Zrazy wieprzowe

Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje, stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy.

Zrazy wieprzowe 1
Karolina

Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje, stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy.

Tradycyjna kuchnia polska

Zrazy to danie, które przyrządzać można z różnych rodzajów mięsa i z uwagi na wybrany przez nas gatunek możemy mówić o zrazach wołowych albo wieprzowych. Możliwe jest także zrobienie ich z mięsa mielonego lub dziczyzny. Omawiane danie, dziś trochę niestety zapomniane, jest typową potrawą szlachecką charakterystyczną dla terytorium byłej Rzeczpospolitej. Z drugiej strony to jedno z niewielu dań kuchni staropolskiej, którego tradycja przyrządzania przetrwała do dziś. Być może jest to spowodowane możliwością urozmaicania i unowocześniania przepisów na zrazy. Określenie zrazy odnosi się bowiem do bitek i roladek. Pierwsze z nich są rozbijanymi, podsmażanymi, a potem duszonymi plastrami mięsa, podczas gdy drugie są zawiniętymi kawałkami mięsa z farszem. Wyróżnić można zatem zrazy zawijane, w których nadzienie może być dowolne. Tradycyjnie jadano zrazy z grzybami, ogórkami i musztardą, co nie stoi na przeszkodzie, by dodać do nich na przykład pieczarki. Wypróbuj zatem tradycyjną kuchnię polską i już teraz zobacz, jak się robi zrazy.

Przepis na zrazy wieprzowe z pieczarkami

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1 kromkę chleba razowego,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso powinno być umyte i rozbite jak na kotlety schabowe. Po jego wstępnym przygotowaniu należy je osolić i popieprzyć.

Na środek każdego kawałka mięsa powinny być położone pieczarki wraz z cebulą i małym kawałkiem chleba. Schab należy zawinąć i spiąć drewnianą wykałaczką.

Zrazy powinny być smażone na oleju, a następnie wraz z sokiem, jaki z nich wypłynął i dodatkiem wody, duszone w brytfance, aż zmiękną, czyli przez około 1 godzinę.

Smacznego!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Wiesława Kwiatek i jej włosy. Czy to naprawdę doczepy?
Wiesława Kwiatek i jej włosy. Czy to naprawdę doczepy?
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Podlej tym trawę. Zacznie rosnąć gęściej
Liście z drzewa sąsiada spadają na twoją działkę? To "mówi" prawo
Liście z drzewa sąsiada spadają na twoją działkę? To "mówi" prawo
Konferencja dla młodych kobiet za nami! Wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło tłumy
Konferencja dla młodych kobiet za nami! Wyjątkowe wydarzenie przyciągnęło tłumy
Joanna Kurowska szczerze o zarobkach aktorów. "Można bardzo godnie żyć"
Joanna Kurowska szczerze o zarobkach aktorów. "Można bardzo godnie żyć"
Ma wznowę guza mózgu. Anita ze "ŚOPW" zabrała głos
Ma wznowę guza mózgu. Anita ze "ŚOPW" zabrała głos
Usuń z doniczki. Ten błąd może zniszczyć roślinę
Usuń z doniczki. Ten błąd może zniszczyć roślinę
Tak mieszka serialowa Pati. Wnętrza robią wrażenie
Tak mieszka serialowa Pati. Wnętrza robią wrażenie
Historyczna decyzja w Sejmie. Zmiany dla właścicieli psów
Historyczna decyzja w Sejmie. Zmiany dla właścicieli psów
Pojechała do sanatorium. Mówi, co się działo wieczorami
Pojechała do sanatorium. Mówi, co się działo wieczorami
Nasącz szmatkę i przetrzyj. Pleśń nienawidzi tego specyfiku
Nasącz szmatkę i przetrzyj. Pleśń nienawidzi tego specyfiku
Rak zaatakował trzy razy. Dawał przerzuty do kości. Tak się leczyła
Rak zaatakował trzy razy. Dawał przerzuty do kości. Tak się leczyła