Znowu zawrzało na zachodnim rynku. Pojawiło się nowe pożywienie, któremu przypisuje się cenne właściwości zdrowotne. Co stworzyło konkurencję kapuście i komosie ryżowej? W sklepie ze zdrową żywnością można spotkać zboże o obcobrzmiącej nazwie teff (w jęz. polskim - trawa abisyńska). Dlaczego te malutkie ziarna są niezwykłe?
Znowu zawrzało na zachodnim rynku. Pojawiło się nowe pożywienie, któremu przypisuje się cenne właściwości zdrowotne. Co stworzyło konkurencję kapuście i komosie ryżowej? W sklepie ze zdrową żywnością można spotkać zboże o obcobrzmiącej nazwie teff (w jęz. polskim - trawa abisyńska). Dlaczego te malutkie ziarna są niezwykłe?
Teff to małe ziarenka, które są narodową dumą Etiopii. Chociaż jest tam znany od tysięcy lat, to dopiero teraz przeżywa swój renesans i podbija światowe rynki. Teff jest elastyczną rośliną, może rosnąć niemal w każdym klimacie. To prawdziwa bomba substancji odżywczych, która ma szerokie zastosowanie w kuchni. Z czego słynie?
Powstaje z niego etiopski chleb
Injera to narodowe danie w Etiopii. Ten gąbczasty i lekko kwaśny chleb może być podawany razem z gulaszem i sałatką. I takie połączenie jest najlepsze. Injera zachowuje świeżość nawet przez kilka dni.
Na podst. huffingtonpost.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl
Ma delikatny, orzechowy smak
Zboże pochodzenia afrykańskiego doskonale sprawdza się zarówno przypadku dań pikantnych, jak i słodkich. Z teffu wyrabia się słodki placek, zwany kittą. Doznania smakowe gwarantowane.
Bezglutenowy
Teff jest tradycyjnie używany w Etiopii jako mąka do wypiekania wcześniej wspomnianego chleba injera. Dlatego z powodzeniem może być wartościową alternatywą dla osób stosujących bezglutenową dietę. Pieczywo, ciastka, naleśniki - teff stanowi dla nich doskonałą bazę.
Jako owsianka
Zastosowanie teffu wykracza daleko poza mąkę. Może pełnić funkcję owsianki. Stosowany jest także do zagęszczania zup i gulaszu. Zjedzenie dwóch placków wyrabianych z teffu daje energię na cały dzień.
Jest dobry dla sylwetki
Rzeczywiście teff ma 50 proc. więcej białka, pięć razy więcej błonnika i 25 razy więcej wapnia niż brązowy ryż. Ale to nie wszystko... Zawiera wiele cennych składników pokarmowych: antyoksydanty, błonnik, żelazo, wapń i kwas foliowy.
Teff jest uprawiany głównie w Etiopii
Teff jest uprawiany przez ponad 6 mln gospodarstw rolnych w Etiopii. Był jedną z pierwszych udomowionych roślin (ok. 5000 p.n.e). W Etiopii stanowi ok. 20 proc. wszystkich zbóż. Ponieważ jest niezawodną rośliną, inne kraje, takie jak Australia, Stany Zjednoczone i Kanada, również zajęły się jego uprawą.
Teff jest bardzo maleńki
Aż trudno uwierzyć, że w tak niewielkim ziarenku kryje się bogactwo składników. Jego średnica mierzy 0,08 cm, a na jeden gram składa się aż 3000 ziaren teffu. Jego ziarna w zależności od odmiany mogą mieć kolor brązowy, biały lub czerwony.
Jest wyjątkowy
Wymaga jedynie małego kawałka ziemi, a w zamian oferuje wysoką wydajność. Rozwija się w niezbyt sprzyjających, często trudnych warunkach klimatycznych, takich jak jałowe ziemie Etiopii i tereny podmokłe. Wyróżnia go wyjątkowy skład: zawiera metioninę, cysteinę i lizynę.
Na podst. huffingtonpost.com (ms/mtr), kobieta.wp.pl