mineralnych, mniej niż 500 mg/l. Nadaje się ona do codziennego spożywania, szczególnie przez dzieci i osoby starsze. Słabe nerki i wrażliwy żołądek mogą nie tolerować nadmiaru minerałów w wodzie. Wodę źródlaną poleca się do przygotowywania napojów, zup czy dań, ponieważ nie zmienia ona smaku przyrządzanych potraw. Nadaje się także do prania, mycia zębów, a także idealnie zastępuje wodę z kranu w okresie jej niedoboru.
Czym się różni woda mineralna od wody źródlanej?
Podstawową różnicą między wodą mineralną a źródlaną jest ilość zawartych w nich minerałów. W wodzie źródlanej mniej niż 500 mg/l, w wodzie mineralnej więcej niż 500 mg/l. Oba rodzaje wód są wydobywane z podziemnych źródeł i nie wymagają uzdatniania, dlatego są butelkowane tuż po wydobyciu.
Woda mineralna, z racji iż jest bogata w składniki mineralne, jest wodą twardszą i wyróżnia ją charakterystyczny posmak. Smak wody mineralnej jest uzależniony od minerału, który dominuje w wodzie. Woda źródlana jest łagodniejsza w smaku, a także w mniejszym stopniu wpływa na organizm.
Woda mineralna - dla kogo?
Picie wody mineralnej poleca się szczególnie osobom, które są narażone na nadmierną utratę minerałów z organizmu. Woda mineralna jest wskazana dla kobiet w ciąży, osób uprawiających sport, często przebywających w wysokich temperaturach, cierpiących na osteoporozę czy zmagających się z zaburzeniami procesów trawiennych i dolegliwościami żołądka.
Komu poleca się picie wody źródlanej?
Wodę źródlaną o niskiej zawartości minerałów może pić praktycznie każdy. Wyróżnia ją neutralny charakter i smak. Szczególnie zaleca się ją dzieciom i niemowlętom, osobom starszym i zmagającym się z chorobami nerek. Woda źródlana to także dobry wybór dla osób, które prowadzą siedzący tryb życia i umiarkowanie korzystają z aktywności fizycznej.