Dlaczego bakterie są groźne
Bakterie są wszędzie: w powietrzu, wodzie, glebie, w spożywanych przez nas pokarmach. Nie wszystkie bakterie są złe, jednak znaczna ich grupa to zarazki, które zagrażają nam na każdym kroku naszego życia. Wiele z nich kryje się w naszych domach, zamieszkując razem z nami nasze kuchnie, łazienki i sypialnie
27.08.2010 | aktual.: 24.02.2012 13:45
Żeby zrozumieć zagrożenie, jakie spowodować mogą zarazki, z którymi spotykamy się na co dzień musimy uświadomić sobie najpierw czym owe bakterie są. Bakterie to jedna z gromad królestwa bezjądrowych (Procaryota), ich rozmiary są zwykle niewielkie, tak jak pozostałych komórek prokariotycznych. Średnica komórki bakteryjnej to zazwyczaj ok. 1 μm (tj. 10-6m), przy długości nie przekraczającej 5 μm, niektóre bakterie są jednak dużo mniejsze.
Bakterie po raz pierwszy dostrzegł, w mikroskopie, który sam skonstruował, oraz opisał A. Leeuwenhoek - holenderski przyrodnik z zamiłowania. Nazwę nadał im natomiast Ch. G. Ehrenberg w 1838r., ale dokładne prace nad funkcjami życiowymi bakterii rozpoczęły się pod koniec dziewiętnastego wieku. Dokładne poznanie struktury i genetyki bakterii stało się możliwe dużo później, dopiero po skonstruowaniu mikroskopu elektronowego oraz zastosowaniu metod biochemicznych.
Bakterie są wszędzie: w powietrzu, wodzie, glebie, w spożywanych przez nas pokarmach. Nie wszystkie bakterie są złe, jednak znaczna ich grupa to zarazki, które zagrażają nam na każdym kroku naszego życia. Wiele z nich kryje się w naszych domach, zamieszkując razem z nami nasze kuchnie, łazienki i sypialnie. Ogromna ich ilość znajduje się również w przestrzeni publicznej, miejscach takich jak urzędy, szkoły, centra handlowe czy środki komunikacji miejskiej.
Dlaczego bakterii jest tak dużo? Przed wszystkim dlatego, że mają one zdolność szybkiego rozmnażania się, w idealnych warunkach dzielą się co 20 minut, oznacza to, że z jednej komórki bakteryjnej w ciągu doby może powstać około 8 milionów dodatkowych bakterii. A nasze mieszkania spełniają te warunki, jest w nich ciepło i znajduje się w nich wiele wilgotnych zakamarków, zwłaszcza w kuchni i w łazience. Dodatkowym czynnikiem sprzyjającym namnażaniu się bakterii jest to, że szybko przystosowują się do środowiska, potrafią przetrwać czas, w których warunki stają się dla nich mniej korzystne i czekać na odpowiedni moment (wzrost temperatury lub wilgotności powietrza), aby znów zacząć się rozmnażać.
Bakterie mogą być przyczyną wielu groźnych chorób dlatego tak ważne jest, aby się przed nimi chronić. Nie możemy całkowicie wyeliminować złych bakterii z naszego życia, ale możemy się przed nimi chronić. Musimy ciągle pamiętać, że zarazki są wszędzie i bardzo uważać, aby nie stały się czynnikiem wywołującym choroby. Najważniejsze w walce z zarazkami jest dbanie o higienę osobistą i o higienę naszego otoczenia oraz wzmacnianie odporności naszego organizmu, czemu sprzyja odpowiednia dieta i zdrowy styl życia.
POLECAMY: * Salmonella – poznaj objawy zatrucia*