GotowaniePrzepisyBrzoskwinie w syropie

Brzoskwinie w syropie

Zwykle staramy się przestrzegać w sposób mniej lub bardziej restrykcyjny zdrowej diety. Takie działanie jest czysto zdroworozsądkowe, a wybieranie produktów pełnych niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów wcale nie jest łatwe. Wyśmienite frytki, słodkie ciasteczka czy kuszące swoim wyglądem słodycze sprawiają, że nie jesteśmy w stanie odmówić sobie drobnych przyjemności. Istnieje jednak pewien sposób na to, by ten moment słabości nie był szkodliwy dla naszego zdrowia. Wystarczy, że batoniki i ciastka zastąpimy owocami. Wydawać by się mogło jednak, że jest to niewykonalne zimą, jednak gdy uświadomimy sobie, że ratunkiem są tu dla nas różnego rodzaju przetwory, od razu zabierzemy się do ich przygotowywania. Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Znajdziesz w nim nie tylko informacje na temat przetworów na zimę, lecz także poznasz przepis na wyśmienite brzoskwinie w syropie.

Brzoskwinie w syropie
Karolina

08.10.2012 | aktual.: 27.09.2018 10:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zwykle staramy się przestrzegać w sposób mniej lub bardziej restrykcyjny zdrowej diety. Takie działanie jest czysto zdroworozsądkowe, a wybieranie produktów pełnych niezbędnych dla właściwego funkcjonowania organizmu witamin i minerałów wcale nie jest łatwe. Wyśmienite frytki, słodkie ciasteczka czy kuszące swoim wyglądem słodycze sprawiają, że nie jesteśmy w stanie odmówić sobie drobnych przyjemności. Istnieje jednak pewien sposób na to, by ten moment słabości nie był szkodliwy dla naszego zdrowia. Wystarczy, że batoniki i ciastka zastąpimy owocami. Wydawać by się mogło jednak, że jest to niewykonalne zimą, jednak gdy uświadomimy sobie, że ratunkiem są tu dla nas różnego rodzaju przetwory, od razu zabierzemy się do ich przygotowywania. Pomoże ci w tym poniższy artykuł. Znajdziesz w nim nie tylko informacje na temat przetworów na zimę, lecz także poznasz przepis na wyśmienite brzoskwinie w syropie.

Przetwory na zimę

Jeszcze jakiś czas temu przygotowywanie słoików na zimę było czymś jak najbardziej oczywistym. W niemalże każdym domu robione były ogórki konserwowe, kiszone bądź sałatka szwedzka. Niestety coraz mniej osób poświęca czas na to, by samodzielnie zrobić zimowe zapasy. Przyczyn takiego stanu rzeczy jest wiele. Po pierwsze często gotowe przetwory owocowe bądź warzywne są po prostu tańsze od tych domowych. Oprócz tego nie poświęcamy na ich zrobienie cennego czasu, a także nie musimy się obawiać, że cała nasza praca pójdzie na marne, bo pomyliliśmy proporcje. Z drugiej strony samodzielnie przygotowaneprzetwory z owoców posiadają znacznie lepszy smak i jakość. To my decydujemy, co dodamy do brzoskwiń w słoiku. To jedne z najczęściej stosowanych do przetworów owoców, po które z dużą chęcią sięgniemy zimą. Nawet jeżeli nie zjemy ich z dodatkiem lodów, na pewno spożytkujemy je w trakcie pieczenia ciasta brzoskwiniowego. Jak zrobić brzoskwinie w słoikach? Wszystko stanie się jasne po zapoznaniu się z poniższym przepisem.

Przepis na brzoskwinie w syropie

Do zrealizowania przepisu na brzoskwinie w zalewie będziesz potrzebowała następujących składników:

  • 2 kg dojrzałych brzoskwiń,
  • 2/5 szklanki soku z cytryny,
  • 1¼ szklanki cukru,
  • 3 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Brzoskwinie należy kilkakrotnie zanurzyć w gorącej gotującej się wodzie. Kolejnym krokiem jest ich ostudzenie w wodzie z lodem. Dzięki temu w łatwy sposób pozbędziemy się skórki z owoców. Następnie należy przygotować syrop składający się z wody, cukru oraz soku z cytryny. Każda obrana i pokrojona w ćwiartkę brzoskwinia powinna trafiać od razu do takiego gorącego syropu. Kolejnym krokiem jest przygotowanie dokładnie umytych i wyparzonych słoików. Kiedy już wszystkie owoce znajdą się w syropie, wystarczy włożyć je do wysterylizowanych słoików, które następnie dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez około 20-30 minut. Po tym czasie trzeba wyjąć słoiki z wody i postawić je do góry dnem. Kiedy słoiki ostygną, możemy przenieść brzoskwinie do spiżarni, by cieszyć się ich wyjątkowym smakiem zimą.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta