Galaretka z owocami
Nie da się ukryć, że zdarzają się dni, w trakcie których trudno zaprzeczyć, że lato jest już w pełni. Żeby dostosować się do panującej pogody, zmieniamy wyposażenie swojej szafy, a nierzadko także nastawienie do życia. Pewne rzeczy odbywają się jednak w bardziej naturalny sposób. Otóż jedną z nich jest zmiana naszego apetytu na poszczególne potrawy, a nawet produkty. Chyba nikt w trakcie trwania upału nie ma najmniejszej ochoty na to, by zjeść rozgrzewającą zupę grochową albo też zaspokoić głód pieczoną szynką. W takich sytuacjach bowiem najlepiej sprawdzają się dania dość lekkie i serwowane w temperaturze pokojowej albo schłodzone. Trudno wyobrazić sobie lepszy sposób na orzeźwienie niż skosztowanie wyśmienitego deseru wcześniej przechowywanego w lodówce. W jaki sposób go zrobić? Co jeść w trakcie upalnego lata? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Czytając go, poznasz także szybki przepis na galaretkę z owocami.
18.05.2012 | aktual.: 07.08.2014 14:44
Nie da się ukryć, że zdarzają się dni, w trakcie których trudno zaprzeczyć, że lato jest już w pełni. Żeby dostosować się do panującej pogody, zmieniamy wyposażenie swojej szafy, a nierzadko także nastawienie do życia. Pewne rzeczy odbywają się jednak w bardziej naturalny sposób. Otóż jedną z nich jest zmiana naszego apetytu na poszczególne potrawy, a nawet produkty. Chyba nikt w trakcie trwania upału nie ma najmniejszej ochoty na to, by zjeść rozgrzewającą zupę grochową albo też zaspokoić głód pieczoną szynką. W takich sytuacjach bowiem najlepiej sprawdzają się dania dość lekkie i serwowane w temperaturze pokojowej albo schłodzone. Trudno wyobrazić sobie lepszy sposób na orzeźwienie niż skosztowanie wyśmienitego deseru wcześniej przechowywanego w lodówce. W jaki sposób go zrobić? Co jeść w trakcie upalnego lata? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w poniższym artykule. Czytając go, poznasz także szybki przepis na galaretkę z owocami.
Przepis na galaretkę z owocami
- 2 opakowań galaretek (wiśniowa i truskawkowa),
- 1 opakowania serka homogenizowanego,
- 20 dag świeżych malin albo truskawek,
- bitej śmietany.
Pierwszą z galaretek gotujemy zgodnie z przepisem, dodając do niej trochę mniej wody. Następnie, kiedy już ostygnie, mieszamy ją mikserem razem z serkiem topionym. Kolejnym krokiem jest przełożenie tak przygotowanej masy do pucharków. Następnie wkładamy galaretkę do lodówki i przygotowujemy kolejną z nich. Teraz wystarczy poczekać, aż pierwsza warstwa galaretki stężeje, a druga zacznie nabierać odrobinę zawiesistej konsystencji. Wówczas na pierwszą warstwę wystarczy wyłożyć owoce i zalać je galaretką. Gdy deser zupełnie stężeje, można ozdobić go bitą śmietaną.
Smacznego!