Dynia w roli głównej! 4 przepisy na jesienną zupę z dyni!
Jesień to czas, kiedy zaczynamy sięgać po rozgrzewające składniki oraz ostre przyprawy i zaczynamy gotować pożywne zupy. Szukasz oryginalnych przepisów? W takim razie koniecznie sprawdź nasze pomysły na smakowite zupy z dyni!
19.10.2018 | aktual.: 26.10.2018 14:34
* Zupa z dyni z rozgrzewającym imbirem*
Niezwykle pożywną zupę zrobisz już w kilka chwil! Idealnie sprawdzi się na jesienne przeziębienia, a w chłodniejsze dni rozgrzeje brzuchy wszystkich domowników. Do przygotowania pysznej zupy z dyni potrzebujesz zaledwie kilku składników:
- 1 dynię,
- 1 kostkę bulionową,
- świeżego imbiru,
- śmietanki 30%,
- soli i pieprzu.
Przygotowanie zupy z dyni
Kostkę bulionową rozpuść w 500 ml wody i podgrzej w garnku. Jeśli używasz dyni zwyczajnej, obierz ją i oczyść z pestek, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Skórka z dyni hokkaido jest miękka i jadalna, więc jeśli korzystasz z tej odmiany – pomiń proces obierania. Gdy bulion zacznie się gotować, dodaj dynię i gotuj do miękkości około 10-15min. Zestaw zupę z ognia, dodaj do niej starty imbir, śmietankę oraz dopraw do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną zupę możesz zblendować na aksamitny krem. Jako dodatek świetnie sprawdzą się chrupiące serowe grzanki.
Prosta zupa z pieczonej dyni z nutą pomarańczy
Zupa z aromatem pomarańczy to świetny pomysł, aby zaskoczyć nim gości! Kompozycja dyni i pomarańczy sprawi, że nie raz usłyszysz prośbę o zdradzenie tajników wytrawnego dania. Zupę przygotujesz z następujących składników:
- 1 dyni,
- soku z 1 pomarańczy,
- 1 kostki bulionowej ,
- śmietanki 30%,
- 2 łyżki oleju,
- przypraw: cukru soli i pieprzu.
Przygotowanie
Kostkę bulionową rozpuść w garnku w 300 ml wody. Dynię obierz, pokrój w kostkę i usuń gniazdo nasienne, a następnie skrop olejem. Tak przygotowane warzywo przełóż na formę (wyłożoną papierem do pieczenia) i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika na czas do 40 minut. W międzyczasie sprawdzaj, czy dynia jest już miękka, jeśli tak – skróć czas pieczenia. Upieczoną dynie przełóż do garnka z gorącym bulionem, wlej sok z pomarańczy i przypraw do smaku. Pyszną zupę możesz również zblendować. Aby nadać potrawie atrakcyjności na talerzu, posyp je ptysiowym groszkiem.
Pożywna zupa dyniowa w towarzystwie chrupiących pestek
Wysuszone pestki z dyni są niezwykle interesującym dopełnieniem zupy. Są naturalnym źródłem potasu, magnezu oraz witamin. Do wykonania dyniowej zupy możesz użyć dyni prowansalskiej, hokkaido, olbrzymiej lub piżmowej i skorzystać z przepisu na zupę dyniową z imbirem. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie pestki z dyń są odpowiednie do spożycia – na pewno nie sprawdzą się z dyń ozdobnych oraz hokkaido. Po wysuszeniu pestki z tych dyń robią się twarde i mają bardzo mało miąższu.
Jak wysuszyć pestki z dyni?
Po wyjęciu pestek z dyni należy je dokładnie umyć oraz dobrze wytrzeć bawełnianą ściereczką. Następnie nastawić piekarnik na 50°C i suszyć w nim pestki około 1 godzinę. Po tym czasie nie otwierać piekarnika do momentu aż wystygnie. Tak przygotowane pestki wystarczy obrać z łupiny i posypać nimi aromatyczną zupę. Jako dodatek do zupy polecamy chrupiącą świeżą bagietkę.
Aksamitna zupa z dyni z mlekiem kokosowym
Mleko kokosowe nadaje zupie wspaniałego aromatu, obok którego nie przejdziesz obojętnie! Zupa z dyni z mlekiem kokosowym jest delikatna i oryginalna co pozwala serwować ją nawet dzieciom. Przygotujesz ją z podanych niżej produktów:
- dynia,
- mleko kokosowe – 500 ml,
- olej kokosowy – 2 łyżki,
- czosnek,
- cebula,
- bulion – 1 kostka,
- limonka,
- przyprawy: sól, pieprz, chili,
- odrobinkę imbiru.
Przygotowanie:
Do garnka wlej olej kokosowy, a następnie zeszklij na nim cebulę i czosnek. Kostkę bulionową rozpuść w 1 szklance gorącej wody i wlej do garnka. Obierz i pokrój w kostkę dynie i dodaj do wywaru. Gotuj 20 minut. Gdy dynia zrobi się już miękka, wlej mleko kokosowe, dodaj przyprawy i odrobinkę soku z limonki. Taką mieszankę doprowadź do wrzenia, a następnie zestaw z ognia i zblenduj. Pyszna zupa już gotowa!