Sos śliwkowy
Chociaż na przyjście kalendarzowej jesieni jeszcze będziemy musieli poczekać kilka dni to już od jakiegoś czasu pogoda dośc mocno sygnalizuje nam koniec lata. Co oznacza to dla naszej kuchni? Co prawda wraz z nadejściem jesieni kończy się sezon pełen świeżych owoców i warzyw, jak na przykład truskawki, jagody albo szparagi, jednak także w czasie jej trwania nasz jadłospis może zostać wzbogacony o ciekawe składniki. Przecież polska złota jesień to świetna okazja na grzybobranie i przyrządzanie na bazie zebranych okazów wyśmienitych dań. Oprócz tego z łatwością możemy sięgać po słodkie i soczyste jabłka i gruszki, a także cieszyć się niezwykłym smakiem śliwek. Wszystkie z wymienionych owoców od dawna goszczą już w tradycji kuchni polskiej, dzięki czemu z łatwością znajdziemy sposoby na ich wykorzystanie. Jednym z nich jest sprawdzony przepis na sos ze śliwek, który możesz przygotować przez cały rok.
18.09.2012 | aktual.: 19.09.2012 01:20
Chociaż na przyjście kalendarzowej jesieni jeszcze będziemy musieli poczekać kilka dni to już od jakiegoś czasu pogoda dośc mocno sygnalizuje nam koniec lata. Co oznacza to dla naszej kuchni? Co prawda wraz z nadejściem jesieni kończy się sezon pełen świeżych owoców i warzyw, jak na przykład truskawki, jagody albo szparagi, jednak także w czasie jej trwania nasz jadłospis może zostać wzbogacony o ciekawe składniki. Przecież polska złota jesień to świetna okazja na grzybobranie i przyrządzanie na bazie zebranych okazów wyśmienitych dań. Oprócz tego z łatwością możemy sięgać po słodkie i soczyste jabłka i gruszki, a także cieszyć się niezwykłym smakiem śliwek. Wszystkie z wymienionych owoców od dawna goszczą już w tradycji kuchni polskiej, dzięki czemu z łatwością znajdziemy sposoby na ich wykorzystanie. Jednym z nich jest sprawdzony przepis na sos ze śliwek, który możesz przygotować przez cały rok.
Przepisy ze śliwkami
Zanim dowiemy się jak zrobić sos ze śliwekznakomicie komponujący się z różnego rodzaju mięsami, warto jest poznać kilka innych sposobów na wykorzystanie tych owoców w kuchni. Otóż śliwki, dzięki możliwościom ich przetwarzania możemy jeść okrągły rok, jednakże to właśnie jesienią mamy niepowtarzalną okazję na przygotowanie zimowych zapasów. Dzięki właściwościom śliwek z powodzeniem możemy je zamrozić, uwędzić lub ususzyć. Potrawy ze śliwkamismakują też znakomicie, jeżeli są przygotowane ze świeżych owoców. I tak wskazać tu trzeba przede wszystkim na knedle, kompot albo śliwkowe ciasto. Śliwki stanowią również świetny składnik najpopularniejszych powideł, które znakomicie sprawdzają się na kanapkach, jak i w bardziej wymyślnych potrawach. Co natomiast możemy przygotować z suszonych lub wędzonych śliwek? Wachlarz możliwości jest dość duży. Śliwki czynią smak bigosu bardziej wytrawnym oraz wzbogacają walory chleba. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do mięs w formie sosu śliwkowego do pieczeni albo farszu. O ile dodanie śliwek do mięsa jest dość proste, o tyle nie każdy potrafi przygotować sos śliwkowy do mięs.
Sos ze śliwek
Do przygotowania sosu ze śliwek suszonych będziesz potrzebowała następujących składników:
- 10 suszonych śliwek,
- ¾ szklanki wody,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- 2 łyżki octu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- ½ łyżeczki imbiru.
Sposób przygotowania:
Śliwki należy namoczyć na noc w wodzie. Kolejnym etapem jest ich zagotowanie i duszenie do czasu, aż staną się bardzo miękkie. Następnie należy użyć blendera, aby je rozdrobnić i do tak przygotowanego sosu dodać ocet, cukier, czosnek, paprykę i imbir. Całość jeszcze chwilę gotujemy, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Sos serwujemy na ciepło albo zimno jako dodatek do dań mięsnych. Jeżeli chcemy by był odrobinę słodszy, możemy dodać do niego prażoną cebulkę granulowaną.
Smacznego!