Herbata rumiankowa chroni przed rakiem
Greccy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie herbaty rumiankowej zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych tarczycy. Napar z rumianku może chronić także przed rakiem piersi oraz zwiększyć skuteczność chemioterapii. Do takich wniosków doszli z kolei badacze ze Stanów Zjednoczonych.
29.04.2015 | aktual.: 29.01.2016 14:26
Greccy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie herbaty rumiankowej zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych tarczycy. Napar z rumianku może chronić także przed rakiem piersi oraz zwiększyć skuteczność chemioterapii. Do takich wniosków doszli z kolei badacze ze Stanów Zjednoczonych.
Uczeni przeanalizowali nawyki żywieniowe 113 pacjentów przyjętych do dwóch ateńskich szpitali z rakiem tarczycy w latach 1990 - 1993. Porównano te dane z informacjami dotyczącymi 138 osób bez nowotworu oraz 286 osób z łagodnymi schorzeniami tarczycy.
Szczególnie wzięto pod uwagę historię chorób uczestników, ich dietę, styl życia, nawyki, a także spożywanie alkoholu, kawy i herbaty.
Następnie oszacowano wskaźniki zachorowania na raka tarczycy lub przerostu tego gruczołu na podstawie poziomu spożycia herbaty. Porównano ilość wypijanych cotygodniowo filiżanek herbaty. Sprawdzano, czy zwyczaj ten miał większy wpływ na prawdopodobieństwo pojawienia się choroby na przestrzeni kilku lat. Po uwzględnieniu takich czynników choroby, jak wiek, płeć, czy wskaźnik masy ciała, ustalono, że picie herbaty rumiankowej istotnie zmniejszyło ryzyko rozwoju wszelkiego rodzaju nowotworu tarczycy.
Ludzie, którzy serwowali sobie rumianek dwa do sześciu razy w tygodniu, byli o 70 procent mniej narażeni na jakichkolwiek zaburzenia czynności tarczycy. Trzydzieści lat regularnego raczenia się tym napojem zmniejszało to ryzyko o około 80 procent.
Zbadano również związek między rakiem tarczycy i piciem dwóch innych popularnych w Grecji rodzajów herbaty ziołowej - z szałwii i mieszanki zwanej górską herbatą - i okazało się, że są również zmniejszyły prawdopodobieństwo nowotworów, chociaż nie tak silnie jak w przypadku rumianku.
Co ciekawe, wskaźnik zachorowań na raka tarczycy w Grecji jest niski. Nowotwór ten diagnozuje się średnio u 2 osób rocznie na 100 000 ludzi. W USA wskaźnik ten wynosi 13 rozpoznań, a w Europie 5. Uczeni sądzą, że odpowiadać może za to dieta śródziemnomorska, która przydaje wielu korzyści zdrowotnych.
Jak wykazali naukowcy z Ohio State University, napar z rumianku może chronić przed nowotworem piersi, a także zwiększyć skuteczność chemioterapii, jeśli choroba zaatakuje. Antyrakowe właściwości rumianek zawdzięcza obecności apigeniny – białka należącego do grupy flawonoidów (barwników roślinnych). Substancja ta odgrywa ważną rolę w korygowaniu uszkodzeń DNA (odpowiedzialnych za wystąpienie ok. 80 proc. nowotworów). Jeśli zaś nie uda się przywrócić prawidłowej formy materiału genetycznego, ogranicza rozprzestrzenianie się zmienionych komórek i doprowadza do ich zniszczenia.
Na podstawie dailymail.com.uk/(gabi)/WP Kobieta