GotowaniePrzepisyZrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe

Zrazy wieprzowe
Karolina
31.05.2011 23:20, aktualizacja: 27.09.2018 11:33

Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje, stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy.

Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje, stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy.

Tradycyjna kuchnia polska

Zrazy to danie, które przyrządzać można z różnych rodzajów mięsa i z uwagi na wybrany przez nas gatunek możemy mówić o zrazach wołowych albo wieprzowych. Możliwe jest także zrobienie ich z mięsa mielonego lub dziczyzny. Omawiane danie, dziś trochę niestety zapomniane, jest typową potrawą szlachecką charakterystyczną dla terytorium byłej Rzeczpospolitej. Z drugiej strony to jedno z niewielu dań kuchni staropolskiej, którego tradycja przyrządzania przetrwała do dziś. Być może jest to spowodowane możliwością urozmaicania i unowocześniania przepisów na zrazy. Określenie zrazy odnosi się bowiem do bitek i roladek. Pierwsze z nich są rozbijanymi, podsmażanymi, a potem duszonymi plastrami mięsa, podczas gdy drugie są zawiniętymi kawałkami mięsa z farszem. Wyróżnić można zatem zrazy zawijane, w których nadzienie może być dowolne. Tradycyjnie jadano zrazy z grzybami, ogórkami i musztardą, co nie stoi na przeszkodzie, by dodać do nich na przykład pieczarki. Wypróbuj zatem tradycyjną kuchnię polską i już teraz zobacz, jak się robi zrazy.

Przepis na zrazy wieprzowe z pieczarkami

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1 kromkę chleba razowego,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso powinno być umyte i rozbite jak na kotlety schabowe. Po jego wstępnym przygotowaniu należy je osolić i popieprzyć.

Na środek każdego kawałka mięsa powinny być położone pieczarki wraz z cebulą i małym kawałkiem chleba. Schab należy zawinąć i spiąć drewnianą wykałaczką.

Zrazy powinny być smażone na oleju, a następnie wraz z sokiem, jaki z nich wypłynął i dodatkiem wody, duszone w brytfance, aż zmiękną, czyli przez około 1 godzinę.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także