Ekspresowe przekąski na karnawałową imprezę
Sprawdzone przepisy na "domówkę"
Bruschetta z czosnkiem, pomidorami i bazylią
Składniki: bagietka, 3–4 ząbki czosnku, ser mozzarella, oliwa z oliwek, pomidory, świeża bazylia, sok z cytryny, sól i pieprz.
Przygotowanie: na patelnię nalej kilka kropel oliwy i podsmaż na niej przez chwilę czosnek, a następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i posiekane listki bazylii, sól oraz pieprz. Smaż wszystko, aż z patelni wyparuje nadmiar wody z pomidorów. Na patelni podsmaż pokrojoną w grube plastry bagietkę, a następnie natrzyj je rozgniecionym czosnkiem, skrop oliwą i posyp solą. Ser mozzarella pokrój w plastry, poukładaj na podgrzanych bagietkach, a na koniec połóż podsmażone pomidory, wszytko posyp posiekanymi listkami bazylii i skrop sokiem z cytryny.