Hummus – przepis na pyszną pastę z ciecierzycy. Właściwości hummusu
Hummus coraz częściej gości na naszych stołach. Nie wyróżnia go jednak tylko wyjątkowy smak, ale również niezwykłe właściwości, które oferuje ta specyficzna potrawa z Bliskiego Wschodu. Ze względu na coraz większe zainteresowanie hummusem, postanowiliśmy sprawdzić, jak działa na nasz organizm. Ponadto prezentujemy prosty przepis na hummus, który można zrobić w domu.
Hummus – ogólna charakterystyka
Hummus trafił na europejskie stoły prosto z Bliskiego Wschodu. To rodzaj dipu podawanego z wypiekanym chlebkiem. Głównym składnikiem pasty do smarowania jest ciecierzyca, która może być zastąpiona przez bób.
Istnieje również grecka odmiana hummusu, którego podstawę stanowi purée z łuskanego bobu. Ponadto możemy zrobić hummus z buraków, hummus z dyni bądź hummus z fasoli.
Pasta z cieciorki z powodzeniem może zastąpić masło lub inne smarowidło, które wykorzystujemy do robienia kanapek. Często wegetarianie i weganie włączają hummus do swojej diety, ponieważ jest niezbędnym źródłem witamin i minerałów.
Hummus – działanie
Hummus ma szerokie działanie prozdrowotne. Przede wszystkim poprawia trawienie, w tym perystaltykę jelit, ponieważ jest źródłem błonnika pokarmowego. Może być naszym pomocnikiem w walce o piękną sylwetkę.
Ponadto ciecierzyca dostarcza do organizmu białko będące budulcem zdrowych i mocnych kości. Jako roślina strączkowa jest wskazana dla osób, które mają wysoki cholesterol, ponieważ obniża go. Dodatkowo pomaga uregulować poziom cukru we krwi.
Poza tym w ciecierzycy znajdziemy substancje odpowiedzialne za obronę przed komórkami rakowymi takie jak saponiny czy kwas fitowy.
Hummus będzie również dobrym wyborem dla osób, które mają anemię, ponieważ w ciecierzycy znajduje się żelazo.
Hummus – jak zrobić w domu?
Istnieje co najmniej kilka prostych przepisów na hummus.
Jednym z nich jest przygotowanie następujących składników: jednej szklanki suchej ciecierzycy, jednej szklanki pasty tahini (sezamowej), trzech ząbków czosnku, dwóch łyżeczek sody oczyszczonej, soli, 1/3 lodowatej szklanki wody oraz ziół (słodkiej papryki, pietruszki czy orzeszków piniowych).
Zanim przystąpimy do działania, musimy zalać ciecierzycę zimną wodą, a następnie poczekać dobę. Następnego dnia odcedzamy ciecierzycę i zalewamy ją wodą z dodatkiem sody. Gotujemy na małym ogniu przez 40 minut. Musimy sprawdzać, czy ziarenka ciecierzycy są miękkie – w innym wypadku nie uda nam się przygotować pysznego dipu.
Kolejnym krokiem jest odcedzenie ciecierzycy i przesypanie jej do blendera. Do urządzenia dodajemy tahini, sól, czosnek, sok z cytryny. Pasta będzie gotowa, jeśli nie zauważymy żadnych grudek. Następnie dolewamy lodowatą wodę, jednak cały czas miksujemy. Dip powinien zacząć zmieniać kolor. Na końcu pastę umieszczamy w szczelnie zamykanej misce, która może być przechowywana w lodówce przez maksymalnie pięć dni.
Najlepiej smakuje hummus z pitą, jednak możemy do niego dodać również świeże warzywa lub pieczywo kupione w sklepie. W tym wypadku dobrym wyborem będzie ciemny chleb razowy.