FitnessHummus – przepis na pyszną pastę z ciecierzycy. Właściwości hummusu

Hummus – przepis na pyszną pastę z ciecierzycy. Właściwości hummusu

Hummus – przepis na pyszną pastę z ciecierzycy. Właściwości hummusu
Źródło zdjęć: © 123RF
Tatiana Naklicka

18.10.2018 16:30, aktual.: 03.02.2019 20:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Hummus coraz częściej gości na naszych stołach. Nie wyróżnia go jednak tylko wyjątkowy smak, ale również niezwykłe właściwości, które oferuje ta specyficzna potrawa z Bliskiego Wschodu. Ze względu na coraz większe zainteresowanie hummusem, postanowiliśmy sprawdzić, jak działa na nasz organizm. Ponadto prezentujemy prosty przepis na hummus, który można zrobić w domu.

Hummus – ogólna charakterystyka

Hummus trafił na europejskie stoły prosto z Bliskiego Wschodu. To rodzaj dipu podawanego z wypiekanym chlebkiem. Głównym składnikiem pasty do smarowania jest ciecierzyca, która może być zastąpiona przez bób.

Istnieje również grecka odmiana hummusu, którego podstawę stanowi purée z łuskanego bobu. Ponadto możemy zrobić hummus z buraków, hummus z dyni bądź hummus z fasoli.

Pasta z cieciorki z powodzeniem może zastąpić masło lub inne smarowidło, które wykorzystujemy do robienia kanapek. Często wegetarianie i weganie włączają hummus do swojej diety, ponieważ jest niezbędnym źródłem witamin i minerałów.

Hummus – działanie

Hummus ma szerokie działanie prozdrowotne. Przede wszystkim poprawia trawienie, w tym perystaltykę jelit, ponieważ jest źródłem błonnika pokarmowego. Może być naszym pomocnikiem w walce o piękną sylwetkę.

Ponadto ciecierzyca dostarcza do organizmu białko będące budulcem zdrowych i mocnych kości. Jako roślina strączkowa jest wskazana dla osób, które mają wysoki cholesterol, ponieważ obniża go. Dodatkowo pomaga uregulować poziom cukru we krwi.

Poza tym w ciecierzycy znajdziemy substancje odpowiedzialne za obronę przed komórkami rakowymi takie jak saponiny czy kwas fitowy.

Hummus będzie również dobrym wyborem dla osób, które mają anemię, ponieważ w ciecierzycy znajduje się żelazo.

Hummus – jak zrobić w domu?

Istnieje co najmniej kilka prostych przepisów na hummus.

Jednym z nich jest przygotowanie następujących składników: jednej szklanki suchej ciecierzycy, jednej szklanki pasty tahini (sezamowej), trzech ząbków czosnku, dwóch łyżeczek sody oczyszczonej, soli, 1/3 lodowatej szklanki wody oraz ziół (słodkiej papryki, pietruszki czy orzeszków piniowych).

Zanim przystąpimy do działania, musimy zalać ciecierzycę zimną wodą, a następnie poczekać dobę. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę i zalewamy ją wodą z dodatkiem sody. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Musimy sprawdzać, czy ziarenka ciecierzycy są miękkie – w innym wypadku nie uda nam się przygotować pysznego dipu.

Kolejnym krokiem jest odcedzenie ciecierzycy i przesypanie jej do blendera. Do urządzenia dodajemy tahini, sól, czosnek, sok z cytryny. Pasta będzie gotowa, jeśli nie zauważymy żadnych grudek. Następnie dolewamy lodowatą wodę, jednak cały czas miksujemy. Dip powinien zacząć zmieniać kolor. Na końcu pastę umieszczamy w szczelnie zamykanej misce, która może być przechowywana w lodówce przez maksymalnie pięć dni.

Najlepiej smakuje hummus z pitą, jednak możemy do niego dodać również świeże warzywa lub pieczywo kupione w sklepie. W tym wypadku dobrym wyborem będzie ciemny chleb razowy.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także