Jabłka i pomidory opóźniają starzenie
Najlepsze są o tej porze roku. Pomidory i jabłka. Są prawdziwym eliksirem młodości. Kiedy organizm się starzeje, wiotczeją mięśnie i skóra. Owoce mogą temu zapobiec.
23.09.2015 | aktual.: 08.10.2015 15:25
Najlepsze są o tej porze roku. Pomidory i jabłka. Są prawdziwym eliksirem młodości. Kiedy organizm się starzeje, wiotczeją mięśnie i skóra. Owoce mogą temu zapobiec.
Najnowsze badania amerykańskich naukowców dają nadzieję na zdrowe muskuły niezależnie od metryki. Badacze z Uniwersytetu Iowa odkryli, że związki powszechnie występujące w jabłkach i pomidorach, są w stanie zablokować działanie białka odpowiedzialnego za starzenie się mięśni.
- Wiele osób wie z własnego doświadczenia, że osłabienie mięśni to duży problem kiedy stajemy się coraz starsi. Te problemy mają ogromny wpływ na jakość naszego życia – mówi profesor Christopher Adams, jeden z autorów badania w rozmowie z express.co.uk.
Adams i jego koledzy odkryli, że kwas ursolowy, który znaleźć możemy w skórce jabłek i tomatydyna, który występuje w zielonych pomidorach, może zapobiec zanikowi mięśni. Związki te blokują białko ATF4, które jest odpowiedzialne za ten proces.
Wyniki badania zostały opublikowane na łamach czasopisma „Journal of Biological Chemistry”. Uczeni odkryli, że kwas ursolowy i tomatydyna znacząco powstrzymywały zanik mięśni u myszy w podeszłym wieku.
Starszym gryzoniom, u których odnotowano związane z wiekiem osłabienie i zanik mięśni, przez dwa miesiące podawano dietę z zawartością lub bez 0,27 proc. kwasu ursolowego lub 0,05 proc. tomatydyny.
Wspomniane związki zwiększyły masę mięśniową o 10 procent, a co ważniejsze, spowodowały wzrost jakości mięśni i siły o 30 procent.
Jabłka dla urody i zdrowia
Angielska maksyma głosi, że wystarczy jeść jedno jabłko dziennie, by nie chorować. Wiadomo również, że te owoce mają nie tylko działanie uzdrawiające, lecz także upiększające. Miąższ oraz skórka jabłka zawierają polifenole, antyoksydanty i kwasy owocowe.
Wystarczy zjeść jedno jabłko dziennie, aby zachować nie tylko zdrowie, ale również szczupłą sylwetkę. Jabłka zawierają około 80 procent wody, niewielkie ilości białka, kwasy organiczne, cukry (w tym cukry proste: glukozę i fruktozę), błonnik, substancje pektynowe, witaminy A, B1, B2, B6, C, E, K, PP oraz składniki mineralne takie jak potas, fosfor, wapń, sód, magnez i żelazo.
Wyjątkowy skład jabłek był powodem, że w medycynie naturalnej często znajdowały one zastosowanie jako lek na przeziębienia i anginę, środek przeciwbólowy i dezynfekcyjny a nawet leczono nimi niedokrwistość i awitaminozę.
Kwas ursolowy skutecznie zwalcza wirusy i bakterie w organizmie, stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej, wzmacnia mięśnie, działa również prewencyjnie przeciwko cukrzycy. Z kolei pektyny (błonnik) potrafią oczyszczać nasz organizm z trujących substancji, obniżają cholesterol i wpływają na regulację przewodu pokarmowego.
Pomidorowy eliksir młodości
- Pomidory zawierają likopen. Największą jego ilość znajdziemy w tych, które zostały poddane obróbce termicznej. Dlatego zaleca się spożywanie dużej ilości soków pomidorowych, zup czy sosów pomidorowych - one zawierają bardzo duże ilości likopenu. Ponadto pomidory cechuje bardzo niska kaloryczność. 100 gramów pomidora to zaledwie 30 kalorii. A dzięki zawartości beta-karotenu świetnie wpływają na wygląd skóry - wyjaśnia dietetyk Aneta Łańcuchowska, główny dietetyk w Poradni Dietetycznej „Halsa".
Pomidory są sprzymierzeńcem w utrzymaniu pięknej skóry. Po pierwsze, zawierają sporo witaminy C, co sprawia, że wpływają na zwiększone dotlenienie skóry, wzmacniają drobne naczynka krwionośne. Zawarta w pomidorach witamina E zapobiega powstawaniu zmarszczek i walczy z przedwczesnym starzeniem się skóry.
(gabi)/WP Kobieta