Szybkie i łatwe przepisy na śniadanie, obiad i kolację
Codzienne wymyślanie nowych przepisów na śniadanie, obiad i kolację może być prawdziwą zmorą. Zainspiruj się naszymi pomysłami na szybkie i łatwe dania.
03.06.2019 | aktual.: 03.06.2019 14:46
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nocna owsianka z nasionami chia i malinami
Sycąca owsianka to danie, które nie wymaga wielkiego nakładu pracy ani dużej liczby składników. Nic więc dziwnego, że jest to śniadaniowa klasyka. Dzięki temu szybkiemu i łatwemu przepisowi na nocną owsiankę z malinami i granatem, którą można przygotować w kilka minut, będziesz w stanie zaoszczędzić cenne poranne minuty i zostać w łóżku chociaż przez chwilę dłużej.
Nocną owsiankę przygotowujemy dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki, gdzie robi się sama. Można ją jeść schłodzoną, co czyni ją śniadaniem idealnym na cieplejsze miesiące. Tak zrobioną owsiankę można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni. Ponadto jest to przepis, który z łatwością da się dostosować do indywidualnych preferencji smakowych lub żywieniowych. Mleko krowie zamieniamy na napój roślinny (sojowy, migdałowy, kokosowy), a maliny zastępujemy borówkami, truskawkami lub mango.
Składniki na 1 porcję:
- Pół szklanki płatków owsianych górskich,
- 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
- Garść malin (świeżych lub mrożonych),
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżka migdałów w płatkach,
- 1 łyżka syropu klonowego (miodu lub syropu z agawy),
- Sól.
Przygotowanie:
1. Płatki owsiane zalać mlekiem, dodać nasiona chia, płatki migdałów, syrop klonowy oraz szczyptę soli. Następnie na wierzch ułożyć garść malin. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na noc w chłodne miejsce (lodówka lub parapet).
2. Do tego szybkiego i łatwego przepisu na śniadanie na słodko idealnie sprawdzi się szklany słoik z zakrętką, który z rana będzie można wziąć ze sobą do pracy, bez konieczności przekładania owsianki do innego pojemnika.
Zobacz także
Zobacz także:
Szybkie i łatwe przepisy na śniadanie na słono
Frittata z szynką, szpinakiem i serem feta
Jajeczna frittata (włoski omlet) to znakomity sposób na urozmaicenie śniadania. Ten szybki i łatwy przepis można zrobić w 15 minut, a jego wykonanie nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.
Połączenie jaj, szynki, zielonego szpinaku oraz fety sprawi, że ta śniadaniowa propozycja doda nam energii na cały dzień. Frittata z szynką, szpinakiem i serem feta będzie idealnym rozwiązaniem dla osób prowadzących zdrowy tryb życia lub będących na diecie bezglutenowej.
Składniki na 2 porcje:
- 4 jajka
- 100 g wędliny
- 100 g szpinaku młodego
- 100 g sera feta lub koziego
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- Pół łyżeczki papryki w proszku
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2. Przygotowujemy składniki. Wędlinę i ser feta kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy w misce z mlekiem, szczypiorkiem, papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Na koniec do masy dodajemy szynkę. Szpinak myjemy i lekko siekamy.
3. Na patelni (o średnicy maksymalnie 20 cm) roztapiamy masło i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak i blanszujemy ok. minutę.
4. Wlewamy jajeczną masę i smażymy przez 2 minuty. Następnie na wierzch układamy ser feta, a całość wstawiamy do piekarnika na 13 minut.
5. Po wyjęciu frittaty z piekarnika, wykładamy ją na talerz.
Zobacz także:
Szybkie i łatwe przepisy na obiad mięsny
Kurczak zapiekany w pieczarkach, serze i sosie pomidorowym
Jeżeli chcemy zrobić szybki i łatwy obiad, warto postawić na pierś z kurczaka lub indyka. Przygotowana w odpowiedni sposób, będzie soczysta i aromatyczna. Kurczak zapiekany w pieczarkach, serze i sosie pomidorowym to danie, które ze względu na harmonijne połączenie składników posmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Będzie to również idealna propozycja na przyjęcie. Gwarantujemy, że zachwyci twoich gości.
Ten mięsny obiad można podawać z makaronem, ryżem lub frytkami.
Składniki na 4 porcje:
- 500 g piersi z kurczaka,
- 8 pieczarek,
- 200 ml passaty pomidorowej,
- 130 g żółtej mozzarelli w plastrach lub tartej,
- Mała czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
- 2 łyżeczki suszonego oregano,
- Oliwa,
- Cukier,
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
2. Piersi z kurczaka myjemy, przekrajany wzdłuż i rozbijamy na równą grubość. Następnie smarujemy je łyżką oliwy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i przetartym przez praskę jednym ząbkiem czosnku. Mięso odkładamy na bok.
3. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
4. Do rondelka wlewamy oliwę i podsmażamy na złoto pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku. Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy 1 łyżeczkę oregano, sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Na koniec wylewamy sos do naczynia żaroodpornego.
5. W międzyczasie wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i obsmażamy go lekko z dwóch stron (w środku ma być surowy). Przekładamy mięso do naczynia, w którym jest sos pomidorowy.
6. Na patelnię po kurczaku wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i chwile podsmażamy. Na wierzch wykładamy pieczarki i smażmy, aż się zarumienią. Na koniec dodajemy sól i pieprz.
7. Na każdy kawałek kurczaka kładziemy plaster mozzarelli oraz pieczarki z cebulą. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Zobacz także
Zobacz także:
Szybkie i łatwe przepisy na obiad wegetariański
Kolorowa zapiekanka z makaronem
Wbrew powszechnemu przekonaniu obiad wegetariański nie musi być czasochłonny. Błędne jest również stwierdzenie, że weganie i wegetarianie jedzą same sałatki. Potwierdzić to może ten szybki i łatwy przepis na kolorową zapiekankę z makaronem.
W składzie dania znajdziemy aż 5 pożywnych i wartościowych warzyw – paprykę pełną witaminy C, cukinię, która wspomaga odchudzanie i odkwasza organizm, niskokalorycznego bakłażana, aromatyczne pieczarki oraz pomidorki koktajlowe.
Składniki na 4 porcje:
- 200 g makaronu (świderki lub kokardki),
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- 1 cukinia,
- Pół czerwonej papryki,
- Pół żółtej papryki,
- Ćwierć bakłażana,
- 5 średnich pieczarek,
- Mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- Puszka pomidorów krojonych,
- 150 g żółtego tartego sera (gouda lub mozzarella),
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2. Kroimy wszystkie warzywa (paprykę, cukinię, bakłażana, pieczarki) w dosyć dużą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę siekamy na małą kosteczkę.
3. Makaron gotujemy chwilę krócej niż al dente (zgodnie z opakowaniem). Odcedzamy i odstawiamy na bok.
4. W dużym garnku z grubym dnem chwilę smażymy na łyżce oliwy cebulę oraz czosnek. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Dodajemy łyżkę masła i smażymy ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Do wszystkiego dokładamy pomidory z puszki. Danie zagotowujemy.
5. Do warzyw dorzucamy makaron, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, całość posypujemy serem.
6. Danie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
Zobacz także:
Szybkie i łatwe przepisy na kolację na słodko
Dobra i zbilansowana dieta uwzględnia lekką kolację, jedzoną na dwie godziny przed snem. Jest to ostatni posiłek dnia, więc musi być zdrowy i lekkostrawny. Oto szybkie i łatwe przepisy na kolację na słodko oraz słodko, która przypadnie do gustu nawet największym łasuchom i smakoszom.
Składniki na 2 porcje:
- Pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
- 1 banan,
- 2 łyżki gładkiego masła orzechowego,
- 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy.
Przygotowanie:
1. Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie przepłukujemy pod bieżącą wodą (zniweluje to gorzki posmak kaszy). Następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy szklanką mleka i gotujemy pod przykryciem 15 minut lub do momentu, w którym kasza wchłonie cały płyn.
2. Do jaglanki dodajemy masło orzechowe, drugą szklankę mleka i połowę banana. Masę miksujemy blenderem na gładki budyń.
3. Budyń jaglany przekładamy do miseczek, a wierzch dekorujemy plasterkami z drugiej połowy banana. Danie polewamy syropem klonowym.
Zobacz także:
Szybkie i łatwe przepisy na kolację na słono
Składniki:
- 2 cukinie,
- 80 g mąki,
- 1 jajko,
- 2 łyżki mleka,
- 1 jogurt grecki,
- Olej do smażenia,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- Skórka z połowy cytryny,
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy posiekany koperek, skórkę startą z połowy cytryny i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Cukinie dokładnie myjemy, następnie ścieramy warzywo na grubych oczkach tarki. Całość przekładamy do dużej miski.
3. Jajko roztrzepujemy z dwoma łyżkami mleka i dolewamy do startej cukinii. Do wszystkiego dodajemy stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie zwarta masa.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy na nią cukiniową masę. Smażymy na złoto z obu stron.
5. Placki z cukinii podajemy na ciepło z sosem koperkowym.