Fioletowa kukurydza. Recepta na młodość
W Polsce fioletowa kukurydza jest produktem dość mało znanym, jednak przypuszcza się, że to właśnie ona zdominuje rynek żywnościowy w przyszłości. Choć w smaku w niewielkim stopniu różni się od popularnej odmiany żółtej, zawiera o wiele więcej cennych dla zdrowia wartości odżywczych, które warunkują jej lecznicze działanie. Co warto wiedzieć na temat fioletowej kukurydzy?
29.07.2016 | aktual.: 03.08.2016 18:54
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Fioletowa, określana także jako purpurowa, kukurydza uchodzi za doskonałe źródło błonnika, niezbędnego dla prawidłowej pracy układu pokarmowego. Pojawiające się dzięki dobroczynnym włóknom uczucie sytości towarzyszy nam przez długi czas od jej zjedzenia, co pozwala zmniejszyć objętość posiłków i uniknąć podjadania. Błonnik zmniejsza dodatkowo ryzyko pojawienia się przykrych dolegliwości trawiennych, takich jak wzdęcia czy zaparcia.
Niepozorne ziarna dostarczą dodatkowo sporych ilości cennych dla organizmu witamin i minerałów. W ich składzie znajdziemy cynk, miedź, żelazo, mangan, magnez, potas, a także witaminę B5, B9 oraz niacynę.
Fioletowa kukurydza dostarcza ogromne ilości antocyjanów, którym zawdzięczają swoją barwę. Związki te mają silne działanie przeciwzapalne, regeneracyjne i przeciwutleniające, dlatego stanowią skuteczną broń w walce z wolnymi rodnikami, które, negatywnie oddziałując na naczynia krwionośne i włosowate, przyspieszają proces starzenia się skóry.
Warto wiedzieć, że działanie antyoksydacyjne purpurowej kukurydzy jest silniejsze niż jagód, uchodzących za najbardziej skuteczne w walce z wolnymi rodnikami naturalne produkty. W pełni zatem zasłużyła na miano superproduktu.