Dlaczego warto zrobić własne dżemy i przetwory z ogórków?
W supermarketach, dyskontach i sklepach wielkopowierzchniowych można dzisiaj kupić niemal wszystko. Dlaczego więc tak wiele osób wciąż co roku, podczas letnich miesięcy, spędza sporą część swojego wolnego czasu na robieniu własnych przetworów? Przecież konserwową paprykę i pieczarki, kiszone ogórki, a także dżemy we wszystkich możliwych kombinacjach smakowych można znaleźć na sklepowych półkach tuż za rogiem... Odpowiedź na to pytanie jest bardziej złożona, niż mogłoby się wydawać. Własne przetwory z ogórków i z innych sezonowych warzyw to nie tylko – i nawet nie przede wszystkim – kwestia doznań smakowych. Dlaczego warto je przyrządzać i czy każdy może to zrobić w zaciszu własnej kuchni?
23.09.2019 12:21
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Powód pierwszy: tradycja
Z czym najbardziej kojarzą ci się słoiczki z przetworami? Prawdopodobnie – tak jak większości z nas – z domem rodzinnym, ze spiżarnią babci i z cotygodniowym obiadem w rodzinnym gronie. A może z imieninowymi przyjęciami u wujków i cioć? Z sałatką jarzynową w wielkanocny poranek? Wszystkie te skojarzenia w jakiś sposób budują naszą tożsamość, nasze wspomnienia i to, kim jesteśmy.
Chyba więc warto kontynuować tę tradycję i przekazywać ją dalej – nie mówiąc już o tym, że domowe smaki pozwalają nam mentalnie przenosić się w czasie do chwil z nimi związanych. Jeśli boisz się, że to zbyt trudne zadanie, zabierz się najpierw za przetwory z ogórków. Ich przyrządzenie jest w gruncie rzeczy naprawdę proste i wymaga dużo mniej zachodu niż np. zrobienie dobrego dżemu.
Powód drugi: satysfakcja i relaks
Mówi się, że jednym z największych wyzwań i problemów naszych czasów jest fakt, że większość wykonywanych przez nas zawodów nie przynosi żadnych skutków materialnych i ma wyłącznie wirtualne rezultaty. Jednym słowem – pracujemy dużo, ale niczego nie wytwarzamy, co często (nie do końca świadomie) prowadzi do frustracji. Lubimy więc dla relaksu robić rzeczy namacalne – malować obrazki, robić na drutach czy... przygotowywać przetwory.
To zupełnie normalne – cieszy nas, że zrobiliśmy sami coś naprawdę fajnego, ładnego czy smacznego. Patrząc z takiego punktu widzenia, robienie przetworów na zimę ma właściwości relaksacyjne i terapeutyczne. Możesz zaplanować je na wolny wieczór sam ze sobą lub wręcz przeciwnie, uczynić z niego swego rodzaju rozrywkę dla całej rodziny. Jedno jest pewne – będziesz się dobrze bawić.
Powód trzeci: smak nie do podrobienia
Dochodzimy wreszcie do kwestii, która dla wielu jest absolutnie kluczowa i nie potrzebuje dodatkowych wyjaśnień. Oczywiście, przetwory z ogórków, dżemy i soki można kupić dzisiaj w niemal każdym sklepie – ale czy ich smak ma tak naprawdę coś wspólnego z tym, co znamy z rodzinnego domu? Niczego im nie ujmując, są zazwyczaj bardzo dobre, ale całkiem inne niż naturalne, zrobione własnoręcznie warzywne i owocowe przetwory zamknięte w słoikach i opatrzone uroczymi, jedynymi w swoim rodzaju etykietkami.
Nie ma się zresztą czemu dziwić – dostępne w sklepie przetwory produkowane są taśmowo, a w fabrykach liczy się jednak przede wszystkim ilość, a nie jakość. Przygotowując własne słoiczki, masz kontrolę nad każdym niemal etapem „produkcji” – to ty wybierasz źródło, z którego pozyskujesz warzywa, to ty wybierasz i odpowiednio modyfikujesz przepis tak, aby odpowiadał twoim upodobaniom i potrzebom. Dzięki temu twoje kiszone ogórki czy wiśniowe dżemy odznaczają się walorami smakowymi, do jakich te sklepowe nigdy się nawet nie zbliżą.
Zgadzasz się z nami? Więc do dzieła! Powodzenia!