Zrazy wieprzowe

Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje, stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy.

Zrazy wieprzowe 1
Karolina

Zrazy to jedno ze smaczniejszych i wytwornych dań kuchni polskiej, jakie mamy przyjemność jadać ma różnego rodzaju przyjęciach. Ta znana od wieków potrawa podawana na ciepło wspaniale syci i smakuje, stąd też jej ogromne uznanie wśród wielu smakoszy. Jeżeli jesteś w posiadaniu kawałka mięsa wieprzowego, wołowego lub świeżej dziczyzny, nie trać czasu i zobacz, jak możesz przyrządzić pyszne zrazy.

Tradycyjna kuchnia polska

Zrazy to danie, które przyrządzać można z różnych rodzajów mięsa i z uwagi na wybrany przez nas gatunek możemy mówić o zrazach wołowych albo wieprzowych. Możliwe jest także zrobienie ich z mięsa mielonego lub dziczyzny. Omawiane danie, dziś trochę niestety zapomniane, jest typową potrawą szlachecką charakterystyczną dla terytorium byłej Rzeczpospolitej. Z drugiej strony to jedno z niewielu dań kuchni staropolskiej, którego tradycja przyrządzania przetrwała do dziś. Być może jest to spowodowane możliwością urozmaicania i unowocześniania przepisów na zrazy. Określenie zrazy odnosi się bowiem do bitek i roladek. Pierwsze z nich są rozbijanymi, podsmażanymi, a potem duszonymi plastrami mięsa, podczas gdy drugie są zawiniętymi kawałkami mięsa z farszem. Wyróżnić można zatem zrazy zawijane, w których nadzienie może być dowolne. Tradycyjnie jadano zrazy z grzybami, ogórkami i musztardą, co nie stoi na przeszkodzie, by dodać do nich na przykład pieczarki. Wypróbuj zatem tradycyjną kuchnię polską i już teraz zobacz, jak się robi zrazy.

Przepis na zrazy wieprzowe z pieczarkami

  • 1 kg schabu bez kości,
  • 0,5 kg pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 1 kromkę chleba razowego,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso powinno być umyte i rozbite jak na kotlety schabowe. Po jego wstępnym przygotowaniu należy je osolić i popieprzyć.

Na środek każdego kawałka mięsa powinny być położone pieczarki wraz z cebulą i małym kawałkiem chleba. Schab należy zawinąć i spiąć drewnianą wykałaczką.

Zrazy powinny być smażone na oleju, a następnie wraz z sokiem, jaki z nich wypłynął i dodatkiem wody, duszone w brytfance, aż zmiękną, czyli przez około 1 godzinę.

Smacznego!

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Jego rodzina pochodzi z Bytomia. Poznał korzenie dzięki polskiemu księdzu
Jego rodzina pochodzi z Bytomia. Poznał korzenie dzięki polskiemu księdzu
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Oddał córce nerkę. Sam omal nie stracił życia
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Neurolog radzi, jak zasnąć szybciej. "Pomaga prosta metoda"
Jej mąż ma polskie korzenie. Oto skąd pochodzą przodkowie
Jej mąż ma polskie korzenie. Oto skąd pochodzą przodkowie
Teraz chowają się w domach. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
Teraz chowają się w domach. Pod żadnym pozorem nie dotykaj
W takim stroju spacerowała z psem. Spójrzcie na futerko Cichopek
W takim stroju spacerowała z psem. Spójrzcie na futerko Cichopek
"Pokolenie bardzo zaburzone". Ekspertka o współczesnej młodzieży
"Pokolenie bardzo zaburzone". Ekspertka o współczesnej młodzieży
Zniknęła z ekranów. Dziś zupełnie inaczej zarabia na życie
Zniknęła z ekranów. Dziś zupełnie inaczej zarabia na życie
Przez wiele lat była sama. Tak wygląda jej nowy partner
Przez wiele lat była sama. Tak wygląda jej nowy partner
Czujesz taki zapach w domu? Znak, że pluskiew są już tysiące
Czujesz taki zapach w domu? Znak, że pluskiew są już tysiące
Wskoczyła w bordową mini. Od rolniczki nie można oderwać oczu
Wskoczyła w bordową mini. Od rolniczki nie można oderwać oczu
Byli razem 27 lat. Tak mówiła o jego zdradach. "Miał swoje fascynacje"
Byli razem 27 lat. Tak mówiła o jego zdradach. "Miał swoje fascynacje"