FitnessGorący posiłek nawet godzinę po podaniu. Do tego przydają się podgrzewacze

Gorący posiłek nawet godzinę po podaniu. Do tego przydają się podgrzewacze

Gorący posiłek nawet godzinę po podaniu. Do tego przydają się podgrzewacze
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
21.11.2017 14:59, aktualizacja: 22.11.2017 10:28

Jednym problemów pani domu podczas długiej, przeciągającej się uroczystości rodzinnej jest ciągłe odgrzewanie jedzenia. Potrawy na półmiskach stygną bardzo szybko, a nigdy nie wiadomo, który z gości nabierze ochoty na danie podawane na początku imprezy. Dlatego trzeba znaleźć sposób na to, by jedzenie pozostało ciepłe bez ciągłego odgrzewania go w kuchni. Z pomocą przychodzą rozmaite naczynia wyposażone w podgrzewacze.

Poniżej prezentujemy kilka ciekawych naczyń, które sprawdzą się zarówno podczas rodzinnych uroczystości, jak i kameralnych spotkań w najbliższym gronie. Dzięki niezwykłym podgrzewaczom możesz cieszyć się ciepłym posiłkiem nawet godzinę lub dwie po podaniu.

Zupa zostanie na stole do końca
W założeniu najprostsze podgrzewacze składają się z naczynia żaroodpornego z pokrywką, umieszczonego na metalowym stelażu. Bezpośrednio pod nim znajduje się nisza na drobną świeczkę, której zadaniem jest podgrzanie znajdującej się w naczyniu potrawy. Choć niektórym wydaje się mało prawdopodobne, by świeczka była w stanie ogrzać czterolitrową wazę pełną zupy, to trzeba pamiętać, że jej zadaniem jest jedynie utrzymanie temperatury, a nie rozgrzanie cieczy od zera. W tym zaś sprawuje się znakomicie. Samo naczynie można z powodzeniem myć w zmywarce lub używać go w mikrofalówce. Dzięki temu każdy domownik, który w środku imprezy ma ochotę na zupę, nie będzie musiał obejść się smakiem. Oczywiście możesz kupić sam stelaż w formie podstawki, na której położysz naczynie żaroodporne, musisz jednak pamiętać, że bez bocznych zabezpieczeń istnieje większe ryzyko, że waza się przewróci.

Drugie danie zawsze ciepłe
Dwa naczynia o łącznej objętości 3,2 l są niezastąpione podczas podawania drugiego dania. Stelaż ze stali nierdzewnej jest dosyć wytrzymały, ale większą zaletą jest jego budowa, która oddziela podgrzewacz od podłoża. Podgrzewacz potrafi osiągnąć całkiem dużą temperaturę i może nawet uszkodzić znajdujący się pod spodem obrus lub blat stołu. Dlatego trzeba ustawić go odpowiednio wysoko, by nie narazić się na straty. Pod warunkiem, że jedzenie będzie stale przykryte, utrzyma ciepło przez długi czas. Podgrzewanie w naczyniu żaroodpornym przypomina wrzucenie jedzenia na rozgrzaną patelnię. Należy więc pamiętać o tym, by do każdego naczynia dolać odrobinę tłuszczu lub wody, aby zapobiec przypaleniu.

Długie spotkanie przy herbacie
Jednym z najpopularniejszych sposobów na użycie podgrzewacza jest ogrzanie herbaty lub kawy. Klasyczny, okrągły imbryk z charakterystycznym kwiatowym motywem z pewnością będzie pasował do zastawy stołowej. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by dopasować do podgrzewacza inny dzbanek z dnem pokrytym szkłem żaroodpornym. Pojemność 0,73 l wystarczy w zupełności zarówno na długą, popołudniową herbatę, jak i niespodziewane odwiedziny przyjaciółki. Dzięki podgrzewaczowi herbata przez długi czas pozostaje gorąca i przyjemnie rozgrzeje cię w długie, jesienne wieczory.

Dopasuj rozmiar i kształt
Oczywiście istnieją również inne sposoby na to, by przez dłuższy czas zachować wysoką temperaturę posiłku. Jeśli posiadasz żeliwną patelnię to doskonale wiesz, jak długo się nagrzewa i oddaje ciepło. Przygotowując danie jednogarnkowe na patelni możesz równie dobrze postawić ją na stole i mieć pewność, że obiad będzie ciepły aż do końca posiłku. Oczywiście to rozwiązanie sprawdzi się jedynie w gronie najbliższej rodziny, takie zachowanie nie wypada podczas uroczystości rodzinnych. Dlatego warto wybrać naczynie, którego będziemy mogli użyć w każdej sytuacji. W ceramicznej brytfannie z podgrzewaczem można podać praktycznie wszystko, począwszy od pieczonych warzyw, gulaszu, a na kurczaku lub kaczce kończąc. Wystarczy dobrać wielkość i kształt naczynia.

Podgrzewanie posiłku na stole to komfortowe i wygodne rozwiązanie, które pozwala uczestniczyć w spotkaniu bez ciągłego kursowania między kuchnią a salonem z gorącymi talerzami w rękach. Takie naczynie doceni nie tylko gospodyni, ale przede wszystkim członkowie rodziny.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także