GotowaniePrzepisyDlaczego warto włączyć wieprzowinę do swojego menu?

Dlaczego warto włączyć wieprzowinę do swojego menu?

Dlaczego warto włączyć wieprzowinę do swojego menu?
Dlaczego warto włączyć wieprzowinę do swojego menu?
Źródło zdjęć: © Shutterstock
24.03.2021 10:08

Panuje powszechne przekonanie, że wieprzowina nie należy do zdrowych produktów, więc nie powinno się jej spożywać. Jest to jednak bardzo krzywdzące i mylne stwierdzenie. Wieprzowina to nie tylko kaloryczne i tłuste mięso, ale też polędwica, schab czy szynka. Nie wierzmy ślepo błędnym przekonaniom i przekonajmy się, dlaczego warto włączyć wieprzowinę do swojego menu.

Wartości odżywcze wieprzowiny

Wbrew powszechnemu przekonaniu, że wieprzowina jest bardzo kalorycznym mięsem, okazuje się, że nie jest to do końca prawdą. Owszem, jeśli sięgniemy np. po boczek, to w 100 g dostarczymy organizmowi aż 322 kcal. Jednak, wybierając schab, (100 g) znajdziemy w nim już tylko 152 kcal. Najmniej kalorii zawiera mięso z szynki, które w 100 g ma zaledwie 118 kcal. Można więc zauważyć, że chuda wieprzowina jest tylko 20 kcal bardziej kaloryczna niż drób!

Tłuszcz w mięsie wieprzowym

Tak samo jak w przypadku kaloryczności, zawartość tłuszczu lub białka jest różna w zależności od rodzaju mięsa wieprzowego, które wybierzemy. Jeśli skusimy się na schab, szynkę albo łopatkę, znajdziemy w nich niewielką ilość tłuszczu. Z kolei przyrządzając karkówkę, boczek albo żeberka, musimy liczyć się z wyższą jego zawartością.

Zwróćmy uwagę na to, że, nawet dbając o swoją sylwetkę, nie musimy rezygnować z części tuszy o większej ilości tłuszczu. Np. dieta ketogeniczna dopuszcza jedzenie żeberek czy golonki, ale ogranicza spożywanie węglowodanów. Wiele więc zależy od tego, jaki sposób na odchudzanie wybierzemy.

Białko w tuszy wieprzowej

Wieprzowina jest bardzo dobrym źródłem białka, które stanowi wartościowy element diety każdego, kto jest aktywny fizycznie. W schabie jest go najwięcej, a najmniej w żeberkach.

Cholesterol w wieprzowinie

Okazuje się, że zawartość cholesterolu w wieprzowinie jest praktycznie taka sama, jak w drobiu. Pamiętajmy jednak, że kraj pochodzenia mięsa też ma znaczenie, jeśli chodzi o poziom cholesterolu. Polska wieprzowina ma go zdecydowanie mniej niż amerykańska. Tak więc, w porównaniu z amerykańskimi normami USDA, polskie żeberka mają aż o 57 proc. mniej cholesterolu, boczek o 41 proc., a chude mięso z łopatki, szynki czy schabu o 31-35 proc.

Wieprzowina jako pomoc w anemii

Mięso wieprzowe jest świetnym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza hemowego. Okazuje się, że żelazo obecne w mięsie wchłania się aż o prawie 50 proc. lepiej niż ten sam pierwiastek, ale dostarczany w produktach roślinnych. Tym samym jeden kotlet z karkówki daje nam tyle żelaza, co 30 kg szpinaku!

Witaminy obecne w wieprzowinie

Mięso wieprzowe jest przede wszystkim bogate w witaminy z grupy B. Stanowi doskonałe źródło witaminy B1, która ma duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, układu nerwowego czy procesów metabolicznych. W wieprzowinie znajdziemy też witaminy: B2, B6, B3, ale też E oraz A.

Modernizacja hodowli świń a mięso wieprzowe

Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat dużej zmianie uległy warunki hodowlane świń. Polscy hodowcy wybierają rasy mięsne, o większej ilości mięśni niż tłuszczu. Stosują też lepsze pasze. Przekłada się to na poprawę jakości wieprzowiny. Obecnie chude mięso w tuszy wieprzowej stanowi nawet ok. 60-62 proc., a jeszcze 20 lat temu poziom ten wahał się w okolicy 47 proc. Wszystko to sprawia, że aktualnie każdy rodzaj mięsa wieprzowego jest mniej kaloryczny, a przez to też zdrowszy.

Wieprzowina w kuchni

Mięso wieprzowe nie należy do drogich. Oczywiście cena zależy od tego, którą część tuszy chcemy kupić. Niektóre partie kupimy już za kilkanaście złotych za kilogram.

Wieprzowina jest podatna na każdy rodzaj obróbki termicznej. Świetnie sprawdza się zarówno pieczona, jak i gotowana, smażona czy duszona. Mogą ją bez obaw jeść nawet osoby z podwyższonym ciśnieniem, gdyż mięso to nie zawiera dużej ilości sodu.

Nie bójmy się wieprzowiny! Jest ona smaczna i zdrowa, jeśli przyrządzimy ją w odpowiedni sposób (np. bez panierki i nie na głębokim tłuszczu).

Obraz
© materiały partnera
Obraz
© materiały partnera

Sfinansowano z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego oraz Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także