Jak zrobić frytki belgijskie? Poznaj sekret doskonałych ziemniaczanych przekąsek
Frytki belgijskie to przykład chrupiących ziemniaczanych przekąsek, które uwielbia większość z nas. W przeciwieństwie do innych frytek, wyróżniają się smakiem oraz wyglądem, dlatego bardzo często są uznawane za najlepsze. Jak zrobić frytki belgijskie? Jeśli chcesz osiągnąć chrupiącą skórkę i miękki środek, musisz zwrócić uwagę na jeden szczegół.
Jak zrobić frytki belgijskie? Sekret tkwi w sposobie smażenia, z czego większość osób może nawet nie wiedzieć. Na szczęście samodzielnie przygotowanie frytek belgijskich nie wymaga zbyt dużego wysiłku. W jaki sposób to zrobić? Poniżej znajdziesz najważniejsze wskazówki dotyczące smażenia ziemniaczanych słupków.
Jak zrobić frytki belgijskie – prosty przepis
Składniki:
Przygotowanie:
- Zagotuj wodę w garnku z dodatkiem cukru – wrzuć ziemniaki i gotuj około 5 minut. Cukier sprawi, że frytki zyskają piękny kolor.
- Po tym czasie wyjmij ziemniaki, dokładnie osusz ręcznikiem papierowym.
- Rozgrzej olej we frytkownicy, jeśli jej nie masz skorzystaj z garnka.
- Ułóż frytki na sitku i zanurz w gorącym oleju.
- Kiedy ziemniaki wypłyną na powierzchnię, szybko wyjmij je razem z sitkiem.
- Jeszcze raz nagrzej olej – po ponownym włożeniu frytek do rozgrzanego oleju, słupki będą chrupiące.
- Smaż do momentu zarumienienia ziemniaków.
- Gotowe frytki belgijskie osusz ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru oleju.
Jak zrobić frytki belgijskie – sposób podania
Kiedy masz już gotowe frytki belgijskie, najlepiej przygotuj smaczne sosy, z którymi podasz ziemniaczany przysmak. Jakie dipy będą najbardziej pasować?
Sos andaluzyjski:
- 4 łyżki majonezu;
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego;
- papryka (posiekana);
- 2 posiekane ząbki czosnku;
- posiekana natka pietruszki;
- sól i pieprz.
Sos belgijski:
- 4 łyżki majonezu;
- 2 łyżki ketchupu;
- posiekana cebula;
- sól i pieprz.
Sos samurai: