FitnessDlaczego teff jest nowym super jedzeniem?

Dlaczego teff jest nowym super jedzeniem?

Dlaczego teff jest nowym super jedzeniem?

Znowu zawrzało na zachodnim rynku. Pojawiło się nowe pożywienie, któremu przypisuje się cenne właściwości zdrowotne. Co stworzyło konkurencję kapuście i komosie ryżowej? W sklepie ze zdrową żywnością można spotkać zboże o obcobrzmiącej nazwie teff (w jęz. polskim - trawa abisyńska). Dlaczego te malutkie ziarna są niezwykłe?

Znowu zawrzało na zachodnim rynku. Pojawiło się nowe pożywienie, któremu przypisuje się cenne właściwości zdrowotne. Co stworzyło konkurencję kapuście i komosie ryżowej? W sklepie ze zdrową żywnością można spotkać zboże o obcobrzmiącej nazwie teff (w jęz. polskim - trawa abisyńska). Dlaczego te malutkie ziarna są niezwykłe?

Teff to małe ziarenka, które są narodową dumą Etiopii. Chociaż jest tam znany od tysięcy lat, to dopiero teraz przeżywa swój renesans i podbija światowe rynki. Teff jest elastyczną rośliną, może rosnąć niemal w każdym klimacie. To prawdziwa bomba substancji odżywczych, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z czego słynie?

Powstaje z niego etiopski chleb

Injera to narodowe danie w Etiopii. Ten gąbczasty i lekko kwaśny chleb może być podawany razem z gulaszem i sałatką. I takie połączenie jest najlepsze. Injera zachowuje świeżość nawet przez kilka dni.

Na podst. huffingtonpost.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl

1 / 7

Ma delikatny, orzechowy smak

Obraz
© 123RF.COM

Zboże pochodzenia afrykańskiego doskonale sprawdza się zarówno przypadku dań pikantnych, jak i słodkich. Z teffu wyrabia się słodki placek, zwany kittą. Doznania smakowe gwarantowane.

2 / 7

Bezglutenowy

Obraz
© 123RF.COM

Teff jest tradycyjnie używany w Etiopii jako mąka do wypiekania wcześniej wspomnianego chleba injera. Dlatego z powodzeniem może być wartościową alternatywą dla osób stosujących bezglutenową dietę. Pieczywo, ciastka, naleśniki - teff stanowi dla nich doskonałą bazę.

3 / 7

Jako owsianka

Obraz
© 123RF.COM

Zastosowanie teffu wykracza daleko poza mąkę. Może pełnić funkcję owsianki. Stosowany jest także do zagęszczania zup i gulaszu. Zjedzenie dwóch placków wyrabianych z teffu daje energię na cały dzień.

4 / 7

Jest dobry dla sylwetki

Obraz
© 123RF.COM

Rzeczywiście teff ma 50 proc. więcej białka, pięć razy więcej błonnika i 25 razy więcej wapnia niż brązowy ryż. Ale to nie wszystko... Zawiera wiele cennych składników pokarmowych: antyoksydanty, błonnik, żelazo, wapń i kwas foliowy.

5 / 7

Teff jest uprawiany głównie w Etiopii

Obraz
© 123RF.COM

Teff jest uprawiany przez ponad 6 mln gospodarstw rolnych w Etiopii. Był jedną z pierwszych udomowionych roślin (ok. 5000 p.n.e). W Etiopii stanowi ok. 20 proc. wszystkich zbóż. Ponieważ jest niezawodną rośliną, inne kraje, takie jak Australia, Stany Zjednoczone i Kanada, również zajęły się jego uprawą.

6 / 7

Teff jest bardzo maleńki

Obraz
© 123RF.COM

Aż trudno uwierzyć, że w tak niewielkim ziarenku kryje się bogactwo składników. Jego średnica mierzy 0,08 cm, a na jeden gram składa się aż 3000 ziaren teffu. Jego ziarna w zależności od odmiany mogą mieć kolor brązowy, biały lub czerwony.

7 / 7

Jest wyjątkowy

Obraz
© 123RF.COM

Wymaga jedynie małego kawałka ziemi, a w zamian oferuje wysoką wydajność. Rozwija się w niezbyt sprzyjających, często trudnych warunkach klimatycznych, takich jak jałowe ziemie Etiopii i tereny podmokłe. Wyróżnia go wyjątkowy skład: zawiera metioninę, cysteinę i lizynę.

Na podst. huffingtonpost.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (118)