Fettucine z cielęciną pachnące truflami
Przepis z najnowszej książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja".
12.07.2005 | aktual.: 20.02.2006 15:32
Składniki:
- paczka makaronu fettucine
- gicz cielęca
- schab lub polędwiczki cielęce, ok. pół kilograma
- 6 kapeluszy pieczarek
- włoszczyzna
- gałązka rozmarynu
- pół kieliszka białego wina
- 15 dag parmezanu
- 1 łyżeczka oleju truflowego
- 1 łyżka masła
- pół szklanki śmietanki
Z giczy cielęcej i włoszczyzny z dodatkiem rozmarynu, w bardzo małej ilości wody gotujemy rosół.
Odcedzamy i odstawiamy na bok. Schab cielęcy kroimy w plastry, a następnie w paski
i podsmażamy na maśle, zdejmujemy je z patelni i na tym samym maśle smażymy pokrojone w paski kapelusze pieczarek. Pieczarki zalewamy filiżanką rosołu z giczy, doprawiamy rozmarynem, pieprzem, solą i białym winem, dodajemy paski usmażonej cielęciny, następnie olej truflowy
i ubitą śmietanę. Na patelnię z sosem wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy, posypujemy startym parmezanem.
Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005