Dlaczego teff jest nowym super jedzeniem?
Wielka moc w mały ziarenkach
Znowu zawrzało na zachodnim rynku. Pojawiło się nowe pożywienie, któremu przypisuje się cenne właściwości zdrowotne. Co stworzyło konkurencję kapuście i komosie ryżowej? W sklepie ze zdrową żywnością można spotkać zboże o obcobrzmiącej nazwie teff (w jęz. polskim - trawa abisyńska). Dlaczego te malutkie ziarna są niezwykłe?
Znowu zawrzało na zachodnim rynku. Pojawiło się nowe pożywienie, któremu przypisuje się cenne właściwości zdrowotne. Co stworzyło konkurencję kapuście i komosie ryżowej? W sklepie ze zdrową żywnością można spotkać zboże o obcobrzmiącej nazwie teff (w jęz. polskim - trawa abisyńska). Dlaczego te malutkie ziarna są niezwykłe?
Teff to małe ziarenka, które są narodową dumą Etiopii. Chociaż jest tam znany od tysięcy lat, to dopiero teraz przeżywa swój renesans i podbija światowe rynki. Teff jest elastyczną rośliną, może rosnąć niemal w każdym klimacie. To prawdziwa bomba substancji odżywczych, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z czego słynie?
Powstaje z niego etiopski chleb
Injera to narodowe danie w Etiopii. Ten gąbczasty i lekko kwaśny chleb może być podawany razem z gulaszem i sałatką. I takie połączenie jest najlepsze. Injera zachowuje świeżość nawet przez kilka dni.
Na podst. huffingtonpost.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl