Galaretka z owocami

Nie da się ukryć, że zdarzają się dni, w trakcie których trudno zaprzeczyć, że lato jest już w pełni. Żeby dostosować się do panującej pogody, zmieniamy wyposażenie swojej szafy, a nierzadko także nastawienie do życia. Pewne rzeczy odbywają się jednak w bardziej naturalny sposób. Otóż jedną z nich jest zmiana naszego apetytu na poszczególne potrawy, a nawet produkty. Chyba nikt w trakcie trwania upału nie ma najmniejszej ochoty na to, by zjeść rozgrzewającą zupę grochową albo też zaspokoić głód pieczoną szynką. W takich sytuacjach bowiem najlepiej sprawdzają się dania dość lekkie i serwowane w temperaturze pokojowej albo schłodzone. Trudno wyobrazić sobie lepszy sposób na orzeźwienie niż skosztowanie wyśmienitego deseru wcześniej przechowywanego w lodówce. W jaki sposób go zrobić? Co jeść w trakcie upalnego lata? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Czytając go, poznasz także szybki przepis na galaretkę z owocami.

Galaretka z owocami 1
Karolina

Nie da się ukryć, że zdarzają się dni, w trakcie których trudno zaprzeczyć, że lato jest już w pełni. Żeby dostosować się do panującej pogody, zmieniamy wyposażenie swojej szafy, a nierzadko także nastawienie do życia. Pewne rzeczy odbywają się jednak w bardziej naturalny sposób. Otóż jedną z nich jest zmiana naszego apetytu na poszczególne potrawy, a nawet produkty. Chyba nikt w trakcie trwania upału nie ma najmniejszej ochoty na to, by zjeść rozgrzewającą zupę grochową albo też zaspokoić głód pieczoną szynką. W takich sytuacjach bowiem najlepiej sprawdzają się dania dość lekkie i serwowane w temperaturze pokojowej albo schłodzone. Trudno wyobrazić sobie lepszy sposób na orzeźwienie niż skosztowanie wyśmienitego deseru wcześniej przechowywanego w lodówce. W jaki sposób go zrobić? Co jeść w trakcie upalnego lata? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Czytając go, poznasz także szybki przepis na galaretkę z owocami.

Przepis na galaretkę z owocami

  • 2 opakowań galaretek (wiśniowa i truskawkowa),
  • 1 opakowania serka homogenizowanego,
  • 20 dag świeżych malin albo truskawek,
  • bitej śmietany.

Pierwszą z galaretek gotujemy zgodnie z przepisem, dodając do niej trochę mniej wody. Następnie, kiedy już ostygnie, mieszamy ją mikserem razem z serkiem topionym. Kolejnym krokiem jest przełożenie tak przygotowanej masy do pucharków. Następnie wkładamy galaretkę do lodówki i przygotowujemy kolejną z nich. Teraz wystarczy poczekać, aż pierwsza warstwa galaretki stężeje, a druga zacznie nabierać odrobinę zawiesistej konsystencji. Wówczas na pierwszą warstwę wystarczy wyłożyć owoce i zalać je galaretką. Gdy deser zupełnie stężeje, można ozdobić go bitą śmietaną.

Smacznego!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Dopisali klauzulę "kokainową". Może dostać od Kidman 17 mln dolarów
Dopisali klauzulę "kokainową". Może dostać od Kidman 17 mln dolarów
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
Tuje na działkach ROD. Oto co "mówi" regulamin
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
84-letnia matka z młodszym partnerem. Tak bawiła się na weselu córki
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Miała tylko 13 lat. Jej występ w teledysku rozpętał aferę
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Przyłapała pasażerów. "Prosimy, aby nie robić tego, co na zdjęciu"
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Wykonaj ten zabieg w październiku. Wiosną trawnik pięknie się zazieleni
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Kończy 61 lat. Tak wygląda dziś "najpiękniejsza kobieta świata"
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Włóż do suszonych grzybów. Ochronisz przed plagą szkodników
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Ostatni dzwonek na zabieg. Borówki będziesz zbierać wiadrami
Wyciśnij do muszli. Po 10 minutach będzie lśnić jak nowa
Wyciśnij do muszli. Po 10 minutach będzie lśnić jak nowa
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Bosacka oceniła popularne parówki. "Mieszanina skór, wiórów i pazurów"
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował
Zakazane na balkonie. Kto zignoruje przepis, ten będzie żałował