GotowaniePrzepisyImpreza w rytmie flamenco

Impreza w rytmie flamenco

Impreza w rytmie flamenco
06.10.2006 15:41, aktualizacja: 28.06.2010 18:50

Jeśli chcesz spędzić weekend niestandardowo i zaproponować gościom oryginalną rozrywkę, mamy dla Ciebie propozycję - przygotuj pyszne hiszpańskie przekąski, wypożycz filmy Pedro Almodovara, a swoją muzykotekę wzbogać o płyty z gorącymi rytmami flamenco. Nie musisz przecież kolejny raz powielać tego samego scenariusza.

Hiszpania to kraj flamenco i corridy, wina, oliwy i aromatycznych przypraw. Co roku słoneczne wybrzeża odwiedza 40 mln turystów. Wracają oczarowani pięknem krajobrazów, zachwyceni oryginalnymi zabytkami i urzeczeni smaczną kuchnią. Smak i aromat potraw serwowanych w nadmorskich tawernach na wybrzeżach Costa del Sol i Costa Brava na długo pozostają w pamięci. Jeśli chcesz przywrócić wspomnienie skąpanych w słońcu plaż i gwarnych promenad, przygotuj prawdziwie hiszpańską imprezę - przyrządź smakołyki rodem z Półwyspu Iberyjskiego, zadbaj o odpowiednią muzykę i atmosferę!

Zanim zabierzesz się do gotowania, przygotuj szafran, paprykę, dużo czosnku i cebuli, pomidory, oliwę i bakalie. Nie zapomnij również o hiszpańskim, wytrawnym winie – mieszkańcy słonecznych wybrzeży podają je nie tylko jako trunek, ale dodają do sałatek i surówek, zalewają nim również mięso. Przez Półwysep Iberyjski przewędrowali Fenicjanie, Kartagińczycy, Arabowie, Grecy i Rzymianie – to właśnie ich obyczaje i kultura w pewnym stopniu ukształtowały niezwykle różnorodną kuchnię hiszpańską. Użycie szafranu i ryżu rozpowszechnili Arabowie, Meksykanie – paprykę, natomiast Francuzi zaszczepili w mieszkańcach Espanii miłość do słodkich deserów i kremowych ciast.

Postaraj się upichcić coś specjalnego

Kuchnia hiszpańska jest bardzo zróżnicowana i w zależności, w którym regionie przebywamy, gospodarze przywitają nas całkiem odmiennymi potrawami. Na wybrzeżu królują dania z owoców morza i świeżych ryb, a w restauracjach napotkamy słynne tapas – różnego rodzaju przekąski. Niemal w każdej tawernie na słonecznym wybrzeżu możemy zamówić dania skomponowane z krewetek, makreli, tuńczyka, małych ośmiorniczek, krabów i langust. Krewetki po królewsku, koreczki z krewetek lub sałatka z ośmiornicy z aromatycznymi warzywami to kulinarne standardy, które przyrządzone według hiszpańskiej receptury, smakują oryginalnie i są prawdziwym rarytasem, rzadko spotykanym na polskich stołach. W centrum kraju przeważają potrawy warzywne, z roślin strączkowych i pastewnych, z dodatkiem ryżu i makaronów. W kuchni kastylijskiej króluje jagnięcina i wieprzowina, przyrządzana z fasolą lub pomidorami, z dodatkiem dużej ilości parmezanu, bazylii lub oregano. Na stół jako przystawkę do alkoholu można podać serrano – suszoną, smakowitą
szynkę oraz chorizo – ostre kiełbaski. Hiszpanie mieszkający na północy kraju, w Galicji również mają swoje sztandarowe danie – jest nim zarzuela de maricos – ryby w sosie czosnkowo – pomidorowym, z dodatkiem czerwonego wina. Najsłynniejszym jednak smakołykiem, który Hiszpanie z upodobaniem przyrządzają w każdym zakątku kraju jest paella, danie z ryżu duszonego wraz z kawałkami kurczaka i warzywami. Równie chętnie smaży się tortille, omlety serwowane zazwyczaj na gorąco.

SKORZYSTAJ Z PRZEPISÓW

Hiszpańskie filmy obowiązkowe!

Jeśli jesteś kinomanem i w dodatku wielbicielem filmu hiszpańskiego, przed imprezą powinieneś pobiec do wypożyczalni i zaopatrzyć się w kilka dobrych filmów. Lubisz Pedro Almodovara i grę Penelope Cruz? Wzbogać swoją filmotekę i na ten wieczór zaserwuj sobie i znajomym Volver – komedię z elementami czarnego humoru z 2006 roku. Możesz też wybrać nieco starsze produkcje z 2004 roku, jak np. „Porozmawiaj z nią” lub Złe wychowanie. Warto również pomyśleć o filmach, które nadają się na wieczór we dwoje, może z udziałem Antonio Banderasa? Fakt - Desperado to odgrzewany kotlet, ale w sprzyjających okolicznościach nadal sprawdza się wyśmienicie! Jeśli chcesz podgrzać atmosferę, wybierz Nigdy nie rozmawiaj z nieznajomym lub Prawo pożądania. Dla tych, którzy wieczór planują spędzić w zaciszu domowym, popijając hiszpańskie wino i zajadając się gorącą tortillą, również mamy filmową propozycję – jeśli potrzebujesz chwili refleksji, proponujemy filmy Alejandro Amenábara – jego ostatnia, głośna
produkcja W stronę morza zdobyła nagrodę Grand Prix na festiwalu w Wenecji.

Nie zapomnij o gorącym flamenco

Taniec flamenco to niezwykle ekspresyjne wyrażenie uczuć tańczących, za pomocą szerokiej gamy figur, mimiki, gestów, symboli, ubioru i rytmu. Muzyka wykonywana jest przede wszystkim na gitarze, ale również na flecie, skrzypcach lub wiolonczeli. Rytm wybiją zarówno tańczący jak i śpiewacy przez uderzenia dłońmi lub uderzenia otwartymi dłońmi o pudła, na których siedzą śpiewacy i za pomocą kastanietów. Świetną składanką jest Masters of Flamenco Guitar, dostępna w każdym sklepie myzycznym. Szczególnie polecamy muzykę Carlosa Nuneza, który dźwiękom nadaje galicyjsko - celtycki charakter. Jego utwory mogliśmy usłyszeć między innymi w filmie "W stronę morza". Wirtuozem gitary i flamenco jest również Rafael Cortes, który w połowie października będzie koncertował w Poznaniu.

SKORZYSTAJ Z PRZEPISÓW

Źródło artykułu:WP Kobieta