Fusilli z borowikami, jabłkami i tymiankiem
Przed podaniem udekoruj danie łodygami tymianku.
26.01.2006 | aktual.: 20.02.2006 15:37
Składniki dla 4 osób:
- 20 g obranego i posiekanego czosnku
- 80g posiekanej cebuli
- 50 g liści tymianku
- 100 ml oliwy z oliwek
- 200 g pokrojonych borowików
- 100 g pokrojonych w kostkę zielonych jabłek
- 500 ml białego wina wytrawnego
- sól
- pieprz
- 320 g makaronu fussilli Agnesi
- 3 litry osolonego wrzątku
- 60 g startego sera parmezan
- 4 łodyżki tymianku
Przygotowanie:
- Na patelni na małym ogniu podduś czosnek, cebule, liście tymianku używając połowy przygotowanej oliwy z oliwek, dopóki cebula nie stanie się szklista.
- Dodaj grzyby i gotuj przez 8 minut, później dodaj jabłka i wino. Dopraw solą i pieprzem. Trzymaj na ogniu mieszając, dopóki wino nie wyparuje.
- Agnesi fusilli ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i dodaj do sosu grzybowego. Dodaj resztę oliwy i parmezan. Dokładnie wymieszaj.
- Podziel pastę na 4 talerze i udekoruj łodygami tymianku.
*Konkurs! Konkurs! Konkurs! *Zestawy Agnesi (Makarony: Farfalle, Fusilli Rigati, Spaghetti, sos do spaghetti bolognese, Pesto alla Genovese oraz książka "Hot Chefs Hip cuisine") trafią do:
Anna Gać
Warszawa
Justyna Lewczuk
Wrocław
Katarzyna Blik
Limanowa
Ewa Wójcik
Warszawa
Renata Gołąb
Starachowice