Makaron w sosie śmietanowym
Wakacje zdarzają się nam zwykle raz w roku, dlatego też tak bardzo cenimy sobie ten niezwykły czas wypoczynku. Jednak istnieje wiele okoliczności, które mogą przyczynić się do tego, że nasz urlop nie będzie przebiegał w oczekiwany sposób. Dlatego też, jeszcze zanim spakujesz swoje walizki, powinnaś dokładnie wszystko zaplanować, by móc w pełni cieszyć się wolnym czasem i wrócić z całym mnóstwem niezapomnianych przeżyć. Jednym z aspektów, jaki należy wziąć pod uwagę, by w spokoju cieszyć się wakacjami jest jedzenie. Jeżeli wybierasz się na odpoczynek zorganizowany, powinnaś uważać na to, by żaden z posiłków ci nie zaszkodził. Jeżeli natomiast planujesz wyjazd na własną rękę, dobrze jest przemyśleć, co będziemy mogły z powodzeniem przyrządzić do jedzenia w szybki i łatwy sposób. Wpłynie to pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, lecz także na stan rodzinnego budżetu. Jednym z pomysłów, który z powodzeniem możesz w takiej sytuacji wykorzystać jest przepis na makaron w sosie śmietanowym. Przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się, w jaki sposób możesz go zrobić, a także poznasz różne dostępne rodzaje śmietany.
30.07.2012 | aktual.: 12.09.2018 16:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Rodzaje śmietany
I chociaż niektóre osoby rezygnują z jedzenia śmietany, wskazując głównie na dużą ilość kalorii, jaka jest w niej zawarta, to jednak większości z nas trudno sobie wyobrazić jej brak, zwłaszcza w niektórych potrawach. Różne rodzaje śmietany dodawane są bowiem do sosów, zup, deserów i dań głównych. Jednakże na pewno zauważyłaś, że każdy typ omawianego produktu posiada inne oznaczenia. [block position="indent"]27[/block] I tak, najmniejszą ilość kalorii posiada śmietanka do kawy, najwięcej natomiast śmietana posiadająca 30% tłuszczu. Wyśmienity puch zdobiący lody albo szarlotkę królewską uzyskujemy poprzez ubicie śmietany kremówki. Natomiast zimowa zupa ogórkowa najlepiej smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany.
Trzeba także zwrócić uwagę na to, że śmietany różnią się między sobą nie tylko sposobem obróbki, jak odmiana kwaśna albo homogenizowana, lecz przede wszystkim zawartością tłuszczu. Zwykle w sklepach spotykamy się ze śmietanami przy następującym procentowym udziale tego składnika odżywczego: 9%, 12%, 18% oraz 30%. Ostatniego z wymienionych rodzajów śmietany użyjemy do przygotowania sosu śmietanowego do makaronu. Nie masz pojęcia, jak go zrobić? Poznaj przepis na makaron w sosie śmietanowym. Makaron z sosem śmietanowym to błyskawiczna propozycja na posiłek dla całej wypoczywającej rodziny.
Przepis na makaron w sosie śmietanowym
Do zrealizowania przepisu na sos śmietanowy do makaronu będziesz potrzebowała następujących składników:
- 4 porcje makaronu;
- 250 ml śmietany 30% tłuszczu;
- 1 łyżka masła;
- sól;
- pieprz;
- starty ser żółty;
- natka pietruszki albo świeża bazylia.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy do niego śmietanę, cały czas mieszając składniki. Następnie, by zagęścić sos, wrzucamy na patelnię starty ser żółty i jeszcze przez chwilę gotujemy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos serwujemy z porcją makaronu, posypany świeżą posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!