Guanabana lub graviola - nowy super owoc w naszych kuchniach!
05.11.2017 14:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapomnij o awokado, słonym karmelu czy wodzie z kokosa. Rok 2018 należeć będzie do guanabany! Jak twierdzą znawcy kulinarnych trendów egzotyczny owoc już niebawem zdominuje kubki smakowe miłośników super food.
Połączenie ananasa z truskawkami oraz nutą orzeźwiających cytrusów – tak smakuje guanabana. Nazywana także graviolą, doskonale znana jest w kuchni Ameryki Środkowej. Zielony kolczasty owoc z wyglądu przypomina nieco duriana, ale pokryty jest charakterystycznymi kolcami. Oprócz walorów smakowych, ma także wiele właściwości leczniczych.
W tradycyjnej medycynie Ameryki Łacińskiej guanabana stosowana jest w walce z biegunką, gorączką, reumatyzmem czy pasożytami przewodu pokarmowego. Leczy się nią także schorzenia wątroby czy obniża ciśnienie krwi. Naukowcy, badając graviolę od ponad pół wieku, odkryli także, że ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i uspokajające.
Część badaczy twierdzi także, że ten egzotyczny owoc zwalcza aż 12 typów raka i jest 10 tys. razy silniejszy niż chemioterapia! Swoje antynowotworowe właściwości zawdzięcza acetogeninom annonaceowym. Badacze z Purdue University (Indiana, USA) udowodnili, że związki te mają silne działanie przeciwrakowe i szczególnie są skuteczne w walce z rakiem piersi. Tymczasem naukowcy z University of Malaya w Kuala Lumpur (Malezja) wykazali, że liście guanabany hamują namnażanie się komórek raka płuc. Zdaniem specjalistów z Ghany wyciąg z gravioli pomaga w walce z rakiem prostaty. Antynowotworowe właściwości owocu potwierdzili także badacze z University of Nebraska Medical Center Omaha, którzy dostrzegli pozytywną zależność między graviolą a leczeniem raka trzustki. Rak jelita grubego, wątroby czy skóry – to kolejne choroby, w których guanabana brana jest pod uwagę. Jednak nie przeprowadzono jeszcze badań na ludziach, a tym samym nie można potwierdzić, że graviola może mieć aż tak ogromne znaczenie w walce z rakiem.
- W testach laboratoryjnych ekstrakty z gravioli mogą zabijać niektóre rodzaje raka wątroby i piersi, które są oporne na działanie chemioterapeutyków. Jednak nie przeprowadzono żadnych badań na ludziach. W związku z tym nie wiemy, czy graviola może działać jak lek na raka, czy nie.[...] Nie popieramy stosowania gravioli w leczeniu raka – wyjaśniają naukowcy z Cancer Research UK, zapewniając, że konieczne są dalsze obserwacje i badania. Na ten moment graviola może być stosowana jedynie jako suplement, a nie lek.
Tropikalny owoc ważyć może nawet 6 kilogramów, a w jego środku znaleźć można takie cenne witaminy i minerały, jak: witaminy z grupy B, witaminę C, potas, żelazo, cynk czy fosfor.
Niezależnie od tego, czy graviolę można uznać za lek czy nie, wspaniale smakuje! Niestety w Polsce dostaniemy ją głównie w formie mrożonego miąższu, ale jesteśmy przekonani, że wraz ze wzrostem popularności pojawi się na półkach z innymi egzotycznymi owocami. Najlepszy z guanabany jest sok lub koktajl, a także słodkie desery.