Ekspresowe przekąski na karnawałową imprezę
Kanapki, koreczki i szaszłyki. Te propozycje idealnie sprawdzą się na domowe przyjęcie w Karnawale.
Bruschetta z czosnkiem, pomidorami i bazylią
Składniki: bagietka, 3–4 ząbki czosnku, ser mozzarella, oliwa z oliwek, pomidory, świeża bazylia, sok z cytryny, sól i pieprz.
Przygotowanie: na patelnię nalej kilka kropel oliwy i podsmaż na niej przez chwilę czosnek, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i posiekane listki bazylii, sól oraz pieprz. Smaż wszystko, aż z patelni wyparuje nadmiar wody z pomidorów. Na patelni podsmaż pokrojoną w grube plastry bagietkę, a następnie natrzyj je rozgniecionym czosnkiem, skrop oliwą i posyp solą. Ser mozzarella pokrój w plastry, poukładaj na podgrzanych bagietkach, a na koniec połóż podsmażone pomidory, wszytko posyp posiekanymi listkami bazylii i skrop sokiem z cytryny.
Śliwki w boczku
Składniki: 20 suszonych śliwek bez pestek, 20 plastrów boczku, 2 łyżki konfitury jarzębinowej.
Przygotowanie: każdą śliwkę owiń w plaster boczku i przekłuj wykałaczką. Koreczki układaj na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Wstaw koreczki i piecz przez 5-7 minut. Podawaj z konfiturą z jarzębiny.
Gniazdka z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Składniki: arkusz gotowego ciasta francuskiego, 250 g mrożonego szpinaku w liściach, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki, krążek sera camembert, mała cebula, 2 ząbki czosnku, olej, sól, pieprz.
Przygotowanie: szpinak rozmroź, a następnie odciśnij nadmiar wody. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj szpinak i smaż przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Wystudź. Ciasto francuskie pokrój w kwadraty. Kwadraty włóż w zagłębienia w formie do muffinek. Do wnętrza foremek wyłożonych ciastem francuskim wkładaj szpinak, po połówce pomidorka koktajlowego, oliwce i kawałku sera. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i piecz ok. 20 minut.
Wrapy z tortilli
Składniki: 4 placki tortilli, szynka parmeńska, suszone pomidory, oliwki, świeży szpinak, śmietankowy kremowy serek.
Przygotowanie: placki tortilli posmaruj serkiem, na wierzchu układaj plaster szynki, kilka połówek oliwek oraz pocięte suszone pomidory. Posyp szpinakiem. Każdy placek ciasno zwiń, przekrój na pół pod kątem. Podawaj na zimno lub lekko zgrillowane.
Tartinki z łososiem
Składniki: 10 kromek pełnoziarnistego chleba, 200 g sera twarogowego chudego, 4 łyżki jogurtu naturalnego, pęczek koperku, plaster wędzonego łososia, zielone oliwki, pomidorki koktajlowe.
Przygotowanie: przy pomocy kieliszka wycinaj z pieczywa kółka. W miseczce rozdrobnij ser z jogurtem. Dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Na każdy krążek pieczywa nakładaj po łyżce pasty serowej. Na wierzch kawałki łososia, pół oliwki i ćwiartkę pomidorka cherry.
Sałatka z wędzonym kurczakiem i orzechami
Składniki: wędzona pierś z kurczaka, rukola, 100 g koziego sera, kiść czerwonych winogron, pół szklanki orzechów włoskich, łyżka musztardy, łyżeczka octu balsamicznego, sok z limonki, sól, pieprz.
Przygotowanie: rukolę opłucz, osusz i przełóż do miski. Z musztardy, oliwy, soku z limonki, octu, soli i pieprzu przygotuj sos. Połowę sosu wlej do sałaty i wymieszaj. Rozłóż rukolę na talerzach. Ser i kurczaka pokrój w kostkę. Na rukoli układaj kurczaka, ser, winogrona i orzechy. Polej każdą porcję sosem.