Greckie przyjęcie, wspomnienie lata
Feta, oliwki, suflaki. Już same te nazwy kojarzą się ze słońcem, błękitem morza i wakacjami.
Zaproś przyjaciół i zorganizuj imprezę w greckim stylu. Na pewno będziecie mieli co wspominać w długie jesienno-zimowe wieczory. *
Grecka kuchnia należy do najpopularniejszych na świecie. My też już się na niej poznaliśmy i ze smakiem jemy musakę, sałatkę grecką czy suflaki. I nie jest to tylko zasługa licznych podróży Polaków do tego pięknego kraju. Zaletą tamtejszych potraw jest prostota - są tak nieskomplikowane, że wiele z nich można odtworzyć w domu nawet bez spoglądania w przepis. Nie mają zbyt wyszukanych składników - większość produktów, takich jak *warzywa, ser feta, oliwki, jagnięce lub wieprzowe mięso, jest dostępna w wielu sklepach. A co nas jeszcze urzeka w greckiej kuchni? To, że jej daniami można się najeść (ważne szczególnie dla panów!), bo choć jest lżejsza od kuchni polskiej, jest naprawdę sycąca. Grecy bowiem do wszystkiego dodają oliwę z oliwek. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, byś najbliższe spotkanie w gronie przyjaciół urządziła właśnie w greckim klimacie. Tam co wieczór przy suto zastawionym stole biesiaduje cała rodzina i znajomi, a ceremonia jedzenia trwa od późnego wieczora nawet do północy.
By zabawa jeszcze lepiej się udała, oprócz przystawek zaproponuj gościom grecką specjalność: białą retsinę (wino o żywicznym posmaku). Nakryj stół biało-niebieską zastawą i udekoruj biało-niebieskimi serwetkami. A po kolacji zaproponuj tańce, oczywiście przy greckiej muzyce.
*Pieczona jagnięcina *Składniki:
- 1 kg jagnięciny
- cytryna
- 150 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- gałązka rozmarynu
Mięso opłukać, osuszyć. Sok z cytryny wymieszać z oliwą z oliwek i listkami rozmarynu. Marynatą polać mięso, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Oprószyć solą i pieprzem, piec ok. 1,5 godziny w temp. 190°C. 20 min przed końcem pieczenia można dodać kawałki warzyw.
*Sałatka z kulkami *Składniki:
- 40 dag wołowiny
- cebula
- oregano
- jajko
- sól
- pieprz
- sałata
- ogórek
- 2 pomidory
- oliwki
- oliwa
- cytryna
Wołowinę, cebulę i oregano posiekać, wymieszać z jajkiem, przyprawić, uformować kulki, usmażyć. Warzywa rozdrobnić, skropić oliwą i sokiem z cytryny, dodać ostudzone kulki.
*Ciasto z serem i szpinakiem *Składniki:
- Ciasto fyllo
- 25 dag fety
- jajko
- 15 dag żółtego sera
- 10 dag masła
- 20 dag szpinaku
- sól
- pieprz
Fetę zmiksować z jajkiem, wymieszać ze startym serem, przyprawić. Szpinak przesmażyć na maśle. Formę natłuścić. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim dno i boki formy, posmarować masłem, wyłożyć masą serową ze szpinakiem, przykryć resztą ciasta. Piec ok. 30 min w temperaturze 200°C.
*Gołąbki z liści winorośli *Składniki:
- 50 liści winorośli
- cebula
- 15 dag kaszy jaglanej
- bakłażan
- pomidorki koktajlowe
- 125 ml oliwy
- cytryna
- sól
Liście umyć, osuszyć. Cebulę posiekać, zrumienić. Dodać obrany i posiekany bakłażan oraz kaszę. Podlać wodą, dusić 10 min, przyprawić. Farsz i połówki pomidorków kłaść na liściach, zwinąć. Gołąbki ułożyć w rondlu, podlać oliwą, sokiem z cytryny i odrobiną wody. Dusić ok. 40 minut.
*Oliwki i oliwa *Oliwki i tłoczona z nich oliwa na stałe wpisały się do greckiej kuchni, tak jak oliwne drzewka do tutejszego krajobrazu. Najsmaczniejsze oliwki to te z pestkami. Tłoczona na zimno, zielonkawa oliwa w połączeniu z sokiem z cytryny to doskonały sos do warzyw.
Renata Rowicka