Jak zrobić frytki belgijskie? Poznaj sekret doskonałych ziemniaczanych przekąsek

Frytki belgijskie to przykład chrupiących ziemniaczanych przekąsek, które uwielbia większość z nas. W przeciwieństwie do innych frytek, wyróżniają się smakiem oraz wyglądem, dlatego bardzo często są uznawane za najlepsze. Jak zrobić frytki belgijskie? Jeśli chcesz osiągnąć chrupiącą skórkę i miękki środek, musisz zwrócić uwagę na jeden szczegół.

frytki belgijskieJak zrobić frytki belgijskie? Sekret tkwi w sposobie smażenia.
Źródło zdjęć: © Pexels

Jak zrobić frytki belgijskie? Sekret tkwi w sposobie smażenia, z czego większość osób może nawet nie wiedzieć. Na szczęście samodzielnie przygotowanie frytek belgijskich nie wymaga zbyt dużego wysiłku. W jaki sposób to zrobić? Poniżej znajdziesz najważniejsze wskazówki dotyczące smażenia ziemniaczanych słupków.

Jak zrobić frytki belgijskie – prosty przepis

Składniki:

  • obrane i pokrojone ziemniaki -powinny być podłużne o przekroju od 1 do 1,5 cm;
  • olej;
  • 1 łyżka cukru.

Przygotowanie:

  1. Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem cukru – wrzuć ziemniaki i gotuj około 5 minut. Cukier sprawi, że frytki zyskają piękny kolor.
  2. Po tym czasie wyjmij ziemniaki, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
  3. Rozgrzej olej we frytkownicy, jeśli jej nie masz skorzystaj z garnka.
  4. Ułóż frytki na sitku i zanurz w gorącym oleju.
  5. Kiedy ziemniaki wypłyną na powierzchnię, szybko wyjmij je razem z sitkiem.
  6. Jeszcze raz nagrzej olej – po ponownym włożeniu frytek do rozgrzanego oleju, słupki będą chrupiące.
  7. Smaż do momentu zarumienienia ziemniaków.
  8. Gotowe frytki belgijskie osusz ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.

Jak zrobić frytki belgijskie – sposób podania

Kiedy masz już gotowe frytki belgijskie, najlepiej przygotuj smaczne sosy, z którymi podasz ziemniaczany przysmak. Jakie dipy będą najbardziej pasować?

Sos andaluzyjski:

Sos majonezowy:

Sos belgijski:

  • 4 łyżki majonezu;
  • 2 łyżki ketchupu;
  • posiekana cebula;
  • sól i pieprz.

Sos samurai:

  • 5 łyżeczek majonezu;
  • 3 łyżeczki ostrego ketchupu;
  • 2 łyżeczki musztardy;
  • 2 sztuki papryczki piri-piri;
  • pół łyżeczki mielonej papryki.

Jak cieszyć się smakiem klasycznego de volaille. Cenne wskazówki

Wybrane dla Ciebie
"Nie wszystko się udało". Tak komentuje decyzję prezydenta ws. zwierząt
"Nie wszystko się udało". Tak komentuje decyzję prezydenta ws. zwierząt
Jurksztowicz i Dębski wciąż się nie rozwiedli. Na jaw wychodzą nowe informacje
Jurksztowicz i Dębski wciąż się nie rozwiedli. Na jaw wychodzą nowe informacje
Pracuje w Rituals. Pokazała, co znalazła w paczce świątecznej
Pracuje w Rituals. Pokazała, co znalazła w paczce świątecznej
Nelly Furtado była ikoną lat 2000. Bezlitośnie komentowano jej sylwetkę
Nelly Furtado była ikoną lat 2000. Bezlitośnie komentowano jej sylwetkę
"Załamana siostra". Karolina ze "ŚOWP" przed finałem wrzuciła wideo
"Załamana siostra". Karolina ze "ŚOWP" przed finałem wrzuciła wideo
Wojciechowska alarmuje w sieci. "Jestem szczerze przerażona"
Wojciechowska alarmuje w sieci. "Jestem szczerze przerażona"
"Totalna nagonka". Socha mówi, jak zachował się mąż, gdy stali pod ich domem
"Totalna nagonka". Socha mówi, jak zachował się mąż, gdy stali pod ich domem
Serowska zdradza szczegóły. Mówi, z kim spędzi święta córka Cichopek
Serowska zdradza szczegóły. Mówi, z kim spędzi święta córka Cichopek
Ekspertka "ŚOPW" odpowiada. "Program rządzi się swoimi prawami"
Ekspertka "ŚOPW" odpowiada. "Program rządzi się swoimi prawami"
Może zastąpić spowiedź. "Tryb ratunkowy" dla katolików
Może zastąpić spowiedź. "Tryb ratunkowy" dla katolików
Serwisy kawowe z PRL‑u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Serwisy kawowe z PRL‑u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Najpiękniejszy płaszcz na zimę? Krupińska stanęła tak przed kamerami
Najpiękniejszy płaszcz na zimę? Krupińska stanęła tak przed kamerami
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇