DO POLO PO… pyszności na grilla! Odkryj smaki od Masterchefa
Majówka zbliża się wielkimi krokami. To doskonały moment na relaks i odpoczynek, ale też świetna okazja do spotkań z bliskimi i wspólne grillowanie. Aromatyczna karkówka w marynacie, przypieczona kiełbaska, warzywne szaszłyki, a wszystko podane z pyszną sałatką! Mateusz Krojenka, uczestnik Masterchefa, prezentuje swoje autorskie przepisy, które podbiją kubki smakowe rodziny i przyjaciół. Produkty do przygotowania potraw znaleźć można w atrakcyjnych cenach w największej polskiej sieci supermarketów POLOmarket. Oferta grillowa wygląda świetnie!
Przepisy na grilla zaproponowane przez Mateusza Krojenkę, uczestnika programu kulinarnego Masterchef i eksperta sieci POLOmarket, są przygotowane z myślą o mięsożercach, jak i o tych, którzy ograniczają mięso lub chcą przetestować nowe smaki. Przygotowanie tych dań jest proste, a smak – niepowtarzalny!
Coś dla mięsożerców
Marynowanie mięsa przed grillowaniem to świetny sposób na dodanie smaku, aromatu i soczystości do potraw. Robiąc zakupy, wybierz odpowiedni rodzaj mięsa do grillowania, tak aby pasował do przepisu. Zwróć uwagę na specjalną ofertę, która od 2 do 7 maja, obowiązuje w sklepach POLOmarket. Karkówka wieprzowa, boczek wieprzowy a także kurczak, wołowina czy ryby to popularne opcje do grillowania. Ważne jest, aby wybierać świeże, dobrej jakości mięso. Zanim mięso trafi do marynaty, warto delikatnie je zamarynować, posypując solą i pieprzem z obu stron. Pozwoli to na lepsze wniknięcie smaku marynaty oraz uczyni mięso bardziej soczystym.
Marynatę możesz przygotować na wiele różnych sposobów, używając różnorodnych składników takich jak oliwa z oliwek, sok z cytryny, jogurt naturalny, ocet balsamiczny, musztarda czy przyprawy takie jak czosnek, cebula, zioła prowansalskie, papryka czy imbir. Ważne jest, aby składniki były dobrze wymieszane, tworząc aromatyczną mieszankę. Czas, przez jaki mięso powinno być marynowane, zależy od rodzaju mięsa oraz preferencji smakowych. Im delikatniejsze mięso, tym krótszy czas marynowania. Karkówka czy żeberka mogą być marynowane przez kilka godzin, natomiast delikatniejsze mięsa, takie jak kurczak, wystarczy marynować przez 1-2 godziny.
1. Karkówka z grilla z marynatą ziołową
Karkówka wieprzowa Rzeźnik Szymon
Sól, pieprz do smaku
Sok z jednej cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku, posiekane
2 łyżeczki suszonego tymianku
2 łyżeczki suszonego oregano
Po wyjęciu mięsa z marynaty warto odcisnąć nadmiar płynu i grillować je na dobrze rozgrzanym grillu. Unikaj częstego obracania mięsa, ponieważ może to spowodować utratę soczystości. Pamiętaj również o odpowiednim czasie grillowania dla danego rodzaju mięsa, aby uniknąć przesuszenia.
Dla grillowiczów, którzy preferują szybsze rozwiązania dostępne są już doprawione mięsa na grilla na przykład kręciołki z boczku (od 2 do 6 maja, 1 opak. – 300 g za 12,99 zł), szaszłyki z uda kurczaka z warzywami 3 papryki (od 2 do 4 maja, 1 opak. – 500 g za 15,99 zł) czy mięso z uda kurczaka na patyku pikantne chilli (1 opak. 400 g za 13,99 zł). Na grillu bez wątpienia królują skwierczące kiełbaski. Od 2 do 7 maja w POLOmarkecie kiełbasa śląska Rzeźnik Szymon w ofercie 1 + 1 gratis.
Opcje bez mięsa – równie pyszne!
Jeśli chodzi o grillowanie warzyw - możliwości są praktycznie nieograniczone, ale warto wybierać warzywa, które dobrze się grillują i zachowują swoją strukturę na gorącym grillu. Papryka, cukinia, bakłażan, pomidory, cebula, szparagi zielone (te ostatnie od 2 do 7 maja w POLOmarkecie kupisz w supercenie - 16,99 zł za 1 opak. 500 g) czy pieczarki białe na grilla (od 2 do 7 maja – 1 opak. 500 g/ 7,99 zł) to tylko kilka z wielu opcji, które doskonale nadają się do grillowania. Warzywa należy odpowiednio przygotować przed marynowaniem. Oczyść je, usuwając skórki, pestki czy szypułki i pokrój na odpowiednie kawałki lub plastry. W zależności od warzywa, możesz je grillować w całości, w plastrach, kawałkach lub w formie szaszłyków. Warzywa zazwyczaj nie potrzebują długiego czasu marynowania, aby nasiąknęły smakiem. Wystarczy około 30 minut do 1 godziny, aby warzywa miały intensywny smak marynaty. Jeśli masz więcej czasu, możesz oczywiście pozostawić warzywa w marynacie na dłużej, ale pamiętaj, że niektóre warzywa mogą mocno zmięknąć po zbyt długim marynowaniu. Marynatę możesz przygotować z różnych składników, takich jak oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, zioła, przyprawy czy czosnek. Warto również dodać sól i pieprz, aby podkreślić smak warzyw.
2. Grillowane warzywa z fetą
Papryka czerwona, żółta i zielona pokrojona w plastry
Cukinia zielona pokrojona w plastry
Bakłażan pokrojony w plastry
200 g sera sałatkowego Mleczna Polana
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól, pieprz do smaku
Suszony oregano do posypania
Sos
Jogurt naturalny Mleczna Polana
Czosnek
Sól, pieprz do smaku
Warzywa nasmaruj oliwą, posyp solą, pieprzem i oregano. Marynatę należy równomiernie rozprowadzić na warzywach, aby zapewnić im jednolity smak. Po wyjęciu warzyw z marynaty odsącz nadmiar płynu i grilluj je na dobrze rozgrzanym grillu. Staraj się grillować warzywa na średnim ogniu, aby nie spaliły się zbyt szybko. Regularnie obracaj warzywa, aby równomiernie się grillowały, aż staną się miękkie i lekko zrumienione. Jeszcze gorące posyp serem sałatkowym Mleczna Polana. Podawaj z sosem z jogurtu naturalnego Mleczna Polana, czosnku i soli.
Smaczną i pożywną alternatywą dla mięs z rusztu są cudownie roztapiające się sery. Polecamy je zarówno osobom preferującym wegetariańskie grillowanie, a także tym, chcącym rozszerzyć menu o inne, oryginalne posiłki. Doskonałą propozycją są sery typu halloumi, polski oscypek czy ser camembert naturalny Mleczna Polana. Dwa pierwsze wystarczy pokroić w stosunkowo grube plastry i położyć bezpośrednio na ruszcie lub na tackach. Ser camembert wymaga owinięcia w aluminiową folię.
Aktualną ofertę grillową POLOmarketu na majówkę znajdziesz w gazetce promocyjnej:
Gazetka dostępna jest także w aplikacji mobilnej POLOmarketu oraz w sklepach stacjonarnych.
Życzymy udanej majówki i smacznego!