FitnessIBS - przypadłość, która dwa razy częściej nęka kobiety

IBS - przypadłość, która dwa razy częściej nęka kobiety

Wbrew obecnym poglądom, to nie problemy psychiczne, ale obecność określonych gatunków bakterii może być przyczyną zespołu jelita drażliwego (IBS) – informuje serwis „BBC News/Health”.

IBS - przypadłość, która dwa razy częściej nęka kobiety
Źródło zdjęć: © 123RF

14.03.2014 | aktual.: 14.03.2014 16:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wbrew obecnym poglądom, to nie problemy psychiczne, ale obecność określonych gatunków bakterii może być przyczyną zespołu jelita drażliwego (IBS) – informuje serwis „BBC News/Health”. Zespół jelita drażliwego to jedna z chorób najczęściej występujących w krajach Zachodu. Jak szacują gastroenterolodzy, aż 60 proc. pacjentów zgłasza się do nich z tego właśnie powodu.

Obok bólów brzucha i zaburzeń rytmu wypróżnień jednym z najczęściej występujących objawów tego zespołu jest wzdęcie, uważane przez pacjentów za objaw szczególnie kłopotliwy. Dotychczas IBS uchodziło za problem o podłożu psychicznym.

Jak jednak wykazały badania prof. Giovanniego Barbary z uniwersytetu w Bolonii (Włochy), w IBS występują wyraźne zmiany mikrobiomu, czyli zamieszkujących przewód pokarmowy bakterii.

Ponadto wzdęcia mogą być spowodowane przez specyficzną dietę. Wiedza ta może pozwolić na skuteczne leczenie IBS, które jest problemem dotyczącym nawet 20 proc. populacji krajów Zachodu. Pojawia się przede wszystkim u kobiet.

IBS często pojawia się po pojedynczym epizodzie zakażenia bakteriami Salmonella, Shighella czy Campylobacter, których obecność zaburza skład prawidłowego mikrobiomu. Także podawane pacjentowi antybiotyki mogą mieć podobne działania, eliminując bakterie obecne w zdrowym jelicie.

Z kolei do wytwarzania dużych ilości gazów u pacjentów z IBS przyczynia się pokarm bogaty we włókno roślinne i węglowodany – jak pieczywo i inne produkty zbożowe, fasola, groch, soja, kukurydza, kapusta, figi, winogrona czy śliwki. Jednak mikrobiom zdrowych osób pozostaje stabilny i nienaruszony przez tego rodzaju dietę.

(PAP)/pmw/ agt/

Źródło artykułu:PAP
zdrowiewzdęciaibs
Komentarze (7)