Galaretka z owocami

Nie da się ukryć, że zdarzają się dni, w trakcie których trudno zaprzeczyć, że lato jest już w pełni. Żeby dostosować się do panującej pogody, zmieniamy wyposażenie swojej szafy, a nierzadko także nastawienie do życia. Pewne rzeczy odbywają się jednak w bardziej naturalny sposób. Otóż jedną z nich jest zmiana naszego apetytu na poszczególne potrawy, a nawet produkty. Chyba nikt w trakcie trwania upału nie ma najmniejszej ochoty na to, by zjeść rozgrzewającą zupę grochową albo też zaspokoić głód pieczoną szynką. W takich sytuacjach bowiem najlepiej sprawdzają się dania dość lekkie i serwowane w temperaturze pokojowej albo schłodzone. Trudno wyobrazić sobie lepszy sposób na orzeźwienie niż skosztowanie wyśmienitego deseru wcześniej przechowywanego w lodówce. W jaki sposób go zrobić? Co jeść w trakcie upalnego lata? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Czytając go, poznasz także szybki przepis na galaretkę z owocami.

Galaretka z owocami 1
Karolina

Nie da się ukryć, że zdarzają się dni, w trakcie których trudno zaprzeczyć, że lato jest już w pełni. Żeby dostosować się do panującej pogody, zmieniamy wyposażenie swojej szafy, a nierzadko także nastawienie do życia. Pewne rzeczy odbywają się jednak w bardziej naturalny sposób. Otóż jedną z nich jest zmiana naszego apetytu na poszczególne potrawy, a nawet produkty. Chyba nikt w trakcie trwania upału nie ma najmniejszej ochoty na to, by zjeść rozgrzewającą zupę grochową albo też zaspokoić głód pieczoną szynką. W takich sytuacjach bowiem najlepiej sprawdzają się dania dość lekkie i serwowane w temperaturze pokojowej albo schłodzone. Trudno wyobrazić sobie lepszy sposób na orzeźwienie niż skosztowanie wyśmienitego deseru wcześniej przechowywanego w lodówce. W jaki sposób go zrobić? Co jeść w trakcie upalnego lata? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Czytając go, poznasz także szybki przepis na galaretkę z owocami.

Przepis na galaretkę z owocami

  • 2 opakowań galaretek (wiśniowa i truskawkowa),
  • 1 opakowania serka homogenizowanego,
  • 20 dag świeżych malin albo truskawek,
  • bitej śmietany.

Pierwszą z galaretek gotujemy zgodnie z przepisem, dodając do niej trochę mniej wody. Następnie, kiedy już ostygnie, mieszamy ją mikserem razem z serkiem topionym. Kolejnym krokiem jest przełożenie tak przygotowanej masy do pucharków. Następnie wkładamy galaretkę do lodówki i przygotowujemy kolejną z nich. Teraz wystarczy poczekać, aż pierwsza warstwa galaretki stężeje, a druga zacznie nabierać odrobinę zawiesistej konsystencji. Wówczas na pierwszą warstwę wystarczy wyłożyć owoce i zalać je galaretką. Gdy deser zupełnie stężeje, można ozdobić go bitą śmietaną.

Smacznego!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

To jedna z najzdrowszych ryb. Możesz ją jeść bez obaw o rtęć
To jedna z najzdrowszych ryb. Możesz ją jeść bez obaw o rtęć
Najgorszy wróg libido. Odbiera ochotę na zbliżenie
Najgorszy wróg libido. Odbiera ochotę na zbliżenie
Zostawiasz otwarte drzwiczki pralki? Lepiej szybko przestań
Zostawiasz otwarte drzwiczki pralki? Lepiej szybko przestań
Nowe zastosowanie grzejnika? W upały włączysz go zamiast klimatyzacji
Nowe zastosowanie grzejnika? W upały włączysz go zamiast klimatyzacji
Nowy obowiązek już w 2025 r. Dotyczy osób, które mają psa lub kota
Nowy obowiązek już w 2025 r. Dotyczy osób, które mają psa lub kota
Dodaj do mydlin. Wciornastki znikną co do jednego
Dodaj do mydlin. Wciornastki znikną co do jednego
Nasmaruj tym newralgiczne miejsca. Osy nawet się nie zbliżą
Nasmaruj tym newralgiczne miejsca. Osy nawet się nie zbliżą
Dzieci pojawiają się w aplikacjach randkowych. Ekspertka alarmuje
Dzieci pojawiają się w aplikacjach randkowych. Ekspertka alarmuje
Masz ubytki w trawniku? Wypróbuj tę metodę dosiewki
Masz ubytki w trawniku? Wypróbuj tę metodę dosiewki
Już tak nie wygląda. Zmieniła kolor włosów i postawiła na ostre cięcie
Już tak nie wygląda. Zmieniła kolor włosów i postawiła na ostre cięcie
Masz w planach remont mieszkania? Możesz potrzebować pozwolenia
Masz w planach remont mieszkania? Możesz potrzebować pozwolenia
Nie rób schabowego z tego mięsa. Będą jak podeszwa
Nie rób schabowego z tego mięsa. Będą jak podeszwa