Błyszcząca czy matowa? Zagadka folii aluminiowej rozwiązana
Czy zawijając żywność w folię aluminiową zastanawiałaś się kiedyś, czy błyszcząca strona powinna być skierowana do wewnątrz czy na zewnątrz? Ile kobiet, tyle teorii. Tylko czy faktycznie strona folii ma znacznie? Odpowiadamy!
Czy zawijając żywność w folię aluminiową zastanawiałaś się kiedyś, czy błyszcząca strona powinna być skierowana do wewnątrz czy na zewnątrz? Ile kobiet, tyle teorii. Tylko czy faktycznie strona folii ma znacznie?
Część z nas uważa, że używając folii spożywczej powinnyśmy sprawdzać, która z jej stron jest akurat na wierzchu. W końcu to, że jedna z nich jest matowa, a druga błyszcząca, nie może być dziełem przypadku. Temat postanowili wyjaśnić specjaliści z Reynold's Kitchen, jednego z największych producentów produktów kuchennych w USA.
Zgodnie z ich badaniami, nie ma znaczenia, którą stroną folii aluminiowej owiniemy nasze danie. Nie ma ryzyka, że matowa strona spowoduje przypalenie się pieczeni, a błyszcząca lepiej zagospodaruje ciepło. Możemy zawijać jedzenie tak, jak nam się podoba i niczym się nie martwić.
Aczkolwiek, jeśli chcemy usmażyć coś na patelni o nieprzywierającej powłoce, używajmy zawsze matowej strony folii. Dlaczego? Błyszcząca strona może się do niej przykleić. Poza tym stawiamy na zupełną dowolność. Tajemnica rozwiązana!
Paulina Brzozowska