Głodówka: zasady, przygotowanie i efekty głodówki leczniczej
Głodówka lecznicza jest rodzajem diety, w której organizm nie trawiąc pokarmu, usuwa z organizmu toksyny i niepotrzebne resztki. Jakie są zasady głodówki leczniczej i jak się do niej przygotować? Poznaj wady i zalety głodowania.
06.11.2018 20:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Co to jest głodówka lecznicza?
Głodówka lecznicza jest dietą, a także metodą leczniczą stosowaną głównie w medycynie alternatywnej. Podczas głodówki nie przyjmuje się żadnych pokarmów, organizmowi dostarcza się jedynie płyny.
Wyróżnia się wiele rodzajów głodówek leczniczych. Głodówki, które oczyszczają organizm z toksyn trwają od jednego do trzech dni. Głodówki lecznicze natomiast, w zależności od stanu zaawansowania choroby, mogą trwać od 7 do nawet 40 dni. Takie głodówki odbywają się zwykle pod ścisłą opieką lekarza.
Zasady głodówki leczniczej
Podstawową zasadą głodówki leczniczej jest nieprzyjmowanie żadnych pokarmów. Należy natomiast wypijać bardzo duże ilości płynów, przynajmniej 2 litry dziennie. W lżejszych wersjach głodówki dozwolone są świeżo wyciskane soki z warzyw lub owoców.
Głodówka, która nie jest kontrolowana przez specjalistę, nie powinna trwać dłużej niż 3 dni. Dłuższe głodówki należy poprzedzić badaniami oraz konsultacją z lekarzem. Podczas głodówki organizm zaczyna się żywić wewnątrzustrojowo, dlatego w jej trakcie pojawiają się bóle głowy, mdłości czy osłabienie. Jest to spowodowane niedoborem glukozy we w krwi i spadkiem aktywności układu nerwowego.
Głodówka lecznicza jest polecana przy wielu schorzeniach, ale absolutnie nie powinny jej podejmować kobiety w ciąży i karmiące, osoby z gruźlicą, a także dzieci, młodzież i seniorzy.
Jak przygotować się do głodówki?
Aby przetrwać głodówkę, trzeba się do niej odpowiednio przygotować. Okres przygotowawczy do głodówki powinien trwać ok. 2 tygodni. W tym czasie należy ograniczyć lub wyeliminować z diety mięso, nabiał, słodycze, a także kawę i mocną herbatę. Zdecydowanie należy pić więcej wody, herbatek ziołowych, naparów czy wywarów warzywnych.
Tydzień przed głodówką bezwarunkowo trzeba zrezygnować z mięsa i nabiału. W jadłospisie należy pozostawić tylko owoce i warzywa z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa i kasz. Dzień przed głodówką nie można spożywać już nic gotowanego. Poleca się żuć surowe, suszone owoce oraz surówki warzywne. Oczywiście należy pić jak najwięcej wody.
Aktywność fizyczna w czasie głodówki
Czy ćwiczenia fizyczne podczas głodówki są w ogóle możliwe? Tak. Oczywiście nie ma mowy o intensywnych treningach cardio. Z drugiej strony, w trakcie głodówki nie można tylko leżeć i czekać aż głód minie lub okres głodówki się skończy. Najlepszym pomysłem na aktywność fizyczną są energiczne spacery dwa razy dziennie. Aktywność fizyczna wspomaga oczyszczanie organizmu, więc im więcej będziesz się ruszać, tym lepiej dla ciebie.
Efekty głodówki
Podstawowym celem i zarazem efektem głodówki leczniczej jest detoksyzacja i oczyszczenie organizmu. Czerpanie energii z niepotrzebnych resztek pozwoli pozbyć się z organizmu wszystkiego, co w nim zalega.
Głodówka pozwala zwalczyć bezsenność, dodaje energii i likwiduje obrzęki ciała. Jest pomocna przy problemach skórnych, takich jak trądzik, wysypka czy egzema. Głodówka lecznicza pomoże rozprawić się z niestrawnością, spowolnionym metabolizmem i zaparciami.
Mówiąc o zaletach głodówki leczniczej nie można zapomnieć o jej wadach. Głodówka osłabia organizm i powoduje zwiększenie ryzyka infekcji i chorób. Rezygnacja z pokarmów powoduje niedobory makro- i mikroskładników, co może uszkodzić tkankę mięśniową i kostną. Natomiast częste lub długotrwałe głodówki mogą doprowadzić do skrajnego wyniszczenia, anemii czy awitaminozy.