GotowaniePrzepisyDomowe nalewki z sezonowych produktów

Domowe nalewki z sezonowych produktów

Domowe nalewki z sezonowych produktów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Lato to czas owoców. Ciasta, słodkie desery, dżemy - lista możliwości jest długa. Z sezonowych produktów można wyczarować też domowe nalewki.

Lato to czas owoców. Ciasta, słodkie desery, dżemy - lista możliwości jest długa. Z sezonowych produktów można wyczarować też domowe nalewki.

Wystarczy garść owoców, spirytus, wódka i szklane butelki. Dobrze przygotowane mogą pomóc w leczeniu przeziębienia, a nawet* bezsenności*.

md/ WP Kobieta

1 / 4

Jak zrobić własną nalewkę?

Obraz
© Shutterstock

Do zrobienia domowej nalewki konieczny jest szczelny, zamykany słój lub duża butla, bibuła filtracyjna, ulubiony surowiec i oczywiście alkohol. Najlepsza do produkcji jest wódka. Nadaje ona roztworowi pełny kolor i intensywny smak. Spirytus należy wcześniej rozcieńczyć.

Owoce na nalewkę powinny być już dojrzałe i koniecznie zdrowe. Nawet lekko nadpsuty owoc powinno się wyrzucić. Wiśnie, czereśnie, morele i inne owoce z pestkami trzeba wydrylować. Pestki zawierają w sobie kwas pruski, który uwalnia się w czasie fermentacji i może szkodzić zdrowiu.

2 / 4

Dzika róża

Obraz
© shutterstock

Każdy owoc charakteryzuje się innymi właściwościami. Jak uważa prof. Michał Tombak, specjalista od terapii naturalnych, lecznicze nalewki możemy przygotowywać używając takich darów natury jak aronia czy głóg. Najbardziej popularna wśród domowych lekarstw jest jednak nalewka z dzikiej róży.

To prawdziwa bomba witaminowa. Przygotowana latem będzie idealnym wzmocnieniem organizmu podczas jesienno-zimowych mrozów. Podnosi odporność, wzmacnia naczynia krwionośne, zawiera witaminy C, K, E a także całą gamę soli mineralnych i flawonoidów.

2 szklanki owoców róży umieszczamy w słoju, zasypujemy szklanką cukru i odstawiamy na 2 tygodnie. Po tym czasie dolewamy litr alkoholu i ponownie umieszczamy w ciepłym miejscu na 2 tygodnie. Filtrujemy i pozostawiamy na 2-3 miesiące.

3 / 4

Malinówka

Obraz

Maliny poprawiają pamięć, wzmacniają układ krążenia i pomagają chudnąć. Owoce te chronią też przed chorobami. Malinówka pomoże w zwalczeniu przeziębienia, działa bowiem przeciwgorączkowo. Jest też doskonałym remedium na kobiece dolegliwości. Nalewka ta powoduje rozkurcz mięśni gładkich, dlatego może łagodzić bóle miesiączkowe.

Maliny opłucz, przełóż do słoja i zasyp cukrem. Dolej wódki i odstaw w chłodne miejsce na miesiąc. Po tym czasie przelej nalewkę przez sito, by pozbyć się osadu. Płyn wlej do butelek i odstaw na dodatkowe dwa tygodnie.

4 / 4

Wiśniówka

Obraz
© Shutterstock

Wiśniówka sprawdzi się doskonale jako lekarstwo na włosy i paznokcie. Podnosi też odporność, wzmacnia kości, usprawnia pracę serca. Kilka łyżek wiśniówki dodanej do herbaty obniży temperaturę podczas przeziębienia.

Na kilogram wiśni potrzebne jest 500 ml spirytusu, 200 ml wody i pół kilo cukru. Wiśnie umyj i wydryluj, następnie zalej je mieszaniną wody i spirytusu. Odstaw na 6 tygodni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlej wywar do osobnej butelki. Pozostałe owoce zasyp cukrem i pozostaw na kilka dni. Do powstałego syropu dolej resztę wywaru i gotowe.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)