Jak zrobić frytki belgijskie? Poznaj sekret doskonałych ziemniaczanych przekąsek

Frytki belgijskie to przykład chrupiących ziemniaczanych przekąsek, które uwielbia większość z nas. W przeciwieństwie do innych frytek, wyróżniają się smakiem oraz wyglądem, dlatego bardzo często są uznawane za najlepsze. Jak zrobić frytki belgijskie? Jeśli chcesz osiągnąć chrupiącą skórkę i miękki środek, musisz zwrócić uwagę na jeden szczegół.

frytki belgijskieJak zrobić frytki belgijskie? Sekret tkwi w sposobie smażenia.
Źródło zdjęć: © Pexels

Jak zrobić frytki belgijskie? Sekret tkwi w sposobie smażenia, z czego większość osób może nawet nie wiedzieć. Na szczęście samodzielnie przygotowanie frytek belgijskich nie wymaga zbyt dużego wysiłku. W jaki sposób to zrobić? Poniżej znajdziesz najważniejsze wskazówki dotyczące smażenia ziemniaczanych słupków.

Jak zrobić frytki belgijskie – prosty przepis

Składniki:

  • obrane i pokrojone ziemniaki -powinny być podłużne o przekroju od 1 do 1,5 cm;
  • olej;
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem cukru – wrzuć ziemniaki i gotuj około 5 minut. Cukier sprawi, że frytki zyskają piękny kolor.
  2. Po tym czasie wyjmij ziemniaki, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Rozgrzej olej we frytkownicy, jeśli jej nie masz skorzystaj z garnka.
  4. Ułóż frytki na sitku i zanurz w gorącym oleju.
  5. Kiedy ziemniaki wypłyną na powierzchnię, szybko wyjmij je razem z sitkiem.
  6. Jeszcze raz nagrzej olej – po ponownym włożeniu frytek do rozgrzanego oleju, słupki będą chrupiące.
  7. Smaż do momentu zarumienienia ziemniaków.
  8. Gotowe frytki belgijskie osusz ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Jak zrobić frytki belgijskie – sposób podania

Kiedy masz już gotowe frytki belgijskie, najlepiej przygotuj smaczne sosy, z którymi podasz ziemniaczany przysmak. Jakie dipy będą najbardziej pasować?

Sos andaluzyjski:

Sos majonezowy:

Sos belgijski:

  • 4 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki ketchupu;
  • posiekana cebula;
  • sól i pieprz.

Sos samurai:

  • 5 łyżeczek majonezu;
  • 3 łyżeczki ostrego ketchupu;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • 2 sztuki papryczki piri-piri;
  • pół łyżeczki mielonej papryki.

Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki

Wybrane dla Ciebie

Długo nie byłeś u spowiedzi? Ksiądz wskazuje, co powiedzieć
Długo nie byłeś u spowiedzi? Ksiądz wskazuje, co powiedzieć
Paradowała po Paryżu w futrze. Zastąpiło jej sukienkę
Paradowała po Paryżu w futrze. Zastąpiło jej sukienkę
Przeżył śmierć kliniczną. "Żadnych kolorowych tuneli"
Przeżył śmierć kliniczną. "Żadnych kolorowych tuneli"
Już chciała rzucać aktorstwo. Wtedy pojawiła się "Plebania"
Już chciała rzucać aktorstwo. Wtedy pojawiła się "Plebania"
Trzy razy wychodziła za mąż. Tak dzisiaj wygląda 50-letnia aktorka
Trzy razy wychodziła za mąż. Tak dzisiaj wygląda 50-letnia aktorka
Imię noszą zaledwie 174 Polki. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię noszą zaledwie 174 Polki. Rada Języka Polskiego je odradza
Zmarła 11 lat temu. Tak brzmiały jej ostatnie słowa do Bujakiewicz
Zmarła 11 lat temu. Tak brzmiały jej ostatnie słowa do Bujakiewicz
Mąż zachęcił ją do zmiany imienia. Takie nosiła wcześniej
Mąż zachęcił ją do zmiany imienia. Takie nosiła wcześniej
Poszła na badanie. Okazało się, że ma raka
Poszła na badanie. Okazało się, że ma raka
Nosi najmodniejsze spodnie. Optycznie wysmuklają sylwetkę
Nosi najmodniejsze spodnie. Optycznie wysmuklają sylwetkę
Ma dom na hiszpańskiej wyspie. Zdradziła, jak żyje z mężem i synem
Ma dom na hiszpańskiej wyspie. Zdradziła, jak żyje z mężem i synem
Aktorkę brutalnie pobił partner. "Rehabilitacja do końca życia"
Aktorkę brutalnie pobił partner. "Rehabilitacja do końca życia"