GotowaniePrzepisyGrillowany łosoś w stylu tex-mex z salsą

Grillowany łosoś w stylu tex‑mex z salsą

Łosoś bardzo pasuje do stylu kuchni tex-mex, a grillowany jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Jeśli nie lubicie pikantnych dań, zrezygnujcie z ostrych sosów. Szparagi z dodatkiem pigmentonu ciekawie komponują się z resztą składników, więc warto wypróbować ten dodatek.

Grillowany łosoś w stylu tex-mex z salsą
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

Składniki:

  • 400 g filetu z łososia
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka pasty z suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Salsa:

  • puszka czarnej fasoli (400g)
  • mała puszka kukurydzy bez cukru
  • dojrzałe awokado
  • 2 dojrzałe pomidory malinowe
  • sok z połowy limonki
  • łyżeczka zielonego tabasco
  • łyżeczka sosu cholula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • spora szczypta soli do smaku

Dodatkowo:

  • pęczek szparagów
  • łyżeczka słodkiego pimentonu (wędzona papryka)
  • szczypta soli
  • łyżeczka oliwy
  • cząstki limonki
  • opcjonalnie tortille

Mieszamy składniki marynaty, następnie dzielimy rybę na trzy porcje i nacieramy mieszanką. Odstawiamy do lodówki na pół godziny. Fasolę i kukurydzę płuczemy i osączamy na sitku. Mieszamy z pokrojonymi pomidorami, rozgniecionym za pomocą widelca awokado oraz sosami, sokiem z limonki, ziołami i przyprawami. Umyte szparagi nacieramy oliwą, posypujemy solą i pieprzem i na patelni grillowej smażymy do miękkości (około 8 minut). Jeśli mamy drugą grillową patelnię, to w tym samym czasie smażymy na niej łososia. Jeśli nie mamy, to szparagi przekładamy na zwykłą nagrzaną patelnię i przykrywamy, aby trzymała ciepło. Łososia natomiast smażymy na patelni po szparagach. Opcjonalnie podgrzewamy tortille. Gotową rybę podajemy na salsie z fasoli i awokado wraz z grillowanymi szparagami i cząstkami limonki.

Źródło artykułu:mientablog.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (0)