Greckie przyjęcie, wspomnienie lata

Feta, oliwki, suflaki. Już same te nazwy kojarzą się ze słońcem, błękitem morza i wakacjami.

Obraz

Zaproś przyjaciół i zorganizuj imprezę w greckim stylu. Na pewno będziecie mieli co wspominać w długie jesienno-zimowe wieczory. *
Grecka kuchnia należy do najpopularniejszych na świecie. My też już się na niej poznaliśmy i ze smakiem jemy musakę, sałatkę grecką czy suflaki. I nie jest to tylko zasługa licznych podróży Polaków do tego pięknego kraju. Zaletą tamtejszych potraw jest prostota - są tak nieskomplikowane, że wiele z nich można odtworzyć w domu nawet bez spoglądania w przepis. Nie mają zbyt wyszukanych składników - większość produktów, takich jak *
warzywa, ser feta, oliwki, jagnięce lub wieprzowe mięso, jest dostępna w wielu sklepach.
A co nas jeszcze urzeka w greckiej kuchni? To, że jej daniami można się najeść (ważne szczególnie dla panów!), bo choć jest lżejsza od kuchni polskiej, jest naprawdę sycąca. Grecy bowiem do wszystkiego dodają oliwę z oliwek. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, byś najbliższe spotkanie w gronie przyjaciół urządziła właśnie w greckim klimacie. Tam co wieczór przy suto zastawionym stole biesiaduje cała rodzina i znajomi, a ceremonia jedzenia trwa od późnego wieczora nawet do północy.

By zabawa jeszcze lepiej się udała, oprócz przystawek zaproponuj gościom grecką specjalność: białą retsinę (wino o żywicznym posmaku). Nakryj stół biało-niebieską zastawą i udekoruj biało-niebieskimi serwetkami. A po kolacji zaproponuj tańce, oczywiście przy greckiej muzyce.

*Pieczona jagnięcina *Składniki:
- 1 kg jagnięciny
- cytryna
- 150 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- gałązka rozmarynu
Mięso opłukać, osuszyć. Sok z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek i listkami rozmarynu. Marynatą polać mięso, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Oprószyć solą i pieprzem, piec ok. 1,5 godziny w temp. 190°C. 20 min przed końcem pieczenia można dodać kawałki warzyw.

*Sałatka z kulkami *Składniki:
- 40 dag wołowiny
- cebula
- oregano
- jajko
- sól
- pieprz
- sałata
- ogórek
- 2 pomidory
- oliwki
- oliwa
- cytryna
Wołowinę, cebulę i oregano posiekać, wymieszać z jajkiem, przyprawić, uformować kulki, usmażyć. Warzywa rozdrobnić, skropić oliwą i sokiem z cytryny, dodać ostudzone kulki.

*Ciasto z serem i szpinakiem *Składniki:
- Ciasto fyllo
- 25 dag fety
- jajko
- 15 dag żółtego sera
- 10 dag masła
- 20 dag szpinaku
- sól
- pieprz
Fetę zmiksować z jajkiem, wymieszać ze startym serem, przyprawić. Szpinak przesmażyć na maśle. Formę natłuścić. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy, posmarować masłem, wyłożyć masą serową ze szpinakiem, przykryć resztą ciasta. Piec ok. 30 min w temperaturze 200°C.

*Gołąbki z liści winorośli *Składniki:
- 50 liści winorośli
- cebula
- 15 dag kaszy jaglanej
- bakłażan
- pomidorki koktajlowe
- 125 ml oliwy
- cytryna
- sól
Liście umyć, osuszyć. Cebulę posiekać, zrumienić. Dodać obrany i posiekany bakłażan oraz kaszę. Podlać wodą, dusić 10 min, przyprawić. Farsz i połówki pomidorków kłaść na liściach, zwinąć. Gołąbki ułożyć w rondlu, podlać oliwą, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Dusić ok. 40 minut.

*Oliwki i oliwa *Oliwki i tłoczona z nich oliwa na stałe wpisały się do greckiej kuchni, tak jak oliwne drzewka do tutejszego krajobrazu. Najsmaczniejsze oliwki to te z pestkami. Tłoczona na zimno, zielonkawa oliwa w połączeniu z sokiem z cytryny to doskonały sos do warzyw.

Renata Rowicka

Wybrane dla Ciebie
Wbij w ziemię właśnie teraz. Krety prędko nie wrócą
Wbij w ziemię właśnie teraz. Krety prędko nie wrócą
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
"Dochodziło do awantur". Partner pierwszy zauważył objawy choroby
"Dochodziło do awantur". Partner pierwszy zauważył objawy choroby
"Trójkąt śmierci" na twarzy. Nigdy nie wyciskaj
"Trójkąt śmierci" na twarzy. Nigdy nie wyciskaj
Poproś o "rum raisin nails". Oto najmodniejszy manicure na jesień
Poproś o "rum raisin nails". Oto najmodniejszy manicure na jesień
Pijesz kawę z mlekiem? Proktolog wskazał, kto powinien przestać
Pijesz kawę z mlekiem? Proktolog wskazał, kto powinien przestać
Najgorszy moment na umycie zębów. Wtedy robią się żółte
Najgorszy moment na umycie zębów. Wtedy robią się żółte
Chwile przed wylotem zniszczył obrączkę. Kim jest Faustyna Martyniuk?
Chwile przed wylotem zniszczył obrączkę. Kim jest Faustyna Martyniuk?
Niedawno skończyła 74 lata. Ten gest poruszył fanów
Niedawno skończyła 74 lata. Ten gest poruszył fanów
Nie tylko aktorstwo. Aż trudno uwierzyć, co robi po godzinach
Nie tylko aktorstwo. Aż trudno uwierzyć, co robi po godzinach
W rok pochowała 43 bliskich. Mówi głośno, na co zmarli
W rok pochowała 43 bliskich. Mówi głośno, na co zmarli
Ma słabość do "nagich" sukienek. "Czuję się w nich pięknie"
Ma słabość do "nagich" sukienek. "Czuję się w nich pięknie"