GotowaniePrzepisyMakaron z cukinią. Banalnie prosty przepis na doskonały makaron. Jak go przygotować?

Makaron z cukinią. Banalnie prosty przepis na doskonały makaron. Jak go przygotować?

Makaron z cukinią przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Makaron z cukinią przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Źródło zdjęć: © 123RF
23.09.2020 12:38

Makaron z cukinią to doskonałe połączenie na każdą okazję. Posmakuje nawet największym niejadkom albo osobom nieprzepadającym za warzywami. Cukinia fantastycznie pasuje do makaronu, dlatego warto o tym pomyśleć przy kolejnym przygotowaniu posiłku. Włoska kuchnia bardzo często doceniana jest przez polskich smakoszy, co wcale nie dziwi. Jeśli chcesz urozmaicić codzienny obiad, wybierz makaron z cukinią.

Jak przygotować makaron z cukinią? Sprawa naprawdę jest bardzo prosta, co sprawia wrażenie dodatkowego atutu. Potrawa złożona z makaronu oraz cukinii jest świetnym połączeniem, które na pewno zostanie docenione przez całą rodzinę. Zobacz, co jeszcze jest potrzebne do stworzenia makaronu z cukinią.

Makaron z cukinią – właściwości cennego warzywa

Makaron z cukinią to świetny patent na szybki i pożywny obiad. Dlaczego? Cukinia jest przede wszystkim bardzo potrzebna w codziennej diecie – zawiera w sobie potas w dużych dawkach, a także magnez, żelazo, witaminę C oraz beta-karoten. Dodatkowo cukinia odkwasza organizm oraz wpływa na trawienie, choć jest mało kaloryczna. W związku z taką rekomendacją nie można przejść obojętnie wobec makaronu z cukinią, który może być z powodzeniem podany zarówno dzieciom, jak i osobom na diecie.

Makaron z cukinią – jak go przygotować?

Składniki:

  • duża cukinia;
  • 200-250 g makaronu;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 250 ml śmietany;
  • pęczek pietruszki;
  • 100 g żółtego sera;
  • olej;
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Umytą cukinię pokrój w półplastry o grubości 1 cm.
  2. Rozgrzej olej na patelni, następnie wrzuć cukinię i duś ją do uzyskania miękkości.
  3. Posiekaj drobno pietruszkę i czosnek – wrzuć do cukinii.
  4. Zetrzyj ser na tarce, po czym dodaj go do sosu i duś całość na małym ogniu. Od czasu do czasu zamieszaj.
  5. W osolonej wodzie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  6. Odcedź makaron i wrzuć na patelnię z sosem.
  7. Na koniec wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także