Szybkie i łatwe przepisy na śniadanie, obiad i kolację

Codzienne wymyślanie nowych przepisów na śniadanie, obiad i kolację może być prawdziwą zmorą. Zainspiruj się naszymi pomysłami na szybkie i łatwe dania.

Szybki i łatwy obiad może być pysznym i pełnowartościowym daniem
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Szybkie i łatwe przepisy na śniadanie na słodko

Nocna owsianka z nasionami chia i malinami

Sycąca owsianka to danie, które nie wymaga wielkiego nakładu pracy ani dużej liczby składników. Nic więc dziwnego, że jest to śniadaniowa klasyka. Dzięki temu szybkiemu i łatwemu przepisowi na nocną owsiankę z malinami i granatem, którą można przygotować w kilka minut, będziesz w stanie zaoszczędzić cenne poranne minuty i zostać w łóżku chociaż przez chwilę dłużej.

Nocną owsiankę przygotowujemy dzień wcześniej i wstawiamy do lodówki, gdzie robi się sama. Można ją jeść schłodzoną, co czyni ją śniadaniem idealnym na cieplejsze miesiące. Tak zrobioną owsiankę można przechowywać w lodówce nawet do 5 dni. Ponadto jest to przepis, który z łatwością da się dostosować do indywidualnych preferencji smakowych lub żywieniowych. Mleko krowie zamieniamy na napój roślinny (sojowy, migdałowy, kokosowy), a maliny zastępujemy borówkami, truskawkami lub mango.

Składniki na 1 porcję:

  • Pół szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego),
  • Garść malin (świeżych lub mrożonych),
  • 2 łyżki nasion chia,
  • 1 łyżka migdałów w płatkach,
  • 1 łyżka syropu klonowego (miodu lub syropu z agawy),
  • Sól.

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane zalać mlekiem, dodać nasiona chia, płatki migdałów, syrop klonowy oraz szczyptę soli. Następnie na wierzch ułożyć garść malin. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić pod przykryciem na noc w chłodne miejsce (lodówka lub parapet).
2. Do tego szybkiego i łatwego przepisu na śniadanie na słodko idealnie sprawdzi się szklany słoik z zakrętką, który z rana będzie można wziąć ze sobą do pracy, bez konieczności przekładania owsianki do innego pojemnika.

Szybkie i łatwe przepisy na śniadanie na słono

Frittata z szynką, szpinakiem i serem feta

Jajeczna frittata (włoski omlet) to znakomity sposób na urozmaicenie śniadania. Ten szybki i łatwy przepis można zrobić w 15 minut, a jego wykonanie nie sprawi problemu nawet początkującym kucharzom.

Połączenie jaj, szynki, zielonego szpinaku oraz fety sprawi, że ta śniadaniowa propozycja doda nam energii na cały dzień. Frittata z szynką, szpinakiem i serem feta będzie idealnym rozwiązaniem dla osób prowadzących zdrowy tryb życia lub będących na diecie bezglutenowej.

Składniki na 2 porcje:

  • 4 jajka
  • 100 g wędliny
  • 100 g szpinaku młodego
  • 100 g sera feta lub koziego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Pół łyżeczki papryki w proszku
  • Sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2. Przygotowujemy składniki. Wędlinę i ser feta kroimy w kostkę. Jajka roztrzepujemy w misce z mlekiem, szczypiorkiem, papryką w proszku, solą oraz pieprzem. Na koniec do masy dodajemy szynkę. Szpinak myjemy i lekko siekamy.
3. Na patelni (o średnicy maksymalnie 20 cm) roztapiamy masło i podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy szpinak i blanszujemy ok. minutę.
4. Wlewamy jajeczną masę i smażymy przez 2 minuty. Następnie na wierzch układamy ser feta, a całość wstawiamy do piekarnika na 13 minut.
5. Po wyjęciu frittaty z piekarnika, wykładamy ją na talerz.

Szybkie i łatwe przepisy na obiad mięsny

Kurczak zapiekany w pieczarkach, serze i sosie pomidorowym

Jeżeli chcemy zrobić szybki i łatwy obiad, warto postawić na pierś z kurczaka lub indyka. Przygotowana w odpowiedni sposób, będzie soczysta i aromatyczna. Kurczak zapiekany w pieczarkach, serze i sosie pomidorowym to danie, które ze względu na harmonijne połączenie składników posmakuje nie tylko dorosłym, ale i dzieciom. Będzie to również idealna propozycja na przyjęcie. Gwarantujemy, że zachwyci twoich gości.

Ten mięsny obiad można podawać z makaronem, ryżem lub frytkami.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka,
  • 8 pieczarek,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • 130 g żółtej mozzarelli w plastrach lub tartej,
  • Mała czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku,
  • 2 łyżeczki suszonego oregano,
  • Oliwa,
  • Cukier,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
2. Piersi z kurczaka myjemy, przekrajany wzdłuż i rozbijamy na równą grubość. Następnie smarujemy je łyżką oliwy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką w proszku i przetartym przez praskę jednym ząbkiem czosnku. Mięso odkładamy na bok.
3. Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry.
4. Do rondelka wlewamy oliwę i podsmażamy na złoto pokrojony w cienkie plasterki ząbek czosnku. Wlewamy passatę pomidorową, dodajemy 1 łyżeczkę oregano, sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut. Na koniec wylewamy sos do naczynia żaroodpornego.
5. W międzyczasie wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i obsmażamy go lekko z dwóch stron (w środku ma być surowy). Przekładamy mięso do naczynia, w którym jest sos pomidorowy.
6. Na patelnię po kurczaku wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy cebulę i chwile podsmażamy. Na wierzch wykładamy pieczarki i smażmy, aż się zarumienią. Na koniec dodajemy sól i pieprz.
7. Na każdy kawałek kurczaka kładziemy plaster mozzarelli oraz pieczarki z cebulą. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.

Szybkie i łatwe przepisy na obiad wegetariański

Kolorowa zapiekanka z makaronem

Wbrew powszechnemu przekonaniu obiad wegetariański nie musi być czasochłonny. Błędne jest również stwierdzenie, że weganie i wegetarianie jedzą same sałatki. Potwierdzić to może ten szybki i łatwy przepis na kolorową zapiekankę z makaronem.

W składzie dania znajdziemy aż 5 pożywnych i wartościowych warzyw – paprykę pełną witaminy C, cukinię, która wspomaga odchudzanie i odkwasza organizm, niskokalorycznego bakłażana, aromatyczne pieczarki oraz pomidorki koktajlowe.

Składniki na 4 porcje:

  • 200 g makaronu (świderki lub kokardki),
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 cukinia,
  • Pół czerwonej papryki,
  • Pół żółtej papryki,
  • Ćwierć bakłażana,
  • 5 średnich pieczarek,
  • Mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • Puszka pomidorów krojonych,
  • 150 g żółtego tartego sera (gouda lub mozzarella),
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
2. Kroimy wszystkie warzywa (paprykę, cukinię, bakłażana, pieczarki) w dosyć dużą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę, a cebulę siekamy na małą kosteczkę.
3. Makaron gotujemy chwilę krócej niż al dente (zgodnie z opakowaniem). Odcedzamy i odstawiamy na bok.
4. W dużym garnku z grubym dnem chwilę smażymy na łyżce oliwy cebulę oraz czosnek. Następnie wrzucamy pokrojone warzywa, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Dodajemy łyżkę masła i smażymy ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Do wszystkiego dokładamy pomidory z puszki. Danie zagotowujemy.
5. Do warzyw dorzucamy makaron, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, całość posypujemy serem.
6. Danie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Szybkie i łatwe przepisy na kolację na słodko

Dobra i zbilansowana dieta uwzględnia lekką kolację, jedzoną na dwie godziny przed snem. Jest to ostatni posiłek dnia, więc musi być zdrowy i lekkostrawny. Oto szybkie i łatwe przepisy na kolację na słodko oraz słodko, która przypadnie do gustu nawet największym łasuchom i smakoszom.

Budyń jaglany z masłem orzechowym i bananem

Składniki na 2 porcje:

  • Pół szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego),
  • 1 banan,
  • 2 łyżki gładkiego masła orzechowego,
  • 2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy.

Przygotowanie:

1. Kaszę przelewamy wrzątkiem, a następnie przepłukujemy pod bieżącą wodą (zniweluje to gorzki posmak kaszy). Następnie przekładamy ją do rondelka, zalewamy szklanką mleka i gotujemy pod przykryciem 15 minut lub do momentu, w którym kasza wchłonie cały płyn.
2. Do jaglanki dodajemy masło orzechowe, drugą szklankę mleka i połowę banana. Masę miksujemy blenderem na gładki budyń.
3. Budyń jaglany przekładamy do miseczek, a wierzch dekorujemy plasterkami z drugiej połowy banana. Danie polewamy syropem klonowym.

Szybkie i łatwe przepisy na kolację na słono

Placki z cukinii z sosem koperkowym

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 80 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki mleka,
  • 1 jogurt grecki,
  • Olej do smażenia,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • Skórka z połowy cytryny,
  • Sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Do miski przekładamy jogurt grecki, dodajemy posiekany koperek, skórkę startą z połowy cytryny i wszystko mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
2. Cukinie dokładnie myjemy, następnie ścieramy warzywo na grubych oczkach tarki. Całość przekładamy do dużej miski.
3. Jajko roztrzepujemy z dwoma łyżkami mleka i dolewamy do startej cukinii. Do wszystkiego dodajemy stopniowo mąkę, ciągle mieszając, aż powstanie zwarta masa.
4. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy na nią cukiniową masę. Smażymy na złoto z obu stron.
5. Placki z cukinii podajemy na ciepło z sosem koperkowym.

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni