Domowy ocet jabłkowy - przepis i zastosowanie
Ocet jabłkowy ze względu na unikalne właściwości powinien gościć w każdym domu. Jest lepszym wyborem niż klasyczny ocet spirytusowy, który działa niszcząco na czerwone krwinki, toteż sprzyja występowaniu anemii. Oczywiście ocet jabłkowy ekologiczny kupisz w sklepie za dość wysoką cenę, sięgającą nawet 15 zł. Warto więc samodzielnie przygotować prawdziwy i zdrowy ocet w zaciszu domowym.
20.01.2017 11:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak zrobić ocet jabłkowy?
Chcąc przygotować ocet jabłkowy, możesz skorzystać z obierek, a nawet ogryzków po jabłkach! Możesz więc upiec przysłowiowe dwie pieczenie na jednym ogniu. Najpierw możesz schrupać jabłka lub przyrządzić z nich pyszne chipsy jabłkowe, resztek nie wyrzucaj, tylko schowaj do lodówki. Możesz je przechowywać spokojnie przez 3 dni, nie zrażając się ich ciemniejszą barwą, która ma pozytywny wpływ na proces fermentacji octu. Gdy uzbierasz około kilograma resztek, przełóż je do litrowego słoika i wypełnij go letnią wodą z cukrem lub miodem. Na 1 szklankę wody przypada łyżeczka cukru lub miodu. Słoika nie zakręcaj, przykryj go dokładnie gazą, którą przymocuj gumką lub sznureczkiem.
Ocet dojrzewa przez około 3 tygodnie w ciepłym i zaciemnionym miejscu. Nie należy jednak pozostawiać go samemu sobie, ponieważ może się pojawić pleśń i trzeba będzie ocet wylać. Aby temu zapobiec, mniej więcej co dwa dni ściągaj gazę i zanurzaj części jabłek, które wypłyną ponad wodę. Po trzech tygodniach ocet przecedź i przelej do butelki z ciemnego szkła. Przechowywany w chłodnym i ciemnym miejscu, ocet jabłkowy latami zachowuje swoją świeżość i właściwości.
Właściwości octu jabłkowego
Ocet jabłkowy stanowi bogactwo minerałów oraz pierwiastków, takich jak potas, magnez i żelazo oraz witamin A, C, E, B i P. Spowalnia on procesy starzenia, dzięki dużej zawartości beta-karotenu i witaminy E. Dodatkowo zawarty w nim kwas mlekowy, octowy oraz cytrynowy wpływają na dokładne oczyszczenie organizmu z toksyn. Codzienne spożywanie octu jabłkowego wzmocni odporność oraz odkwasi organizm. Pektyny w nim zawarte wspomogą perystaltykę jelit wspomagając odchudzanie. Ocet jabłkowy poprawi także wzrok oraz wzmocni pamięć i koncentrację.
Ocet jabłkowy, zastosowanie w domu i kosmetyce
Z octu jabłkowego przyrządzisz cudowny tonik wygładzający skórę, redukujący zmarszczki oraz trądzik. Na 100 ml wody dodaj 50 ml octu, dokładnie wymieszaj i przelej do buteleczki. Tonik należy stosować codziennie wieczorem.
Ocet jabłkowy wspaniale sprawdza się jako domowa płukanka do włosów. Działa jak naturalna odżywka, sprawia, że włosy są lśniące, mocne i nie wypadają. Aby przyrządzić płukankę, musisz z litrem wody połączyć ½ szklanki octu jabłkowego. Mieszanką dokładnie wypłucz włosy i wymasuj skórę głowy. Pozostaw na głowie przez 10 minut i dokładnie spłucz.
Przy domowych porządkach ocet jabłkowy sprawdzi się jako naturalny płyn do mycia szyb oraz podłogi. Poradzi sobie nawet z trudnymi, tłustymi plamami oraz kamieniem. Łącząc go z sodą oczyszczoną, otrzymasz świetną, domową pastę czyszczącą. Niweluje wszystkie niechciane zapachy, a podczas prania zastąpi płyn do zmiękczania tkanin!