Grillowany łosoś w stylu tex‑mex z salsą
Łosoś bardzo pasuje do stylu kuchni tex-mex, a grillowany jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Jeśli nie lubicie pikantnych dań, zrezygnujcie z ostrych sosów. Szparagi z dodatkiem pigmentonu ciekawie komponują się z resztą składników, więc warto wypróbować ten dodatek.
27.07.2016 | aktual.: 28.07.2016 12:51
Składniki:
- 400 g filetu z łososia
- łyżka oliwy
- łyżka soku z limonki
- łyżka pasty z suszonych pomidorów
- ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Salsa:
- puszka czarnej fasoli (400g)
- mała puszka kukurydzy bez cukru
- dojrzałe awokado
- 2 dojrzałe pomidory malinowe
- sok z połowy limonki
- łyżeczka zielonego tabasco
- łyżeczka sosu cholula
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- spora szczypta soli do smaku
Dodatkowo:
- pęczek szparagów
- łyżeczka słodkiego pimentonu (wędzona papryka)
- szczypta soli
- łyżeczka oliwy
- cząstki limonki
- opcjonalnie tortille
Mieszamy składniki marynaty, następnie dzielimy rybę na trzy porcje i nacieramy mieszanką. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Fasolę i kukurydzę płuczemy i osączamy na sitku. Mieszamy z pokrojonymi pomidorami, rozgniecionym za pomocą widelca awokado oraz sosami, sokiem z limonki, ziołami i przyprawami. Umyte szparagi nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i na patelni grillowej smażymy do miękkości (około 8 minut). Jeśli mamy drugą grillową patelnię, to w tym samym czasie smażymy na niej łososia. Jeśli nie mamy, to szparagi przekładamy na zwykłą nagrzaną patelnię i przykrywamy, aby trzymała ciepło. Łososia natomiast smażymy na patelni po szparagach. Opcjonalnie podgrzewamy tortille. Gotową rybę podajemy na salsie z fasoli i awokado wraz z grillowanymi szparagami i cząstkami limonki.
Zobacz także: prosty i pyszny hummus z cukinii